Брчко: Казна за просјачење 500 КМ

Имајући у виду да су, наступањем љетне сезоне, на улицама Брчко дистрикта БиХ присутне противправне радње просјачења, којима се узнемирују грађана, полиција ће у наредном периоду проводити појачане репресивне мјере и радње на сузбијању ове друштвено-патолошке појаве.

Босна и Херцеговина 30.06.2016 | 14:09
Брчко: Казна за просјачење 500 КМ
Ове радње ће се предузимати у сарадњи са Тужилаштвом Брчко дистрикта БиХ, Центром за социјални рад и невладиним организацијама.

"Анализе указују да се одређена лица професионално баве овом друштвено-неприхватљивом дјелатношћу, те да у виду радне експлоатације искориштавају малољетнике, душевно или тјелесно болесна лица, као и да чине и одређена кривична дјела. Примјетно је и то да се један број лица, кроз радну експлоатацију, возилима довози на подручје Брчко дистрикта БиХ, како би чинила овакве врсте прекршаја", саопштено је из полиције Брчко дистрикта.

Закон о јавном реду и миру Брчко дистрикта БиХ прописује да ће лице које просјачи на јавном мјесту бити кажњено новчаном казном у износу од 100 до 500 КМ. Такође, закон прописује и казну за лице које наводи на просјачење малољетно лице, душевно или тјелесно болесно лице, односно лице заосталог душевног и тјелесног развоја ће бити кажњено новчаном казном у износу од 500 до 1.000 КМ.         

"С тим у вези, полиција Брчко дистрикта, ће у наредном периоду интензивирати поступања и у складу са законским одредбама активно санкционисати сва лица која чине ове врсте прекршаја, као и предузимати радње на прикупљању доказа на откривању и доказивању кривичних дјела 'трговине људима' и 'запуштање или злостављање дјетета или малољетника' са аспектом на просјачење", додаје се у саопштењу полиције.

Извор: Прессрс.ба

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Градјанин

30.06.2016 23:14

Браво! Просирите те казне на цитаво подруцје БиХ. Срамота њих гледати како просе по улицама. Нек се баве неког посла као други народ да зараде коју марку, макар клозет цистили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Просјак

03.07.2016 23:32

Конацно...јер ово је између осталог један од проблема у дистрикту,јер испадамо ми који радимо већи просјаци од њих,зато што из поузданих извора знам да појединци напросе више него што просјецна особа заради за један дан!!!

ОДГОВОРИТЕ