Молотовљев коктел и каменице на Србе

Двије особе су повријеђене пошто су непознате особе јуче каменовале комби којим се група Срба враћала са Газиместана, гдје су присуствовали обиљежавању годишњице битке на Косову, потврђено је у косовској полицији.

Србија 29.06.2016 | 08:45
Молотовљев коктел и каменице на Србе
Двије особе су задобиле повреде у предјелу главе, а косовска полиција је покренула истрагу о том инциденту. Комби је каменован док је пролазио поред мјеста Дудин Крш, недалеко од Косовске Митровице. Поред возила је, према полицијским изворима, бачен и Молотовљев коктел.

Комби се налазио у колини возила, која се, под полицијском пратњом, враћала са Газиместана.

Претходно је служена света архијерејска литургија у манастиру Грачаници у знак сјећања на кнеза Лазара Хребељановића и српске ратнике погинуле у бици с Турцима на Косову пољу 1389. године. Литургију је служио епископ рашко-призренски Теодосије, а прије тога су центром Грачанице прошли младићи обучени у одјећу српских средњовјековних витезова. Поред око хиљаду вјерника са Косова, из централне Србије и из Црне Горе, литургији су присуствовали представници Канцеларије за Косово и Метохију, локалне самоуправе, принц Александар Карађорђевић са супругом и замјеник премијера Косова Бранимир Стојановић.

Стојановић је изјавио да су Срби на Косову, иако своји на своме, стално пред изазовом опстанка. Он је истакао да је стално противљење многих радикалних Албанаца нешто са чиме су одрасли и на шта су навикли.

"Највише што данас можемо да радимо је да останемо овде, да се и даље боримо за свој опстанак и да не одустанемо од свог постојања, да се присетимо оних који су жртвовали много више од нас и да никада не дозволимо да ово свето место остане без српског имена и презимена", рекао је Стојановић.

Видовданске свечаности настављене су служењем помена косовским јунацима изгинулим у бици против Турака на Видовдан на Газиместану, поред Приштине.

На путу који води према Споменику косовским јунацима Србе су дочекали графити, који су исписани раније, на којима је писало "УЧК" и "Косова, УЧК".

Након помена палим борцима, у сјеверном дијелу Косовске Митровице требало је да буде откривен споменик кнезу Лазару. Полиција је примијенила додатне мјере обезбјеђења.

Градоначелник Северне Митровице Горан Ракић поручио је да је Видовдан симбол моралног уздизања српског народа у борби за опстанак и трајање.

"Ретки су дани, догађаји и датуми који се памте и после шест векова. Један такав који обележавамо је Видовдан. Празник који је уткан у биће сваког од нас", рекао је Ракић.

Застава Албаније на "граници"

Посланици Самоопредјељења су на граници са Црном Гором поставили заставу Албаније да би показали гдје је права граница у односу на предвиђену договором Приштине и Подгорице. Они наводе да би том границом, како процјењују, Црна Гора добила 8.000 хектара косовске земље. Црногорска полиција убрзо је уклонила албанску заставу.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

СЛОБО

29.06.2016 10:23

СВЕ ЈЕ ЛИЈЕПО ГОВОРИО СЛОБА. СЛОБО СЛОБОДО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

29.06.2016 22:24

"КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЗЕ" А СРБИ СЕ КАСНО СЈЕТИСЕ ДА ОНИ НИСУ ЈУГОСЛСВЕНИ ВЕЦ СРБИ: ПРАВОСЛАВЦИ И СВЕТОСАВЦИ!