Радојичић: СНСД се треба трансформисати

Кандидат коалиције СНСД-СП-ДНС за градоначелника Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је СНСД и данас највећа партија, али да би је требало озбиљно трансформисати.

Република Српска 30.06.2016 | 11:02
Радојичић: СНСД се треба трансформисати
"Од 2006. године када смо били у неком највећем налету, када смо добили изборе једним фантастичним резултатом па до данас прошло је десет година. Сваки живи субјект, па тако и странка, која јесте жив организам, мора се прилагођавати времену и мора се трансформисати. Мислим да је СНСД зрео за једну унутрашњу трансформацију и да му треба једно кадровско освјежење", оцијенио је Радојичић.

Он је нагласио да се то његово мишљење није односило на предсједника СНСД-а Милорада Додика, како се спекулисало у јавности. "Милорад Додик је, унутар СНСД-а, дефинитивно неприкосновен предсједник и лидер", оцијенио је Радојичић.

Он је рекао да се од плејаде политичара из СНСД-а која је 2006. године правила сјајан резултат осјети генерацијска празнина и није дошла друга и трећа линија која би наслиједила кадровски капацитет, којег, како истиче, унутар странке има само му треба дати простора.

Лијепо је добити изборе, каже он, али то зна да успава, уљуљка, затвори и да онемогући свјежину у унутрашње процесе.

Радојичић, који је предсједник бањалучког СНСД-а, истиче да је трансформација увијек ризична и да је то осјетљива фаза у којој је са једне стране кадровска промјена, а са друге организациона, али сматра да треба странку прилагодити времену и трансформисати, што он, како каже, покушава да учини у Градској организацији.

Он је рекао синоћ за РТРС да није искориштена прилика промоције неке друге или треће генерације која долази и која ће данас-сутра да буде способна да преузима мјеста у Влади, на локалним нивоима, у јавном сектору у цјелини.

"Кључни моменат за то је био након избора 2012. године када је СНСД имао губитак низа општина и када се требало захвалити неким људима који су имали неуспјешне резултате и када се требало организационо модификовати", сматра Радојичић.  

Квалитетан програм за квалитетан живот
Кандидат коалиције СНСД, СП и ДНС за градоначелника Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је спремио квалитетан изборни програм који обухвата неке иновације и освјежења, између осталог, у градској управи, јавном сектору, комуналним и инфраструктурним питањима, здравству и предшколском васпитању.
Радојичић је истакао да оно што градоначелник мора одмах да уради јесте промјена унутрашње организације и систематизације у Градској управи, реорганизација одјељења и одсјека који треба да буду у мањим и флексибилнијим цјелинама са бржим процедурама.

"Градска управа мора да има ефикасне службенике, а процедуре одговора странкама морају да буду у што краћем времену. Такође, планирамо увођење и позиција којих у овом тренутку нема, а једна од њих је свакако главни архитекта града", појаснио је Радојичић.

Он је за РТРС рекао да је његова идеја да главни градски архитекта и један, како каже, пејзажни архитекта дају концепт изгледа града, да се изради урбанистички план на нивоу цијеле Бањалуке, као и правци развоја града и то за убудуће, а не само за вријеме трајања једног мандата.

"Знаће се правила градње и она ће бити једнака за све. Та правила ће морати да сви поштују и знаће се гдје ће бити паркови, зеленило, гдје ће се град ширити, па самим тим и гдје ће бити могућа стамбена градња, било појединачна, било колективна", прецизирао је Радојичић.

Говорећи о градској Топлани, он је рекао да је то горући проблем у Бањалуци, који се мора ријешити и то у једном мандату.

"Ту постоје три алтернативе - једна је кориштење енергане у 'Инцелу', друга је реконструкција централног постројења са промјеном енергента, значи умјесто мазута који се сада користи могућа варијанта је угаљ, дрво, и трећа алтернатива је више мини топлана. Од тих алтернатива треба изабрати ону која је најбоља и то питање се обавезно мора рјешавати. На рјешавању тог питања може се радити тек од наредне сезоне, јер ће у овој бити касно с обзиром на то да нови градоначелник преузима мандат у новембру", појаснио је Радојичић.

Он је навео да његов изборни програм обухвата и пројекат уређења Врбаса којим је предвиђено увођење различитих спортских и рекреативних садржаја.

"Врбас је велики потенцијал који је неискориштен и један од пројеката биће уређење обала ријеке. Биће урађен пројекат кроз урбану зону и дијелом кроз онај дио који се традиционално сматра излетиштима и плажама са разним саржајима", додао је Радојичић, оцијенивши да Бањалука није искористила предности града који има ријеку.

Он сматра да треба бити проактиван и да град треба да нуди људима оно што има, а то су идеје, простор, олакшице и слично, нагласивши да се не смије дозволити да Бањалука буде колективна спаваоница.

"Град мора да има активан живот на Кастелу, на трговима, улицама, да има осмишљен културно-забавни програм у којем је епицентар Бански двор, мора да има развијену туристичку и угоститељску понуду, садржаје за дјецу, младе, пензионере...", констатовао је Радојичић.

Он је рекао да је интересантно размишљати о категорији једног мандата у смислу обећања грађанима, али да је са аспекта града размишљање о четири године потпуно погрешно, те да је потребно дугорочније гледати на његов развој и његову будућност.

Радојичић је истакао да се на одборничкој листи СНСД-а налазе веома квалитетни кандидати, успјешни интелектуалци, пензионери, млади, незапослени, нова лица, од којих неки нису били никада политички активни, кандидати из различитих дијелова града и сви они се обраћају грађанима Бањалуке.

Они се обраћају пензионерима којима, каже Радојичић, треба омогућити неке субвенције, олакшати им живот, обезбиједити им више простора за дружења, за социјални живот, омогућити им да се друже али без утрошка великог новца...

На питање зашто би становници Бањалуке гласали за њега на предстојећим локалним изборима, Радојичић је рекао да је он, поред веома квалитетног изборног програма и низа квалитетних идеја, познат у граду, да иза себе има неки рејтинг и учинак.

"То је једна ствар, а друга је да сам ја тимски играч и листа кандидата за одборнике је већ један показатељ како размишљам о наредном периоду. Треба да имате не само један блок или коалицију, већ тим квалитетних и стручних људи спремних да раде за добробит града и његових становника", поручио је Радојичић.

Он је замолио грађане који намјеравају да подрже његову кандидатуру да подрже и одборничке листе СНСД-а и коалиционих партнера СП-а и ДНС-а, јер, како је нагласио, да би се нешто квалитетно урадило не може само један човјек, већ је потребан тим људи који ће квалитетно да ради посао.

Радојичић је увјерен да ће СНСД остварити изборну побједу у Бањалуци и да ће глобално у Српској имати бољи резултат у односу на локалне изборе 2012. године.

Извор: Срна

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Имам осип од оваквих

30.06.2016 09:19

Не може се трансформисати оно што је потпуно труло. Ту се скупио скоро сав шљам Републике Српске. Остатак је већином у ДНСу и СПу. Радојичић сматра да је много бољи од Додика, Шпирића и Радмановића, али није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стефан

30.06.2016 09:21

Убједљиво најбољи човјек у СНСД-у. Био је више година на битним функцијама, а нема ниједну аферу иза себе, не могу му наћи да је украо једну једину марку. Штета што није предсједник странке. Свакако, мој глас за градоначелника!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xXx

30.06.2016 10:22

Вила на мору од 2.000.000 €

Name

Гyуол

30.06.2016 17:10

Убједљиво највеци су.ак у СНСД-у.

Name

Цицана

30.06.2016 09:23

Какав ускопљеник овај Радијициц! Зитат: "Све се мијења али је Додик неприкосновен.." Кад изадјес друзе из његове *узице мозда од тебе и буде тек ц од цовјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Репликар

30.06.2016 09:26

Радојичићу, немој само превише обећавати. Доста је пар ствари. Али пар које ћеш и испунити ако побједиш.... Нико не захтјева да од Бањалуке направиш Њујорк али направи ону Бањалуку коју ћемо сви волити и поносити се њоме. И ако побједиш у свој тим убаци и Чавића. И за њега ће Бањалучани гласати. Исто тако ако он побједи нека убаци тебе. Нека све странке буду заступљене. Доста је оптужби и крађе. Изведите нас из ове жабокречине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

30.06.2016 09:30

Ко те не зна скупо би те платио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

30.06.2016 09:31

СНСД, пре свега, треба очистити од лопова. Но, то је утопија а и мало би тога остало након 'чистке'. СДС такође треба реформисати. Та странка је пуна лопова старог кова, пандура који не користе мозак а мењали би друштво, људи који су ментално остали у прошлом веку...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миско

30.06.2016 09:46

Копања се кладио на погресног коња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леми

30.06.2016 10:03

Бањалука треба градонацелника а не Додикову марионету,доста вас је 15 година

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон Кихот

30.06.2016 10:11

Да ли си ти сигуран да ће Баја да прихвати оно што предлажеш... мислим да ћеш мпроћи као и већина оних који су ту идеју промовисали....Власт коју Баја има ...неће се тако лако дат....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хомо сапиенс

30.06.2016 10:42

СНСД треба угасити као и вецину постојецих политицких партија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин по оцу и мајци

30.06.2016 11:07

Угасиће се сами међусобним борбама,Као да знају куда ударају,Тачније свак своју пјесму пјева и свој лични интерес гања.Зашто неко није дао РЕАЛАН пресјек стварног стања економије ,криминалитета те могућности превазилажења истих по годинама и људима који то чињенично могу.Овако све хаотично и безперспективно.

Name

Синнy Боy

30.06.2016 11:05

Наравно да се то не односи на Додика. Он се већ транформисао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

транс

30.06.2016 11:09

Радојичић трансформерс

ОДГОВОРИТЕ
Name

ксс

01.07.2016 06:05

Па Мате га је урнисао кад му је на сва нереална обећања ипак цинично рекао "Благо вама у Бања Луци"

ОДГОВОРИТЕ