Zatražen direktni stečaj za 'Elvaco'

Generalni direktor „Elvaca“ Srđan Tekić predložio je danas stečajnom sudiji Okružnog privrednog suda u Bijeljini da bude uveden direktni stečaj u tom preduzeću, bez otvaranja prethodnog stečajnog postupka.

Republika Srpska 29.06.2016 | 12:21
Zatražen direktni stečaj za 'Elvaco'
Žiro-računi „Elvaca“ blokirani su od decembra 2014. godine, nakon što je likvidirana Bobar banka, a oko 90 odsto imovine preduzeća, procijenjene na 22 miliona KM, je pod hipotekom.

Tekić je ranije upozorio Upravni odbor tog preduzeća da se iz njega svaki mjesec izvlače velike sume novca kroz poslove sa povezanom firmom „Elvaco steel“ te zatražio da se to prijavi organima nadležnim za organizovani kriminal, o čemu je CAPITAL pisao.

„Ukupno kreditno zaduženje „Elvaca“ iznosi oko 18 miliona KM. Dug prema Bobar banci je oko sedam miliona KM, prema IRB-u RS takođe oko sedam miliona KM, sa kamatama, dok je dug prema Hipo Alpe Adria banci oko 2,5 miliona KM, a prema Mojoj banci Sarajevo 450.000 KM“, naglasio je Tekić.

Pored toga, dodao je, „Elvaco“ Poreskoj upravi RS duguje oko 2,5 miliona KM, „Elektrodistribuciji“ Bijeljina 900.000 KM, UIO BiH 50.000 KM, preduzeću „Integra“ Banjaluka oko 2,5 miliona KM, dok radnicima duguje tri plate i regres za tri godine u ukupnom iznosu od oko 350.000 KM.

Tekić je rekao da je enormno kreditno zaduženje „Elvaca“ izvršeno u periodu 2011. i 2012. godine, kada on nije bio u toj firmi. Za direktora je Tekić imenovan u septembru prošle godine.

On  je stečajnom sudiji Alidi Nađ Mađarac priložio ponudu sarajevskog preduzeća „Rimeko“, koje je zainteresovano da obnovi proizvodnju u fabrici elektroda u „Elvacu“, ali i za ulaganja u ostale dijelove tog preduzeća.

Uvjerava da je riječ o ozbiljnom poslovnom partneru koji bi „Elvacu“ otvorio nova tržišta i poslove.



Tekić smatra da je puno bolje da povjerioci naplate svoja potraživanja u roku od deset do petnaest godina, nego da fabrika ode u staro gvožđe.

Potvrdio je da je policija izuzela dokumentaciju za kredit IRB-a RS i istraga o trošenju istog u toku.

„Elvaco“ trenutno sarađuje sa holandskom firmom „Tab de Blesse“, za koju proizvodi procesnu opremu, te sa zvorničkom firmom „Zo-Ži“, za koju proizvodi građevinsku armaturu i panelne ograde.

Poslovanje se zbog blokiranih računa donedavno obavljalo posredstvom firme „Elvaco Steel“, na osnovu poslovno-tehničkog ugovora, a odnedavno posredstvom firme „Sistem office“.

U „Elvacu“ trenutno radi 115 radnika, a prema riječima predsjednika Sindikalne organizacije Miloša Pekića, radnici su zainteresovani za nastavak proizvodnje i oživljavanje Fabrike elektroda.

Izvor: CAPITAL

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Majko moja

29.06.2016 10:52

Eto slučajno ovu firmu privatizovali Integral (Slobo Stanković) i MG MIND (Kaja).

ODGOVORITE
Name

nn

29.06.2016 11:35

Sve je propalo. To je uspjeh.

ODGOVORITE
Name

cole

29.06.2016 11:57

E jadna vam majka , sve od zla oca i od gore matere , koja se ovdje sve bagra pominje

ODGOVORITE
Name

garant

29.06.2016 14:34

E sad jos za stecajnog dovedite ovog sto je bio kod Mitrovica i sto je u secerani i sigurni ste u uspjeh

ODGOVORITE