Затражен директни стечај за 'Елвацо'

Генерални директор „Елваца“ Срђан Текић предложио је данас стечајном судији Окружног привредног суда у Бијељини да буде уведен директни стечај у том предузећу, без отварања претходног стечајног поступка.

Република Српска 29.06.2016 | 12:21
Затражен директни стечај за 'Елвацо'
Жиро-рачуни „Елваца“ блокирани су од децембра 2014. године, након што је ликвидирана Бобар банка, а око 90 одсто имовине предузећа, процијењене на 22 милиона КМ, је под хипотеком.

Текић је раније упозорио Управни одбор тог предузећа да се из њега сваки мјесец извлаче велике суме новца кроз послове са повезаном фирмом „Елвацо стеел“ те затражио да се то пријави органима надлежним за организовани криминал, о чему је ЦАПИТАЛ писао.

„Укупно кредитно задужење „Елваца“ износи око 18 милиона КМ. Дуг према Бобар банци је око седам милиона КМ, према ИРБ-у РС такође око седам милиона КМ, са каматама, док је дуг према Хипо Алпе Адриа банци око 2,5 милиона КМ, а према Мојој банци Сарајево 450.000 КМ“, нагласио је Текић.

Поред тога, додао је, „Елвацо“ Пореској управи РС дугује око 2,5 милиона КМ, „Електродистрибуцији“ Бијељина 900.000 КМ, УИО БиХ 50.000 КМ, предузећу „Интегра“ Бањалука око 2,5 милиона КМ, док радницима дугује три плате и регрес за три године у укупном износу од око 350.000 КМ.

Текић је рекао да је енормно кредитно задужење „Елваца“ извршено у периоду 2011. и 2012. године, када он није био у тој фирми. За директора је Текић именован у септембру прошле године.

Он  је стечајном судији Алиди Нађ Мађарац приложио понуду сарајевског предузећа „Римеко“, које је заинтересовано да обнови производњу у фабрици електрода у „Елвацу“, али и за улагања у остале дијелове тог предузећа.

Увјерава да је ријеч о озбиљном пословном партнеру који би „Елвацу“ отворио нова тржишта и послове.



Текић сматра да је пуно боље да повјериоци наплате своја потраживања у року од десет до петнаест година, него да фабрика оде у старо гвожђе.

Потврдио је да је полиција изузела документацију за кредит ИРБ-а РС и истрага о трошењу истог у току.

„Елвацо“ тренутно сарађује са холандском фирмом „Таб де Блессе“, за коју производи процесну опрему, те са зворничком фирмом „Зо-Жи“, за коју производи грађевинску арматуру и панелне ограде.

Пословање се због блокираних рачуна донедавно обављало посредством фирме „Елвацо Стеел“, на основу пословно-техничког уговора, а однедавно посредством фирме „Систем оффице“.

У „Елвацу“ тренутно ради 115 радника, а према ријечима предсједника Синдикалне организације Милоша Пекића, радници су заинтересовани за наставак производње и оживљавање Фабрике електрода.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мајко моја

29.06.2016 10:52

Ето случајно ову фирму приватизовали Интеграл (Слобо Станковић) и МГ МИНД (Каја).

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

29.06.2016 11:35

Све је пропало. То је успјех.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цоле

29.06.2016 11:57

Е јадна вам мајка , све од зла оца и од горе матере , која се овдје све багра помиње

ОДГОВОРИТЕ
Name

гарант

29.06.2016 14:34

Е сад јос за стецајног доведите овог сто је био код Митровица и сто је у сецерани и сигурни сте у успјех

ОДГОВОРИТЕ