Смањите бол у кољену

При сваком кораку овај зглоб амортизује отприлике троструку телесну тежину, па већ после 30. године хрскавица постепено почиње да се троши.

Здравље 30.06.2016 | 09:44
Смањите бол у кољену
Колено је зглоб који подноси велико оптерећење сваког дана, и због тога се временом троши. Болови у зглобовима често упозоравају на почетак артрозе (гонартрозе), а то је трошење хрскавице колена. При сваком кораку колено амортизује отприлике троструку телесну тежину, па већ после 30. године живота хрскавица постепено почиње да се троши. Еластично ткиво које попут амортизера и клизног лежаја штити кости почиње да нестаје.

Од болова у коленима најчешће пате спортисти, затим гојазне особе чија колена морају да подносе велику тежину, али и они који се неправилно хране и у тело не уносе довољно минерала и калцијума тако да им коштано ткиво због тога слаби. Срећом, то може да се спречи, или барем одложи, вежбањем, али и свакодневним кретањем.

1. Лезите на леђа са једном савијеном ногом. Другу ногу потпуно испружену у колену подигните око 20 цм изнад подлоге. Задржите положај око пет секунди. Вратите се у почетни положај и опустите се. Вежбу поновити са другом ногом.

2. Лезите на леђа са једном савијеном ногом. Испод болног колена ставите сунђерасти јастучић. Подижите стопало и коленом гурајте јастучић према подлози. Задржите положај око пет секунди. Вратите се у почетни положај и опустите се.

3. Седите усправно на столицу ослањајући се на руке. Једну ногу подигните у водораван положај и потпуно испружите у колену. Задржите положај око пет секунди. Вратите се у почетни положај и опустите се. Вежбу поновити са другом ногом.

4. Лезите на стомак са јастуком испод карлице. Савијте једно колено и одигните га од подлоге. Задржите положај око пет секунди. Вратите се у почетни положај и опустите се. Вежбу поновите са другом ногом.

5. Лезите и савијте ноге у коленима. Притисните слабински део кичме уз подлогу и ту напетост задржите током целе вежбе. Болном ногом почните полако да возите бицикл, све док у натколеници не осетите јачу напетост. Можете повећати интензитет вежбе тако да бицикл возите уназад. Кичма мора да остане чврсто уз под. Вежба траје око једног минута.

6. Колено повуците према стомаку и ухватите га обема рукама у прегибу колена. Полако испружите колено све док не осетите јачу напетост. Останите у том положају најмање 10 секунди. Можете да појачате интензитет вежбе тако да здрава нога остане испружена на поду, а пету гурате увис. Као помоћ можете да користите мараму или каиш. Вежбу поновите од три до четири пута са обе стране.

Новости
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар