Шкотску чека судбина Данске?; Шпанија се жестоко противи

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер саслушаће званичнике Шкотске и њихову жељу да остану део ЕУ упркос резултатима референдума у Британији.

Свијет 29.06.2016 | 22:20
Шкотску чека судбина Данске?; Шпанија се жестоко противи
Премијерска Шкотске Никола Стурџен рекла је раније да се суочава са изазовом да сачува Шкотску унутар ЕУ, након што је председник Европског савета Доналд Туск рекао да је право време да се разговара о том проблему.

Јункер је одржао састанак са Николом Стурџен о идеји да Шкотска остане у ЕУ, какав план је био разрађен на случају Данске (континентални део Данске је део ЕУ, али Фарска острва и Гренланд нису).

Стурџен је раније нагласила важност останка Шкотске у ЕУ, које је већином гласова одабрала опцију останка у Унији, она је такође позвала на одржавање другог рефенрендума за независност Шкотске.

Како је рекла након састанка са председником Европског парламента Мартином Шулцом, преговори су у раној фази.

“Изразила сам жељу Шкотске која жели да заштити односе с ЕУ. Ово је само један од серије састанака у Бриселу. Желим да буде јасно да Шкотска, за разлику од других делова Велике Британије, не жели да напусти Европску унију“, рекла је она.

У међувремену, шпански премијер Маријано Рахој рекао је да ће се успротивити било каквом договору ЕУ и Шкотске.

“Желим да будем јасан, Шкотска нема право да преговара са ЕУ. Шпанија се противи било каквим преговорима са било ким сем са владом Уједињеног Краљевства. Жестоко сам против тога. Ако Велика Британија напусти... напушта и Шкотска“, рекао је Рахој.

Појединачно чланице ЕУ имају право да ставе вето на чланство било које нове државе, тако да Шпанија може да блокира улазак независне Шкотске у Унију.

Каталонија и Баскија, државе на северу Шпаније, такође имају сепаратистичке покрете, с обзиром на то, Шпанија покушава да блокира независност било ког региона који покуша да се одвоји од матичне државе (Шпанија није признала независност Косова 2008. године).

Шкотска и Северна Ирска гласале су за останак у Европској унији, али Енглеска и Велс, који имају већу популацију, гласали су за излазак из Уније.

Британски премијер Дејвид Камерон рекао је да је последња ставар која је потребна Шкотској референдум и позвао да 48 одсто грађана који су гласали за останак поштују коначан резултат.

Извор: Б92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

29.06.2016 22:15

Спанија се боји да Каталонија не цека у реду за излазак из ЕУ. ЗАТО Скотска не мозе постати цлан ЕУ. Она треба прво са Сјеверном Ирском да стекне своју политицку независност од Лондона. Мозе да бира измедју југославенског сценарија и демократског нацела и права на самоопределење. Како време пролази све се боље види да је рат у Југославији био покусај да се ратним страхотама спреци и онемогуци или барем одлози зеља многи потцињених народа у Европи за њиховом независносцу. Али и поред тога границе земаља ЕУ бице промјените по зељи народа који оправдани све висе тразе своју националну самосталност. Ускоро це и Баварска тразити своју независност од Њемацке и тако це дух нецастивог пустен ис боце на Балкану захватити цијелу Европу!ТО ЈЕ САМО ДОКАЗ ВИСЕ КО СРБИМА ЈАМУ КОПА ДА САМ У ЈАМУ УПАДА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.Микиц

30.06.2016 10:39

Мозе ли било који твој коментар проци без Срба и Српства.