Od aerodroma do Baščaršije 40 KM!?

Taksisti su obavezni posjedovati taksimetar i koristiti ga prilikom svake vožnje, a početna cijena vožnje je 1,5 KM. Međutim kako za koga, jer ne poštuju svi pravila.

Republika Srpska 30.06.2016 | 12:25
Od aerodroma do Baščaršije 40 KM!?
Veliki broj turista, ali i građana Sarajeva žale se na usluge taksi prevoza. Naime, bahatost domaćih taksista nije nikakva novost. Problemi se javljaju ukoliko tražite da vas odvezu na neku, po njihovom mišljenju, isuviše kratku relaciju ili putujete od aerodroma do grada pa vam uzmu i zadnju paru iz novčanika ili pak imate kofer pa trebate da doplatite za prtljagu.

Građani ljuti

Ukoliko slučajno taksisti ocijene da se radi o strancima onda im oni proizvoljno određuju polaznu tarifu ili krajnju cijenu.

Najviše pritužbi ide na račun taksista koji voze od aerodroma do centra grada koji na toj relaciji cijene određuju po svom vlastitom nahođenju pa zavisno od njihovog raspoloženja za vožnju koja bi u najgorem slučaju trebala koštati oko 20 KM, platite i do 40 KM.

Mladić N.B. se uhvatio u koštac sa sarajevskim taksistom.

"Prije nekoliko dana mi je vozač Sarajevo taksija sa aerodroma za vožnju do grada tražio 40 KM. Kada je vidio moj začuđeni pogled cijenu je spustio na 30 KM. Kazao mi je da ne želi da radi sa taksimetrom, već da on sam određuje cijene. Pitao sam ga kako ga nije stid tako varati narod", kazao je sagovornik.

Nakon toga je nazvao drugog taksi prevoznika, koji ga je do grada odvezao za 14 KM, sa uključenim taksimetrom.

I Sarajka R.Č. žali se na taksiste jer odbijaju kratke vožnje, iako to po zakonu ne bi smjeli raditi. Kako kaže, prije nekoliko dana opljačkali su je i zbog toga sama u noćnim satima ne smije pješačiti, te i za najmanju relaciju uzima taksi. Na Ilidži je nakon izlaska iz tramvaja zaustavila taksi kako bi je odvezao u 23 sata do Pejtona.

"Platila bih koliko god zatraži samo da ne idem sama, ali gospodin mi na spomen ulice u kojoj živim odmahnu rukom i kaže hajde prošetaj. Nemoj da te vozim to je blizu, ne isplati se", žali se stanovnica Ilidže na taksiste.

Potrebni dokazi

Kako nam je rekao Enver Suljagić, predsjednik Udruženja "Sarajevotaxi", iako i on ponekada čuje takve priče od ljudi, u Udruženju ne mogu ništa uraditi bez dokaza, a to bi u ovom slučaju bio račun na kojem stoji iznos koji je osoba platila.

"Inspekcija radi svoj posao i ako se otkrije nelegalan rad taksista, svakako da će biti sankcionisani, ali mi za takve slučajeve nemamo dokaza", naglasio je Suljagić.

Do Bjelašnice 60 KM

Cijena vožnje može varirati u zavisnosti od gužve u saobraćaju, ali se ne bi smjela bitno razlikovati od navedenih:

Aerodrom – Baščaršija: 17 – 20 KM

Aerodrom – Ilidža: 6 – 8 KM

Željeznička/Autobuska stanica Sarajevo – Baščaršija: 6 – 8 KM

Sarajevo – Igman/Bjelašnica/Jahorina: oko 60 KM

Baščaršija – Trebević: 14 – 16 KM

Izvor: Faktor.ba

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

maja sa.

30.06.2016 12:29

U sarajevu ima preko 1000 registrovanih taxista , od tog broja vise od polovine cine privatni taksisti ili poznatiji kao sarajevo taxi ,oni su upravo ti koji na takav nacin zelenase putnike , ne pale taximetar , ne izdaju racune , istjeruju putnike iz vozila ako im ne odgovara relacija i slicno . s druge strane imate taksi sluzbe kao virme , (crverni , zuti i sli.) koji svoj posao obavljaju korektno i profesionalno. stoga treba biti oprezan i paziti s kim sjedate u vozilo .

ODGOVORITE
Name

Kiki

30.06.2016 14:31

Ja im brate dam 40 evra, sta se imam cjenkat sa njim,imam ja pametnija posla.

Name

Fikret

30.06.2016 14:08

Taxi ima pravilo kako funkcionise nemoze kako nekome odgovara.A pravilo je cjena mora biti ista u cjeloj drzavi taksi se uzima koji je na redu i vozi se po taksimeteu .A kod nas je sljedece pravilo i sve je u okviru zakona a tim zakonom je prekrsaan ustav.taxi u Bih nemoze sa oznakom u drugi kanton uskracena sloboda kretanja cjena nije ista na standu kamoli u drzavi taxi mora imat licencu znaci ispunjava sve uslove musterija uzme taxi preko reda pravi diskriminaciju sam musterija i ne priznaje ustav dozvoljena zakonom slobodna pogodba bez taksimetra i tako moze se naplatit svakako tako da je sve kako taxisti i građani hoce i svi krse pravila i ustav a prica o ovom danas je da neko svoj bus ubaci na ajredrom uredio bi ovu profesiju poznam problem al bi ugrozio zivot sebi to ne vrjedi ustav sve rjesava ustavom sve mozemo rjesit u drzavi i gr

ODGOVORITE
Name

Banjalucanin

30.06.2016 14:34

Joj ljudi ja iz sprdnje u Sarajevu s aerodroma isao ka centru i pricao na eng.i taksimetar otkucao 18 i meni taksista 18evra i govori juro juro , kad sam ja rekao sta bolan?prasnuli smo u smijeh obojica, kaze ti si nas 18 maraka jarane , strance lesim hahahahahahahaaa

ODGOVORITE
Name

007

30.06.2016 15:12

Zivjela balkanska mafija da dobje kaznu 5000 maraka nebi pokuso nikad

Name

exsa

30.06.2016 16:00

Pravice Srbi svoj aerodrom u S.Sarajevu,Trebinju,Bijeljini i onako imaju u BL pa ce dominirati.....mislim mi vec dominiramo a ovako samo jos da potvrdimo.

ODGOVORITE
Name

Re exsa

01.07.2016 15:22

U cemu dominirati? Otvori oci i pogledaj malo bolje. Nema banke srpske, doktori i medicinske sestre iz RS idu u FBiH da rade, Firme u RS se prodavaju ili zatvaraju itd, itd. Gdje i u cemu ti vidis neku dominaciju? a kamoli da bi pravili neke aerodrome.

Name

Pasha

30.06.2016 17:21

Crveni taxi najbolji,usluga vrh,a oni lopovi od ize spahovica i paje fuj,sarajevo taxi gnjide

ODGOVORITE