Merkel: BiH krenula putem napretka

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je danas nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH u Berlinu da je Bosna i Hercegovina napravila veliki napredak na putu ka evropskim integracijama, te ponudila svu moguću pomoć svoje zemlje.

Bosna i Hercegovina 30.06.2016 | 14:33
Merkel: BiH krenula putem napretka
Nakon što je bh. delegacija koju čine predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić i Dragan Čović u zvaničnoj posjeti Saveznoj Republici Njemačkoj primljena uz najviše državne počasti, održali su sastanke sa Merkel i predsjednikom Njemačke Joachimom Gauckom.

Rezultati razgovora o provedbi reformske agende i evropskom putu BiH predstavljeni su na konferenciji za medije na kojoj je Merkel s velikim optimizmom istakla prijateljske veze dvije zemlje.

"Nastavili smo razgovor započet u julu prošle godine. Obećala sam da ćemo ovdje u Berlinu imati sljedeći susret na kojem ćemo razgovarati o problemima i napretku. Naše dvije zemlje dugo imaju prijateljske veze. Svako ko ode u BiH shvati da puno ljudi tamo govori njemački jezik, da su živjeli u Njemačkoj za vrijeme rata, da su ovdje radili ili studirali, stvorili smo i uslove za zapošljavanje", kazala je Merkel.

Ipak, glavna tačka današnjeg sastanka bila je evropska perspektiva BiH o kojoj je njemačka kancelarka rekla da je od njene posljednje posjete BiH postignut veliki napredak na osnovu njemačko-britanske inicijative, od pitanja zakona o radu, penzionih i imovinskih stavki, transparentnije privrede...

"BiH je Evropskoj komisiji poslala zahtjev za pristup Evropskoj uniji, koja ga je prihvatila i treba ga proslijediti, a to zavisi od ispunjavanja uslova koji će uslijediti", kazala je njemačka kancelarka. U tom aspektu je navela neophodne ekonomske reforme, mehanizam koordinacije i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"Pred BiH ima puno posla koji nije jednostavan i uvijek se pojave neki problemi. Želim se zahvaliti članovima Predsjedništva što su uvijek pokazivali da žele raditi zajedno i ukloniti probleme na tom putu", poručila je na kraju Merkel.

Izvor: Klix.ba
Foto: EPA

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Stole

30.06.2016 12:35

Šta je ovoj ženi? U BIH je I sat stao...

ODGOVORITE
Name

ABC

30.06.2016 12:42

Daj Angela, nemoj nas još i ti zajebavati.

ODGOVORITE
Name

Hm

30.06.2016 12:45

Samo što i rijeke nisu stale, vrijeme je odavno stalo. I Švabe počele lagati same sebe. Previše Balkanaca u Njemačkoj. Uticaj je očigledan.

ODGOVORITE
Name

Kiki

30.06.2016 12:58

Bake prekino post, zvekno hladan Paulaner kad je vidio popis stanovnistva.

ODGOVORITE
Name

Bobi

30.06.2016 15:33

Hahahaha Kralju !!!

Name

BBB

30.06.2016 13:28

A ja mislio da ona može voditi Evropu?!Ko koga laže?

ODGOVORITE
Name

Fikret

30.06.2016 15:05

U svakom pogledu Njemacka je dobra Zemlja i Merkalova ima ispravnu politiku o svemu.Samo sada je pogresila sta nam ovi nasi rade nisu zasluzili da ih ona ugosti nalagali su joj svasta a skuzice ona to brzo Njemca mozes prevarit al brzo skonta i vrati se valjda im nece proc laz i prevera nije mogla ni britancima proc nece ni od ovih inteligentna je ona .

ODGOVORITE
Name

Daidza

30.06.2016 17:26

Dosla evropska kraljica malo da poprica sa papcima i ocita im bukvicu.

ODGOVORITE
Name

Dragan

01.07.2016 08:56

Britanija izlazi iz EU, vjerujem da će i drugi kasnije. U BiH država nema ni za poreze i doprinose budžetskih radnika. Ako je to napredak, onda sam ja vanzemaljac. Ali možda je zato njima zbog svega toga pun budžet, pa daje podršku marionetama.

ODGOVORITE