Molotovljev koktel i kamenice na Srbe

Dvije osobe su povrijeđene pošto su nepoznate osobe juče kamenovale kombi kojim se grupa Srba vraćala sa Gazimestana, gdje su prisustvovali obilježavanju godišnjice bitke na Kosovu, potvrđeno je u kosovskoj policiji.

Srbija 29.06.2016 | 08:45
Molotovljev koktel i kamenice na Srbe
Dvije osobe su zadobile povrede u predjelu glave, a kosovska policija je pokrenula istragu o tom incidentu. Kombi je kamenovan dok je prolazio pored mjesta Dudin Krš, nedaleko od Kosovske Mitrovice. Pored vozila je, prema policijskim izvorima, bačen i Molotovljev koktel.

Kombi se nalazio u kolini vozila, koja se, pod policijskom pratnjom, vraćala sa Gazimestana.

Prethodno je služena sveta arhijerejska liturgija u manastiru Gračanici u znak sjećanja na kneza Lazara Hrebeljanovića i srpske ratnike poginule u bici s Turcima na Kosovu polju 1389. godine. Liturgiju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije, a prije toga su centrom Gračanice prošli mladići obučeni u odjeću srpskih srednjovjekovnih vitezova. Pored oko hiljadu vjernika sa Kosova, iz centralne Srbije i iz Crne Gore, liturgiji su prisustvovali predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, lokalne samouprave, princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom i zamjenik premijera Kosova Branimir Stojanović.

Stojanović je izjavio da su Srbi na Kosovu, iako svoji na svome, stalno pred izazovom opstanka. On je istakao da je stalno protivljenje mnogih radikalnih Albanaca nešto sa čime su odrasli i na šta su navikli.

"Najviše što danas možemo da radimo je da ostanemo ovde, da se i dalje borimo za svoj opstanak i da ne odustanemo od svog postojanja, da se prisetimo onih koji su žrtvovali mnogo više od nas i da nikada ne dozvolimo da ovo sveto mesto ostane bez srpskog imena i prezimena", rekao je Stojanović.

Vidovdanske svečanosti nastavljene su služenjem pomena kosovskim junacima izginulim u bici protiv Turaka na Vidovdan na Gazimestanu, pored Prištine.

Na putu koji vodi prema Spomeniku kosovskim junacima Srbe su dočekali grafiti, koji su ispisani ranije, na kojima je pisalo "UČK" i "Kosova, UČK".

Nakon pomena palim borcima, u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice trebalo je da bude otkriven spomenik knezu Lazaru. Policija je primijenila dodatne mjere obezbjeđenja.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić poručio je da je Vidovdan simbol moralnog uzdizanja srpskog naroda u borbi za opstanak i trajanje.

"Retki su dani, događaji i datumi koji se pamte i posle šest vekova. Jedan takav koji obeležavamo je Vidovdan. Praznik koji je utkan u biće svakog od nas", rekao je Rakić.

Zastava Albanije na "granici"

Poslanici Samoopredjeljenja su na granici sa Crnom Gorom postavili zastavu Albanije da bi pokazali gdje je prava granica u odnosu na predviđenu dogovorom Prištine i Podgorice. Oni navode da bi tom granicom, kako procjenjuju, Crna Gora dobila 8.000 hektara kosovske zemlje. Crnogorska policija ubrzo je uklonila albansku zastavu.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

SLOBO

29.06.2016 10:23

SVE JE LIJEPO GOVORIO SLOBA. SLOBO SLOBODO!

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

29.06.2016 22:24

"KASNO MARKO NA KOSOVO STIZE" A SRBI SE KASNO SJETISE DA ONI NISU JUGOSLSVENI VEC SRBI: PRAVOSLAVCI I SVETOSAVCI!