Škotska premijerka: Ostajemo u EU

Prva ministarka Škotske Nikola Sturdžen izjavila je tokom posete Briselu da Škotska planira da ostane u Evropskoj uniji uprkos rezultatima prošlonedeljenog referenduma na kojem se većina Britanaca odlučila za napuštanje ovog bloka.

Svijet 29.06.2016 | 16:20
Škotska premijerka: Ostajemo u EU
Podsećamo, preko 60 odsto građana Škotske glasalo je za ostanak. Sturdžen se u Briselu sastala sa predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom, a najavljen je i sastanak sa predsednikom Evropske komisije Žan Klodom Junkerom.

Prva ministarka Škotske neće se sastati samo sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, iz čijeg su kabineta saopštili da ne bi bilo u redu da se sa Sturdžen sretnu u ovom trenutku.

“Mi smo odlučni da ostanemo u Evropskoj uniji“, izjavila je škotska ”premijerka“, dok je Šulc nakon sastanka izjavio da je ”slušao i saznao puno“ od Sturdžen.

Škotska liderka je u Brisel stigla nakon što ga je napustio britanski premijer Dejvid Kameron. On je svojim evropskim kolegama saopštio da će Ujedinjeno Kraljevstvo napustiti EU kao posledica rezultata referenduma.

U Škotskoj nacionalnoj partiji, koja ima većinu u škotskom parlamentu, smatraju da Škotska ne sme biti talac engleske politike i odluke engleskih glasača da napuste Evropsku uniju. Zbog toga se u stranci, čija je Sturdžen liderka, aktivno pripremaju da zatraže novi referendum o nezavisnosti.

Zvaničnici EU demantovali su spekulacije da su sastanci visoko rangiranih funkcionera Unije podrška Škotskom secesionizmu.

Osim škotskih planova za novi referendum o nezavisnosti, u političkim krugovima Velike Britanje razgovara se i o predlogu koji je stigao sa Gibraltara, dela Ujedinjenog kraljevstva koji takođe želi da ostane u EU.

Prema ideji tamošnje vlade, trebalo bi primeniti Danski model iz 1985, kada je deo danske teritorije, Grenland, napustio Uniju, dok je matica ostala. Na Gibraltaru se nadaju da bi po ovakvom modelu EU mogle da napuste Engleska i Vels, dok bi Severna Irska, Škotska i Gibraltar mogli da ostanu unutar EU.

Škotska i Engleska nalaze se u političkoj uniji od sredine 16 veka, kada je škotski kralj Džejms VI nasledio engleski presto nakon smrti kraljice Elizabete I. U jednu državu, Veliku Britaniju, Škotska i Engleska ujedinjene su 1707. godine.

Raziđu li se, kao što je to želja Škotske nacionalne partije, Škotska i Engleska će najverovatnije funkcionisati po principu personalne unije, sa kraljicom Elizabetom II kao zajedničkim monarhom.

Izvor: N1

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Hm

29.06.2016 16:43

Oni koji su se dosjetili da formiraju EU, do sad su razvalili Sovjetski Savez, Jugoslaviju, Čehoslovačku, Ukrajinu. Upropastili su Grčku, Španiju, i sve zemlje bivšeg istočnog bloka. Hoće li uspjeti razvaliti i Veliku Britaniju?

ODGOVORITE
Name

Miki9

29.06.2016 17:25

Eno Spanija je vec izjavila da je porotiv toga da se djelovi neke drzave pipajaju ili odvajaju od EU jer bi to znacilo da bi sutra Katlonija mogla provesti referendum i reci reci da hoce da izdje iz Eu

ODGOVORITE
Name

re

29.06.2016 17:44

Drugo je Katalonija a drugo Skotska!Skotska ima ugovor sa Velikom Britanijom i dobrovoljno se pripojila Velikoj Britaniji.Kako god V.Britanija ima pravo da izadje iz EU tako i Skotska iz V.Britanije.Dok je Katalonija vise slicna R.Srbskoj, Kosovu, Sandzaku il Vojvodini!

Name

Me

29.06.2016 17:37

Nema Ona nikakve sanse da SE upetljava sa EU,. MI SMO svi Jedna ujedinjena kraljevina,. U.K. .. Engleska je dovoljno Jaka da prezivimo ovu krizu koja je momentalno , Ali sve ce to proci,. FTSE100. Vec SE vratio na normalan status .. I funta nam opet polako raste,. Bice sve OK. Do bozica, a posle nove godine sve bolje I bolje .. Ja zivim ovdje vise od 24. Godine, I znam kako " dise" Engleska,

ODGOVORITE
Name

re

29.06.2016 17:51

Funta se vraca jer jos nije dan "D"!Ako je tako izadjite odma bez razmisljanja!Problem je sto vi nikad necete ni izaci iz EU,zato ti se funta momentalno stabilizuje!

Name

Logika

29.06.2016 18:27

Engleska je naucila da iskorustavsa cijeli svijet a sad se nasao neko ko je napravio ravnotezu, koliko das toliko dobijas ali to englezima neodgovara.