Ovo je drvo koje se plaća 1.000 evra po metru kubnom!

Zasadili su ga iz radoznalosti pa razvili biznis.

Svijet 29.06.2016 | 08:42
Ovo je drvo koje se plaća 1.000 evra po metru kubnom!
Paulovnija je plemenita vrsta drveta, jako rijetka na našim područjima. Paulovnija je najbrže rastuće drvo za drvnu građu na svijetu. Nakon svoje osme godine daje visokokvalitetno drvo, koje se na svjetskim tržištima prodaje skuplje nego drvo hrasta ili bukve. Jedan metar kubni prvoklasnog drveta paulovnije prodaje se za više od 1.000 evra!

Paulovnija u prvoj godini dostiže visinski prirast od 3 do 6 metara, zavisno od uslova staništa. Razvija veoma jak i dubok korijen, koji veoma dobro stabilizuje zemljište podložno eroziji i klizištu. Postiže neuporedivo veći debljinski prirast nego naše domaće vrste drveća, pa čak i 30 do 40 cm za 10 godina na dobrim staništima

Zahvaljujući vlastitoj radoznalosti, bračni par iz Zavidovića, u februaru ove godine su odlučili da počnu sa uzgojem "drveta budućnosti". Vremenom, njihov hobi je prerastao u izazov zbog specifičnog načina uzgoja ovog drveta. S obzirom da je Kenan inženjer šumarstva, ovaj bračni par već duže vrijeme gaji ljubav prema biljkama, a njegovo znanje u velikoj mjeri pomaže pri ostvarenju njihovog malog poslovnog cilja.

"Kada smo uporedili osobine Paulovnije i naših vrsta drveća bilo je nevjerovatno te smo htjeli da takvo drvo imamo u svom okruženju. Potrebe za pčelinjom pašom su sve veće pa se pčelari odlučuju da sele društva daleko od kuće a mi smo došli na ideju da pašu donesemo blizu naših pčelara. Jer je paulovnija jako medonosna vrsta i cvjeta veoma rano u proljeće kada ostale vrste ne cvjetaju", pričaju uzgajivači.

"Mi smo za početak proizveli oko 1.500 sadnica vlastitim sredstvima, od čega smo veći broj prodali kupcima iz cijele Bosne i Hercegovine. Već planiramo da podignemo manju eksperimentalnu plantažu na površini od 1,5 dunuma. U zavisnosti od potreba tržista namjeravamo da povećavamo proizvodnju", ističe ovaj mladi bračni par.

Izvor: Srbijadanas.com

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Okac

29.06.2016 11:40

Aferim napokon da pročitam nešto pametno

ODGOVORITE
Name

reOkac

29.06.2016 12:21

To brate, ima nas još normalnih

ODGOVORITE