Portoriko u petak proglašava bankrot

Ostrvska država u Karibima, Portoriko, bankrotiraće u petak zbog nemogućnosti da izvrši isplatu hartija u vrijednosti od 2 milijarde američkih dolara.

Svijet 30.06.2016 | 08:56
Portoriko u petak proglašava bankrot
Guverner ostrva koje pripada grupi Velikih Antila, Alejandro Garcia-Padilla, napisao je za CNBC da će Portoriko bankrotirati 1. jula.

On je dodao da postoji potreba za dugoročnim restruktuiranjem više od 70 milijardi dolara duga, rekavši da je obaveza Portorika da se ovo restruktuiranje obavi jednako pošteno prema kreditorima i građanima.

Prema američkim zakonima, ne postoji mogućnost zaštite ove pridružene zemlje od bankrota, kao u slučaju država SAD. Amerika će pomoći Portoriku da izvrši restruktuiranje dugova i pomogne formiranje odbora koji će nadgledati taj proces.

Portoriko je duže vreme pokušavao da privuče investitore nižim porezima, ali su po isteku tih olakšica oni odlazili. Ovo je povećalo nezaposlenost i izazvalo krizu na ostrvu. Sada će ova državica sa oko 3,5 miliona stanovnika morati da smanji mnoge javne usluge, kao što su bolnice i domovi zdravlja i uspostavi nepristrasni odbor koji će voditi restruktuiranje.

Izvor: Gdeinvestirati.com

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Mikailo

30.06.2016 07:19

Pametno. Sada ce zelenasi iz banaka ostati kratkih rukava.

ODGOVORITE
Name

mohikanac

30.06.2016 07:51

Sta se nasi politicari prave ludi,kada ce oni proglasiti bankrot ili kontaju ako oni imaju para da je sve potaman svima i da je sve u redu!

ODGOVORITE
Name

Zool

30.06.2016 11:08

Mi smo davno zreli za ovo.

ODGOVORITE