Ово је дрво које се плаћа 1.000 евра по метру кубном!

Засадили су га из радозналости па развили бизнис.

Свијет 29.06.2016 | 08:42
Ово је дрво које се плаћа 1.000 евра по метру кубном!
Пауловнија је племенита врста дрвета, јако ријетка на нашим подручјима. Пауловнија је најбрже растуће дрво за дрвну грађу на свијету. Након своје осме године даје висококвалитетно дрво, које се на свјетским тржиштима продаје скупље него дрво храста или букве. Један метар кубни првокласног дрвета пауловније продаје се за више од 1.000 евра!

Пауловнија у првој години достиже висински прираст од 3 до 6 метара, зависно од услова станишта. Развија веома јак и дубок коријен, који веома добро стабилизује земљиште подложно ерозији и клизишту. Постиже неупоредиво већи дебљински прираст него наше домаће врсте дрвећа, па чак и 30 до 40 цм за 10 година на добрим стаништима

Захваљујући властитој радозналости, брачни пар из Завидовића, у фебруару ове године су одлучили да почну са узгојем "дрвета будућности". Временом, њихов хоби је прерастао у изазов због специфичног начина узгоја овог дрвета. С обзиром да је Кенан инжењер шумарства, овај брачни пар већ дуже вријеме гаји љубав према биљкама, а његово знање у великој мјери помаже при остварењу њиховог малог пословног циља.

"Када смо упоредили особине Пауловније и наших врста дрвећа било је невјероватно те смо хтјели да такво дрво имамо у свом окружењу. Потребе за пчелињом пашом су све веће па се пчелари одлучују да селе друштва далеко од куће а ми смо дошли на идеју да пашу донесемо близу наших пчелара. Јер је пауловнија јако медоносна врста и цвјета веома рано у прољеће када остале врсте не цвјетају", причају узгајивачи.

"Ми смо за почетак произвели око 1.500 садница властитим средствима, од чега смо већи број продали купцима из цијеле Босне и Херцеговине. Већ планирамо да подигнемо мању експерименталну плантажу на површини од 1,5 дунума. У зависности од потреба тржиста намјеравамо да повећавамо производњу", истиче овај млади брачни пар.

Извор: Србијаданас.цом

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Окац

29.06.2016 09:40

Аферим напокон да прочитам нешто паметно

ОДГОВОРИТЕ
Name

реОкац

29.06.2016 10:21

То брате, има нас још нормалних

ОДГОВОРИТЕ