Тек 16 пријављених на студиј српског језика

На факултетима у Републици Српској јуче су објављени прелиминарни резултати пријемних испита, а први спискови показују да су на медицини разграбљени сви индекси, док је на студиј српског језика примљен незапамћено мали број бруцоша.

Република Српска 30.06.2016 | 12:43
Тек 16 пријављених на студиј српског језика
На бањалучком Филолошком факултету кажу да на свим одсјецима ове године имају мање кандидата, али их је посебно изненадила незаинтересованост за упис на студиј српског језика и књижевности. На њему су имали тек 16 пријављених, док их је некада било на стотине.

"На студиј српског језика и књижевности примљено је десет бруцоша, гдје је остало и највише слободних мјеста, и то 35 за домаће и пет за стране студенте" рекли су на овом факултету.

Највише заинтересованих имали су за студиј енглеског језика и књижевности, гдје је од 73 пријављених, примљено 45.

"На студију енглеског језика имамо још само пет слободних мјеста за ванредне студенте" додали су на овом факултету.

На Електротехничком факултету остало је још 96 мјеста.

"Примљено је 150 студената. Највише је било оних који су жељели да упишу студиј рачунарства и информатике, гдје је пријемни положило 99 кандидата, а мјеста има за још 20" рекао је декан Бранко Докић.

Мање заинтересованих свршених средњошколаца било је и за индексе права и економије, док су највеће гужве као и ранијих година владале на медицини.

"Сва мјеста смо већ попунили. Једино нам је остало нешто слободних мјеста за стране студенте на одсјецима стоматологије и фармације", казао је декан Медицинског факултета у Бањалуци Милан Скробић.

За једно мјесто на медицини, како истиче Скробић, конкурисала су у просјеку три кандидата, док је на стоматологији и фармацији аплицирало по двоје за једно мјесто. Ипак, и поред великог интересовања, каже он, не планирају да проширују уписне квоте.

"На медицини смо примили 70 бруцоша, на здравственој њези 20 редовних и 20 ванредних, на студију фармације 40 и на стоматологији 30, и то је укупан број који ћемо ове године школовати", казао је Скробић.

Слична ситуација је и на Универзитету у Источном Сарајеву гдје су на медицини готово сва мјеста попуњена, док је на српском језику и књижевности примљено само пет кандидата.

"На нашем универзитету примљено је готово 1.300 студената. Највећи број кандидата имали смо на медицини, гдје је остало само неколико слободних мјеста за стране студенте", истакао је ректор Радослав Грујић.

Спискови са коначним резултатима примљених кандидата требало би да буду објављени сутра на свим факултетима.

Хонорари

Милан Скробић каже да се нада да ће комисија коју су формирали Министарство просвјете и Универзитет у Бањалуци пронаћи рјешење за исплату хонорара професорима.

"Од оснивања нашег факултета имамо проблем са исплатом хонорара за професоре ангажоване са клиника и болница. Никад у буџету није предвиђен дио новца за наставнике у допунском раду, због чега то треба некако регулисати", сматра Скробић.

Слободна мјеста послије пријемног
Универзитет у Бањалуци

Медицински факултет - само за стране студенте

Електротехнички - 96

Филолошки:

Студиј енглеског - пет страних студената

Студиј српског језика - 35 домаћих и пет страних

Универзитет у Источном Сарајеву

Медицински факултет - само за стране студенте

Електротехнички - 65

Економски - 54

Правни - 175

Студиј српског језика - 28 домаћих и три страна

Извор: Глас Српске

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Саша

30.06.2016 11:32

Кад бисте знали колико кандидата конкурише на једно радно мјесто-професор српског језика и књижевности, и то у сеоској школи, са непуним радним временом и на одређено вријеме, рекли бисте да је ово најљепша вијест коју сте прочитали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хик

30.06.2016 12:50

Да, Саша, али конкурише и пуно професора енглеског језика. Имамо и ин жењера електротејнике који немају посла. Мислим да је професија доктора популарна јер кад доктор уђе у политику он има минимум 5 000 марака плата. Ту лежи сва мудрост. Зато је нација болесна и зато су нам је политика лоша. А што се тиче просвјете, она је подцијењена и понижена. Већу плату имају они најгори ђаци који постану шумари, милиционери, професионални војници, од својих професора. То је апсурд и док то неко не исправи бићемо друштво које нема ништа заједничко са цивилизованим свијетом.

Name

неко

30.06.2016 11:39

Боље је бити занатлија са послом него професор без посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прле

30.06.2016 13:22

Да лијепо је бити и занатлија, али и њих неко треба нечем да научи...писмености пре свега, а друго из објављених резултата пописа , данашњих, видљиво је да је наша нација стара скоро 42 гтодине у просјеку...нећемо имати више ни занатлија...дјеца ће отићи тамо гдје фабрике раде...наше су махом затворене или у стечају ...а министри са једне позиције на другу, као да све живо знају...а глупи ко поноћ.....

Name

Недјо2

30.06.2016 11:45

Пуно се и пријавило коце уцит цилирицу кад знас енглески и имас 100 евра твоје цијели свијет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон Кихот

30.06.2016 11:54

Нема се овоме шта додати, просветни радници стављени на маргину свега...друштву су много важнији "папци" -тајкуни и квази политичари , од образоване и писмене нације...коначно то показују и Министри образовања и културе, Министра науке, Министра спорта и омладине ....као да се неко зеза са овим народом и исмијава њихову интелигенцију...па зар не постоји млађа школована особа која ове дужности зна и може обављати....Мудре нације своје кадрове,државнике и политичаре школују од вртића и припремају за важне функције... о здрављу нације не треба нити говорити, о томе нико "несмије" нити да пита... Министар просвете као да ће "умријет " кад почне да прича, а ми очекујемо способност,став и енергично и ефикасно образовање и решење за дјецу која одлазе јер сватају да "овдје хљеба нема"......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гастербе

30.06.2016 14:42

Виде и млади где је највише пара ( мислим на мито )народ све старији и болеснији а кад је здравље у питању за цијену нико не пита ни богат ни сирома.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саја

01.07.2016 05:43

Чудо се није више бруцоша за српски језик јавило из реда Бошњака.

ОДГОВОРИТЕ