Функционери без бриге: Примања загрантована

Народна скупштина Републике Српске још прошле године обавезала је закључцима Владу Српске да у року од 90 дана изради Закон којим би се увео ред у плате и накнаде фукнционера које именује Парламент Српске.

Република Српска 28.06.2016 | 22:56
Функционери без бриге: Примања загрантована
Плате, према последњим доступним подацима износе и до 5.000 КМ. У врмену када се најављује повећање цијене регистрације возила и РТВ таксе, Влада не размишља о смањењу плата функционера.

Седам мјесеци је прошло – Влада ништа није урадила. Закона нема. По свему судећи неће га ни бити ускоро. Они којима је мало једна функција, па вуку плате из два буџета могу да одахну. Последњи доступни подаци говоре да плате појединих функционера износе и до 5 000 марака. То је отприлике 15 просјечних пензија у Републици Српкој.

Да смо далеко од реалност одавно је јасно. Челни људи Агенције за осигурање, Регулатоне комисије за енергетику, Комисије за хартије од вриједности су међу плаћенијим у Српској.

Њихова основна плата је преко четири и по хиљаде марака. Душко Шњегота, главни ревизор Српске као основну плату мјесечно прима близу пет хиљада марака.

Славица Ињац директор Агенције за банкарство и даље мјесечно прима готово четири и по хиљаде. На то треба додати регрес и зимницу. Износи о којима грађани могу само да маштају.

ДНС-ова Споменка Стевановић на челу је Административне комисије и покренула је цијелу причу у вези примања појединих функционера. Данас није одговарала на телефонке позиве. Међутим, од раније су познати њени ставови о овој теми.

Симптоматично је да појединци имају већа примања и од предсједника НС Републике Српске, премијера, па и предсједника Републике.

Закључци законодавног тијела неће даље од ладице. За сада.

Истина је и то да је на сједници НС на којој је усвојен закључак - посланик СНСД-а предложио амандаман да се плате предсједницима комисија или директорима агенција ограниче на максимално три просјечне плате у Српској.

Рачуница каже да би то било тек нешто мање од 2.500 марака. То није усвојено. А највећа истина је и да су ове године локални избори, а у том периоду се не праве резови.



БН телевизија

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

хм

28.06.2016 23:03

Могу, присвојили и републику изгледа, добро се удомаћили. Сви остали нису ни важни изгледа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник

29.06.2016 00:19

Ти такозвани функционери су тески паразити и ниста друго. Нису ни за ста. Треба их укинути. Не слузе ницему. Радити не знају ниста. Овај народ је збиља луд сто их трпи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

29.06.2016 06:45

Што човјек више има, више му и треба...апетити расту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ооо

29.06.2016 10:31

За 6 мјесеци.видеце се стање.кад приватници не буду могли уплацивати обавезе.па да видимо из којих средстава це добијати то све сто сад имају.само полако.бит це куку леле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех да је бар тако

29.06.2016 10:54

Електропривреда...на примјер...неки Рудник Гацко или Угљевик...

Name

yугословен

29.06.2016 13:03

НЕБОЈТЕ СЕ ГЛАДИ ВИ ИЗ ВЛАСТИ ЗА ВАС ИМА И МЕСА И МАСТИ

ОДГОВОРИТЕ