Funkcioneri bez brige: Primanja zagrantovana

Narodna skupština Republike Srpske još prošle godine obavezala je zaključcima Vladu Srpske da u roku od 90 dana izradi Zakon kojim bi se uveo red u plate i naknade fukncionera koje imenuje Parlament Srpske.

Republika Srpska 28.06.2016 | 22:56
Funkcioneri bez brige: Primanja zagrantovana
Plate, prema poslednjim dostupnim podacima iznose i do 5.000 KM. U vrmenu kada se najavljuje povećanje cijene registracije vozila i RTV takse, Vlada ne razmišlja o smanjenju plata funkcionera.

Sedam mjeseci je prošlo – Vlada ništa nije uradila. Zakona nema. Po svemu sudeći neće ga ni biti uskoro. Oni kojima je malo jedna funkcija, pa vuku plate iz dva budžeta mogu da odahnu. Poslednji dostupni podaci govore da plate pojedinih funkcionera iznose i do 5 000 maraka. To je otprilike 15 prosječnih penzija u Republici Srpkoj.

Da smo daleko od realnost odavno je jasno. Čelni ljudi Agencije za osiguranje, Regulatone komisije za energetiku, Komisije za hartije od vrijednosti su među plaćenijim u Srpskoj.

Njihova osnovna plata je preko četiri i po hiljade maraka. Duško Šnjegota, glavni revizor Srpske kao osnovnu platu mjesečno prima blizu pet hiljada maraka.

Slavica Injac direktor Agencije za bankarstvo i dalje mjesečno prima gotovo četiri i po hiljade. Na to treba dodati regres i zimnicu. Iznosi o kojima građani mogu samo da maštaju.

DNS-ova Spomenka Stevanović na čelu je Administrativne komisije i pokrenula je cijelu priču u vezi primanja pojedinih funkcionera. Danas nije odgovarala na telefonke pozive. Međutim, od ranije su poznati njeni stavovi o ovoj temi.

Simptomatično je da pojedinci imaju veća primanja i od predsjednika NS Republike Srpske, premijera, pa i predsjednika Republike.

Zaključci zakonodavnog tijela neće dalje od ladice. Za sada.

Istina je i to da je na sjednici NS na kojoj je usvojen zaključak - poslanik SNSD-a predložio amandaman da se plate predsjednicima komisija ili direktorima agencija ograniče na maksimalno tri prosječne plate u Srpskoj.

Računica kaže da bi to bilo tek nešto manje od 2.500 maraka. To nije usvojeno. A najveća istina je i da su ove godine lokalni izbori, a u tom periodu se ne prave rezovi.



BN televizija

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

hm

28.06.2016 23:03

Mogu, prisvojili i republiku izgleda, dobro se udomaćili. Svi ostali nisu ni važni izgleda.

ODGOVORITE
Name

radnik

29.06.2016 00:19

Ti takozvani funkcioneri su teski paraziti i nista drugo. Nisu ni za sta. Treba ih ukinuti. Ne sluze nicemu. Raditi ne znaju nista. Ovaj narod je zbilja lud sto ih trpi.

ODGOVORITE
Name

Istina

29.06.2016 06:45

Što čovjek više ima, više mu i treba...apetiti rastu.

ODGOVORITE
Name

ooo

29.06.2016 10:31

Za 6 mjeseci.videce se stanje.kad privatnici ne budu mogli uplacivati obaveze.pa da vidimo iz kojih sredstava ce dobijati to sve sto sad imaju.samo polako.bit ce kuku lele.

ODGOVORITE
Name

Eh da je bar tako

29.06.2016 10:54

Elektroprivreda...na primjer...neki Rudnik Gacko ili Ugljevik...

Name

yugosloven

29.06.2016 13:03

NEBOJTE SE GLADI VI IZ VLASTI ZA VAS IMA I MESA I MASTI

ODGOVORITE