Brčko: Kazna za prosjačenje 500 KM

Imajući u vidu da su, nastupanjem ljetne sezone, na ulicama Brčko distrikta BiH prisutne protivpravne radnje prosjačenja, kojima se uznemiruju građana, policija će u narednom periodu provoditi pojačane represivne mjere i radnje na suzbijanju ove društveno-patološke pojave.

Bosna i Hercegovina 30.06.2016 | 14:09
Brčko: Kazna za prosjačenje 500 KM
Ove radnje će se preduzimati u saradnji sa Tužilaštvom Brčko distrikta BiH, Centrom za socijalni rad i nevladinim organizacijama.

"Analize ukazuju da se određena lica profesionalno bave ovom društveno-neprihvatljivom djelatnošću, te da u vidu radne eksploatacije iskorištavaju maloljetnike, duševno ili tjelesno bolesna lica, kao i da čine i određena krivična djela. Primjetno je i to da se jedan broj lica, kroz radnu eksploataciju, vozilima dovozi na područje Brčko distrikta BiH, kako bi činila ovakve vrste prekršaja", saopšteno je iz policije Brčko distrikta.

Zakon o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH propisuje da će lice koje prosjači na javnom mjestu biti kažnjeno novčanom kaznom u iznosu od 100 do 500 KM. Takođe, zakon propisuje i kaznu za lice koje navodi na prosjačenje maloljetno lice, duševno ili tjelesno bolesno lice, odnosno lice zaostalog duševnog i tjelesnog razvoja će biti kažnjeno novčanom kaznom u iznosu od 500 do 1.000 KM.         

"S tim u vezi, policija Brčko distrikta, će u narednom periodu intenzivirati postupanja i u skladu sa zakonskim odredbama aktivno sankcionisati sva lica koja čine ove vrste prekršaja, kao i preduzimati radnje na prikupljanju dokaza na otkrivanju i dokazivanju krivičnih djela 'trgovine ljudima' i 'zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika' sa aspektom na prosjačenje", dodaje se u saopštenju policije.

Izvor: Pressrs.ba

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Gradjanin

30.06.2016 23:14

Bravo! Prosirite te kazne na citavo podrucje BiH. Sramota njih gledati kako prose po ulicama. Nek se bave nekog posla kao drugi narod da zarade koju marku, makar klozet cistili.

ODGOVORITE
Name

Prosjak

03.07.2016 23:32

Konacno...jer ovo je između ostalog jedan od problema u distriktu,jer ispadamo mi koji radimo veći prosjaci od njih,zato što iz pouzdanih izvora znam da pojedinci naprose više nego što prosjecna osoba zaradi za jedan dan!!!

ODGOVORITE