Од аеродрома до Башчаршије 40 КМ!?

Таксисти су обавезни посједовати таксиметар и користити га приликом сваке вожње, а почетна цијена вожње је 1,5 КМ. Међутим како за кога, јер не поштују сви правила.

Република Српска 30.06.2016 | 12:25
Од аеродрома до Башчаршије 40 КМ!?
Велики број туриста, али и грађана Сарајева жале се на услуге такси превоза. Наиме, бахатост домаћих таксиста није никаква новост. Проблеми се јављају уколико тражите да вас одвезу на неку, по њиховом мишљењу, исувише кратку релацију или путујете од аеродрома до града па вам узму и задњу пару из новчаника или пак имате кофер па требате да доплатите за пртљагу.

Грађани љути

Уколико случајно таксисти оцијене да се ради о странцима онда им они произвољно одређују полазну тарифу или крајњу цијену.

Највише притужби иде на рачун таксиста који возе од аеродрома до центра града који на тој релацији цијене одређују по свом властитом нахођењу па зависно од њиховог расположења за вожњу која би у најгорем случају требала коштати око 20 КМ, платите и до 40 КМ.

Младић Н.Б. се ухватио у коштац са сарајевским таксистом.

"Прије неколико дана ми је возач Сарајево таксија са аеродрома за вожњу до града тражио 40 КМ. Када је видио мој зачуђени поглед цијену је спустио на 30 КМ. Казао ми је да не жели да ради са таксиметром, већ да он сам одређује цијене. Питао сам га како га није стид тако варати народ", казао је саговорник.

Након тога је назвао другог такси превозника, који га је до града одвезао за 14 КМ, са укљученим таксиметром.

И Сарајка Р.Ч. жали се на таксисте јер одбијају кратке вожње, иако то по закону не би смјели радити. Како каже, прије неколико дана опљачкали су је и због тога сама у ноћним сатима не смије пјешачити, те и за најмању релацију узима такси. На Илиџи је након изласка из трамваја зауставила такси како би је одвезао у 23 сата до Пејтона.

"Платила бих колико год затражи само да не идем сама, али господин ми на спомен улице у којој живим одмахну руком и каже хајде прошетај. Немој да те возим то је близу, не исплати се", жали се становница Илиџе на таксисте.

Потребни докази

Како нам је рекао Енвер Суљагић, предсједник Удружења "Сарајевотаxи", иако и он понекада чује такве приче од људи, у Удружењу не могу ништа урадити без доказа, а то би у овом случају био рачун на којем стоји износ који је особа платила.

"Инспекција ради свој посао и ако се открије нелегалан рад таксиста, свакако да ће бити санкционисани, али ми за такве случајеве немамо доказа", нагласио је Суљагић.

До Бјелашнице 60 КМ

Цијена вожње може варирати у зависности од гужве у саобраћају, али се не би смјела битно разликовати од наведених:

Аеродром – Башчаршија: 17 – 20 КМ

Аеродром – Илиџа: 6 – 8 КМ

Жељезничка/Аутобуска станица Сарајево – Башчаршија: 6 – 8 КМ

Сарајево – Игман/Бјелашница/Јахорина: око 60 КМ

Башчаршија – Требевић: 14 – 16 КМ

Извор: Фактор.ба

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

маја са.

30.06.2016 12:29

У сарајеву има преко 1000 регистрованих таxиста , од тог броја висе од половине цине приватни таксисти или познатији као сарајево таxи ,они су управо ти који на такав нацин зеленасе путнике , не пале таxиметар , не издају рацуне , истјерују путнике из возила ако им не одговара релација и слицно . с друге стране имате такси слузбе као вирме , (црверни , зути и сли.) који свој посао обављају коректно и професионално. стога треба бити опрезан и пазити с ким сједате у возило .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

30.06.2016 14:31

Ја им брате дам 40 евра, ста се имам цјенкат са њим,имам ја паметнија посла.

Name

Фикрет

30.06.2016 14:08

Таxи има правило како функционисе немозе како некоме одговара.А правило је цјена мора бити иста у цјелој дрзави такси се узима који је на реду и вози се по таксиметеу .А код нас је сљедеце правило и све је у оквиру закона а тим законом је прекрсаан устав.таxи у Бих немозе са ознаком у други кантон ускрацена слобода кретања цјена није иста на станду камоли у дрзави таxи мора имат лиценцу знаци испуњава све услове мустерија узме таxи преко реда прави дискриминацију сам мустерија и не признаје устав дозвољена законом слободна погодба без таксиметра и тако мозе се наплатит свакако тако да је све како таxисти и грађани хоце и сви крсе правила и устав а прица о овом данас је да неко свој бус убаци на ајредром уредио би ову професију познам проблем ал би угрозио зивот себи то не врједи устав све рјесава уставом све моземо рјесит у дрзави и гр

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

30.06.2016 14:34

Јој људи ја из спрдње у Сарајеву с аеродрома исао ка центру и прицао на енг.и таксиметар откуцао 18 и мени таксиста 18евра и говори јуро јуро , кад сам ја рекао ста болан?праснули смо у смијех обојица, казе ти си нас 18 марака јаране , странце лесим хахахахахахахааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

30.06.2016 15:12

Зивјела балканска мафија да добје казну 5000 марака неби покусо никад

Name

еxса

30.06.2016 16:00

Правице Срби свој аеродром у С.Сарајеву,Требињу,Бијељини и онако имају у БЛ па це доминирати.....мислим ми вец доминирамо а овако само јос да потврдимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре еxса

01.07.2016 15:22

У цему доминирати? Отвори оци и погледај мало боље. Нема банке српске, доктори и медицинске сестре из РС иду у ФБиХ да раде, Фирме у РС се продавају или затварају итд, итд. Гдје и у цему ти видис неку доминацију? а камоли да би правили неке аеродроме.

Name

Пасха

30.06.2016 17:21

Црвени таxи најбољи,услуга врх,а они лопови од изе спаховица и паје фуј,сарајево таxи гњиде

ОДГОВОРИТЕ