Порторико у петак проглашава банкрот

Острвска држава у Карибима, Порторико, банкротираће у петак због немогућности да изврши исплату хартија у вриједности од 2 милијарде америчких долара.

Свијет 30.06.2016 | 08:56
Порторико у петак проглашава банкрот
Гувернер острва које припада групи Великих Антила, Алејандро Гарциа-Падилла, написао је за ЦНБЦ да ће Порторико банкротирати 1. јула.

Он је додао да постоји потреба за дугорочним реструктуирањем више од 70 милијарди долара дуга, рекавши да је обавеза Порторика да се ово реструктуирање обави једнако поштено према кредиторима и грађанима.

Према америчким законима, не постоји могућност заштите ове придружене земље од банкрота, као у случају држава САД. Америка ће помоћи Порторику да изврши реструктуирање дугова и помогне формирање одбора који ће надгледати тај процес.

Порторико је дуже време покушавао да привуче инвеститоре нижим порезима, али су по истеку тих олакшица они одлазили. Ово је повећало незапосленост и изазвало кризу на острву. Сада ће ова државица са око 3,5 милиона становника морати да смањи многе јавне услуге, као што су болнице и домови здравља и успостави непристрасни одбор који ће водити реструктуирање.

Извор: Гдеинвестирати.цом

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Микаило

30.06.2016 07:19

Паметно. Сада це зеленаси из банака остати кратких рукава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мохиканац

30.06.2016 07:51

Ста се наси политицари праве луди,када це они прогласити банкрот или контају ако они имају пара да је све потаман свима и да је све у реду!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоол

30.06.2016 11:08

Ми смо давно зрели за ово.

ОДГОВОРИТЕ