Меркел: БиХ кренула путем напретка

Њемачка канцеларка Ангела Меркел поручила је данас након састанка са члановима Предсједништва БиХ у Берлину да је Босна и Херцеговина направила велики напредак на путу ка европским интеграцијама, те понудила сву могућу помоћ своје земље.

Босна и Херцеговина 30.06.2016 | 14:33
Меркел: БиХ кренула путем напретка
Након што је бх. делегација коју чине предсједавајући и чланови Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, Младен Иванић и Драган Човић у званичној посјети Савезној Републици Њемачкој примљена уз највише државне почасти, одржали су састанке са Меркел и предсједником Њемачке Јоацхимом Гауцком.

Резултати разговора о проведби реформске агенде и европском путу БиХ представљени су на конференцији за медије на којој је Меркел с великим оптимизмом истакла пријатељске везе двије земље.

"Наставили смо разговор започет у јулу прошле године. Обећала сам да ћемо овдје у Берлину имати сљедећи сусрет на којем ћемо разговарати о проблемима и напретку. Наше двије земље дуго имају пријатељске везе. Свако ко оде у БиХ схвати да пуно људи тамо говори њемачки језик, да су живјели у Њемачкој за вријеме рата, да су овдје радили или студирали, створили смо и услове за запошљавање", казала је Меркел.

Ипак, главна тачка данашњег састанка била је европска перспектива БиХ о којој је њемачка канцеларка рекла да је од њене посљедње посјете БиХ постигнут велики напредак на основу њемачко-британске иницијативе, од питања закона о раду, пензионих и имовинских ставки, транспарентније привреде...

"БиХ је Европској комисији послала захтјев за приступ Европској унији, која га је прихватила и треба га прослиједити, а то зависи од испуњавања услова који ће услиједити", казала је њемачка канцеларка. У том аспекту је навела неопходне економске реформе, механизам координације и Споразум о стабилизацији и придруживању.

"Пред БиХ има пуно посла који није једноставан и увијек се појаве неки проблеми. Желим се захвалити члановима Предсједништва што су увијек показивали да желе радити заједно и уклонити проблеме на том путу", поручила је на крају Меркел.

Извор: Клиx.ба
Фото: ЕПА

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Столе

30.06.2016 12:35

Шта је овој жени? У БИХ је И сат стао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

АБЦ

30.06.2016 12:42

Дај Ангела, немој нас још и ти зајебавати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

30.06.2016 12:45

Само што и ријеке нису стале, вријеме је одавно стало. И Швабе почеле лагати саме себе. Превише Балканаца у Њемачкој. Утицај је очигледан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

30.06.2016 12:58

Баке прекино пост, звекно хладан Пауланер кад је видио попис становниства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боби

30.06.2016 15:33

Хахахаха Краљу !!!

Name

БББ

30.06.2016 13:28

А ја мислио да она може водити Европу?!Ко кога лаже?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фикрет

30.06.2016 15:05

У сваком погледу Њемацка је добра Земља и Меркалова има исправну политику о свему.Само сада је погресила ста нам ови наси раде нису заслузили да их она угости налагали су јој сваста а скузице она то брзо Њемца мозес преварит ал брзо сконта и врати се ваљда им неце проц лаз и превера није могла ни британцима проц неце ни од ових интелигентна је она .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даидза

30.06.2016 17:26

Досла европска краљица мало да поприца са папцима и оцита им буквицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

01.07.2016 08:56

Британија излази из ЕУ, вјерујем да ће и други касније. У БиХ држава нема ни за порезе и доприносе буџетских радника. Ако је то напредак, онда сам ја ванземаљац. Али можда је зато њима због свега тога пун буџет, па даје подршку марионетама.

ОДГОВОРИТЕ