Tek 16 prijavljenih na studij srpskog jezika

Na fakultetima u Republici Srpskoj juče su objavljeni preliminarni rezultati prijemnih ispita, a prvi spiskovi pokazuju da su na medicini razgrabljeni svi indeksi, dok je na studij srpskog jezika primljen nezapamćeno mali broj brucoša.

Republika Srpska 30.06.2016 | 12:43
Tek 16 prijavljenih na studij srpskog jezika
Na banjalučkom Filološkom fakultetu kažu da na svim odsjecima ove godine imaju manje kandidata, ali ih je posebno iznenadila nezainteresovanost za upis na studij srpskog jezika i književnosti. Na njemu su imali tek 16 prijavljenih, dok ih je nekada bilo na stotine.

"Na studij srpskog jezika i književnosti primljeno je deset brucoša, gdje je ostalo i najviše slobodnih mjesta, i to 35 za domaće i pet za strane studente" rekli su na ovom fakultetu.

Najviše zainteresovanih imali su za studij engleskog jezika i književnosti, gdje je od 73 prijavljenih, primljeno 45.

"Na studiju engleskog jezika imamo još samo pet slobodnih mjesta za vanredne studente" dodali su na ovom fakultetu.

Na Elektrotehničkom fakultetu ostalo je još 96 mjesta.

"Primljeno je 150 studenata. Najviše je bilo onih koji su željeli da upišu studij računarstva i informatike, gdje je prijemni položilo 99 kandidata, a mjesta ima za još 20" rekao je dekan Branko Dokić.

Manje zainteresovanih svršenih srednjoškolaca bilo je i za indekse prava i ekonomije, dok su najveće gužve kao i ranijih godina vladale na medicini.

"Sva mjesta smo već popunili. Jedino nam je ostalo nešto slobodnih mjesta za strane studente na odsjecima stomatologije i farmacije", kazao je dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Milan Skrobić.

Za jedno mjesto na medicini, kako ističe Skrobić, konkurisala su u prosjeku tri kandidata, dok je na stomatologiji i farmaciji apliciralo po dvoje za jedno mjesto. Ipak, i pored velikog interesovanja, kaže on, ne planiraju da proširuju upisne kvote.

"Na medicini smo primili 70 brucoša, na zdravstvenoj njezi 20 redovnih i 20 vanrednih, na studiju farmacije 40 i na stomatologiji 30, i to je ukupan broj koji ćemo ove godine školovati", kazao je Skrobić.

Slična situacija je i na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu gdje su na medicini gotovo sva mjesta popunjena, dok je na srpskom jeziku i književnosti primljeno samo pet kandidata.

"Na našem univerzitetu primljeno je gotovo 1.300 studenata. Najveći broj kandidata imali smo na medicini, gdje je ostalo samo nekoliko slobodnih mjesta za strane studente", istakao je rektor Radoslav Grujić.

Spiskovi sa konačnim rezultatima primljenih kandidata trebalo bi da budu objavljeni sutra na svim fakultetima.

Honorari

Milan Skrobić kaže da se nada da će komisija koju su formirali Ministarstvo prosvjete i Univerzitet u Banjaluci pronaći rješenje za isplatu honorara profesorima.

"Od osnivanja našeg fakulteta imamo problem sa isplatom honorara za profesore angažovane sa klinika i bolnica. Nikad u budžetu nije predviđen dio novca za nastavnike u dopunskom radu, zbog čega to treba nekako regulisati", smatra Skrobić.

Slobodna mjesta poslije prijemnog
Univerzitet u Banjaluci

Medicinski fakultet - samo za strane studente

Elektrotehnički - 96

Filološki:

Studij engleskog - pet stranih studenata

Studij srpskog jezika - 35 domaćih i pet stranih

Univerzitet u Istočnom Sarajevu

Medicinski fakultet - samo za strane studente

Elektrotehnički - 65

Ekonomski - 54

Pravni - 175

Studij srpskog jezika - 28 domaćih i tri strana

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Saša

30.06.2016 11:32

Kad biste znali koliko kandidata konkuriše na jedno radno mjesto-profesor srpskog jezika i književnosti, i to u seoskoj školi, sa nepunim radnim vremenom i na određeno vrijeme, rekli biste da je ovo najljepša vijest koju ste pročitali.

ODGOVORITE
Name

Hik

30.06.2016 12:50

Da, Saša, ali konkuriše i puno profesora engleskog jezika. Imamo i in ženjera elektrotejnike koji nemaju posla. Mislim da je profesija doktora popularna jer kad doktor uđe u politiku on ima minimum 5 000 maraka plata. Tu leži sva mudrost. Zato je nacija bolesna i zato su nam je politika loša. A što se tiče prosvjete, ona je podcijenjena i ponižena. Veću platu imaju oni najgori đaci koji postanu šumari, milicioneri, profesionalni vojnici, od svojih profesora. To je apsurd i dok to neko ne ispravi bićemo društvo koje nema ništa zajedničko sa civilizovanim svijetom.

Name

neko

30.06.2016 11:39

Bolje je biti zanatlija sa poslom nego profesor bez posla.

ODGOVORITE
Name

prle

30.06.2016 13:22

Da lijepo je biti i zanatlija, ali i njih neko treba nečem da nauči...pismenosti pre svega, a drugo iz objavljenih rezultata popisa , današnjih, vidljivo je da je naša nacija stara skoro 42 gtodine u prosjeku...nećemo imati više ni zanatlija...djeca će otići tamo gdje fabrike rade...naše su mahom zatvorene ili u stečaju ...a ministri sa jedne pozicije na drugu, kao da sve živo znaju...a glupi ko ponoć.....

Name

Nedjo2

30.06.2016 11:45

Puno se i prijavilo koce ucit ciliricu kad znas engleski i imas 100 evra tvoje cijeli svijet

ODGOVORITE
Name

Don Kihot

30.06.2016 11:54

Nema se ovome šta dodati, prosvetni radnici stavljeni na marginu svega...društvu su mnogo važniji "papci" -tajkuni i kvazi političari , od obrazovane i pismene nacije...konačno to pokazuju i Ministri obrazovanja i kulture, Ministra nauke, Ministra sporta i omladine ....kao da se neko zeza sa ovim narodom i ismijava njihovu inteligenciju...pa zar ne postoji mlađa školovana osoba koja ove dužnosti zna i može obavljati....Mudre nacije svoje kadrove,državnike i političare školuju od vrtića i pripremaju za važne funkcije... o zdravlju nacije ne treba niti govoriti, o tome niko "nesmije" niti da pita... Ministar prosvete kao da će "umrijet " kad počne da priča, a mi očekujemo sposobnost,stav i energično i efikasno obrazovanje i rešenje za djecu koja odlaze jer svataju da "ovdje hljeba nema"......

ODGOVORITE
Name

Gasterbe

30.06.2016 14:42

Vide i mladi gde je najviše para ( mislim na mito )narod sve stariji i bolesniji a kad je zdravlje u pitanju za cijenu niko ne pita ni bogat ni siroma.

ODGOVORITE
Name

Saja

01.07.2016 05:43

Čudo se nije više brucoša za srpski jezik javilo iz reda Bošnjaka.

ODGOVORITE