Колико дуго трају креме за сунчање?

Следећи пут када кренете на плажу, обратите пажњу на рок трајања крема за сунчање. Иако ти препарати сигурно трају дуже од млека и осталих намирница из фрижидера, ипак имају свој оптимални период коришћења.

Мода и љепота 29.06.2016 | 08:20
Колико дуго трају креме за сунчање?
Иако препарати за заштиту коже током сунчања трају дуже од млека и осталих намирница из фрижидера, ипак имају свој рок трајања. Тај период зависи од тога како се крема чува, наводи др Георгиос Иманидис, професор фармацеутске технологије Универзитета за примењене науке северозападне Швајцарске. Уколико крему чувате на сувом и хладном месту, нпр. у орману, она може трајати годинама, чак до десет година, кажу стручњаци. Већина произвођача тврди да крема за сунчање има дејство три године ако се чува у оптималним условима.

Међутим, људи често носе крему за сунчање на плажу, остављају је у врелим аутомобилима или у торбама док су напољу. Када се крема за сунчање загреје, њене компоненте се брже разлажу. То доводи до скраћивања рока трајања, чак и на шест месеци, наводи др Иманидис.

Креме за сунчање садрже неорганске састојке попут цинк-оксида и титанијум-диоксида који спречавају горење коже на сунцу тако што упијају или одбијају ултраљубичасто зрачење, које би у супротном, продрло до коже.

Поред тих састојака, креме за сунчање садрже и састојке који дају лосиону пријатан мирис и чине га једноставним за наношење. Додају се природна уља и алоја, као и адитиви попут емулгатора који помажу мешање воде и уља у јединствену супстанцу.

Утицај сунчевих зрака смањује јачину заштитних фактора

Емулгатор је обично први састојак који се распада, навео је др Ригоберто Адвинкула, професор Универзитета у Кливленду. Без тог састојка вода и уље се раздвајају, што чини да се крема слабије везује за кожу. То не значи да је крема изгубила своју ефективност, обично је довољно јаче мућкање боце у којој се налази, и маса ће бити компактнија.

Што се крема дуже излаже неповољним условима то се брже разграђују и њене остале компоненте, чиме губи своју учинковитост. Ипак, како Иманидис истиче, крема за сунчање остаје крема за сунчање, временом само губи своју јачину. Тако, крема чији је фактор 55 може временом да се претвори у фактор 40 или 30. Фактор упућује на то колико дуго особа може да буде на сунцу а да не изгори. Особе чија кожа обично почне да гори за десет минута коришћењем креме фактора 30 могу остати на сунцу тридесет пута дуже, тј. триста минута.

Међутим, релативно мало људи ставља онолико креме колико произвођачи препоручују. Препорука је стављати два милиграма креме по квадратном центиметру коже. То отприлике значи да за свако мазање изложених делова тела треба да употребите количину креме која је довољна да испуни једну чашицу за ракију.

Иманидис додаје да је препоручљиво стављати нови слој креме на свака два до три сата, будући да већина људи користи креме чија је учинковитост смањена због стајања. Уколико се водите том рачуницом, једна боца креме од 60 до 90 мл може трајати две-три недеље.

Креме у спреју ‒ практична, али не тако добра заштитаСпреј-паковања крема за сунчање су мање ефикасна од оних класичних.

Иманидис наводи да су истраживања показала да спреј пружа слабију заштиту од сунчевог зрачења.

Уколико користите спреј, препоручљиво је да га прскате барем једном на сваких сат времена.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар