Шкотска премијерка: Остајемо у ЕУ

Прва министарка Шкотске Никола Стурџен изјавила је током посете Бриселу да Шкотска планира да остане у Европској унији упркос резултатима прошлонедељеног референдума на којем се већина Британаца одлучила за напуштање овог блока.

Свијет 29.06.2016 | 16:20
Шкотска премијерка: Остајемо у ЕУ
Подсећамо, преко 60 одсто грађана Шкотске гласало је за останак. Стурџен се у Бриселу састала са председником Европског парламента Мартином Шулцом, а најављен је и састанак са председником Европске комисије Жан Клодом Јункером.

Прва министарка Шкотске неће се састати само са председником Европског савета Доналдом Туском, из чијег су кабинета саопштили да не би било у реду да се са Стурџен сретну у овом тренутку.

“Ми смо одлучни да останемо у Европској унији“, изјавила је шкотска ”премијерка“, док је Шулц након састанка изјавио да је ”слушао и сазнао пуно“ од Стурџен.

Шкотска лидерка је у Брисел стигла након што га је напустио британски премијер Дејвид Камерон. Он је својим европским колегама саопштио да ће Уједињено Краљевство напустити ЕУ као последица резултата референдума.

У Шкотској националној партији, која има већину у шкотском парламенту, сматрају да Шкотска не сме бити талац енглеске политике и одлуке енглеских гласача да напусте Европску унију. Због тога се у странци, чија је Стурџен лидерка, активно припремају да затраже нови референдум о независности.

Званичници ЕУ демантовали су спекулације да су састанци високо рангираних функционера Уније подршка Шкотском сецесионизму.

Осим шкотских планова за нови референдум о независности, у политичким круговима Велике Бритање разговара се и о предлогу који је стигао са Гибралтара, дела Уједињеног краљевства који такође жели да остане у ЕУ.

Према идеји тамошње владе, требало би применити Дански модел из 1985, када је део данске територије, Гренланд, напустио Унију, док је матица остала. На Гибралтару се надају да би по оваквом моделу ЕУ могле да напусте Енглеска и Велс, док би Северна Ирска, Шкотска и Гибралтар могли да остану унутар ЕУ.

Шкотска и Енглеска налазе се у политичкој унији од средине 16 века, када је шкотски краљ Џејмс ВИ наследио енглески престо након смрти краљице Елизабете И. У једну државу, Велику Британију, Шкотска и Енглеска уједињене су 1707. године.

Разиђу ли се, као што је то жеља Шкотске националне партије, Шкотска и Енглеска ће највероватније функционисати по принципу персоналне уније, са краљицом Елизабетом ИИ као заједничким монархом.

Извор: Н1

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Хм

29.06.2016 16:43

Они који су се досјетили да формирају ЕУ, до сад су развалили Совјетски Савез, Југославију, Чехословачку, Украјину. Упропастили су Грчку, Шпанију, и све земље бившег источног блока. Хоће ли успјети развалити и Велику Британију?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики9

29.06.2016 17:25

Ено Спанија је вец изјавила да је поротив тога да се дјелови неке дрзаве пипајају или одвајају од ЕУ јер би то знацило да би сутра Катлонија могла провести референдум и реци реци да хоце да издје из Еу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.06.2016 17:44

Друго је Каталонија а друго Скотска!Скотска има уговор са Великом Британијом и добровољно се припојила Великој Британији.Како год В.Британија има право да изадје из ЕУ тако и Скотска из В.Британије.Док је Каталонија висе слицна Р.Србској, Косову, Сандзаку ил Војводини!

Name

Ме

29.06.2016 17:37

Нема Она никакве сансе да СЕ упетљава са ЕУ,. МИ СМО сви Једна уједињена краљевина,. У.К. .. Енглеска је довољно Јака да презивимо ову кризу која је моментално , Али све це то проци,. ФТСЕ100. Вец СЕ вратио на нормалан статус .. И фунта нам опет полако расте,. Бице све ОК. До бозица, а после нове године све боље И боље .. Ја зивим овдје висе од 24. Године, И знам како " дисе" Енглеска,

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.06.2016 17:51

Фунта се враца јер јос није дан "Д"!Ако је тако изадјите одма без размисљања!Проблем је сто ви никад нецете ни изаци из ЕУ,зато ти се фунта моментално стабилизује!

Name

Логика

29.06.2016 18:27

Енглеска је науцила да искоруставса цијели свијет а сад се насао неко ко је направио равнотезу, колико дас толико добијас али то енглезима неодговара.