Ништа од колективног уговора у Српској

Сједница Економско – социјалног савјета је доживјела потпуни крах. Социјални партнери се нису ништа договорили, сви рокови су истекли, а самим тим и општи колективни уговор. Иако важи свега још два дана, извјесно је да договора неће бити, а обрачун плата, број дана годишњих одмора, плаћање прековременог рада и висина топлог оброка зависе искључиво од воље Владе Српске.

Република Српска 28.06.2016 | 19:52
Ништа од колективног уговора у Српској
Од општег колективног уговора у Републици Српској нема ништа. Сједница економског социјалног савјета доживјела је дебакл, а социјални партнери нису ништа договорили. Општи колективни уговор истиче за два дана, а обрачун плате виси у ваздуху.

„Није нам ни обавезан, вјерујте ми, ако већ овако иде. Ми ћемо позвати своје гранске чланице да би прије свега покушали грански договорити, а то иде доста добро“, каже Драгутин Шкребић предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

“Устав јасно каже да се плате уређују Законом о платама и то је Влада урадила за своје службенике, а када је у питању реални сектор – искључиво колективним уговором”, казала је предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић.

Црвена линија за послодавце за топли оброк је 99 марака, синдикат захтијева 187. Сијевале су варнице и по питању плаћања прековременог рада и рада државним празницима.

Синдикалци не дају годишњи одмор испод 20 дана плус један дан на сваке три године, а послодавци траже да се тај исти дан добија тек сваку пету годину радног стажа.

У Влади Српске су се одлучили на већ извјесни корак – коришћење члана 134 Закона о раду. Влада ће о свим спорним тачкама дати свој суд и ставити печат на њих.

Сједница Економско – социјалног савјета је заказана ванредно након четири неуспјела састанка социјалних партнера. Општи колективни уговор је продужаван већ два пута, а истиче 30. јуна.



БН телевизија

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Хомо сапиенс

28.06.2016 18:28

Било би нормално, морално и људски оправдано да сви уцесници разговора (преговора), дају оставке на функције које "обављају". Обзиром да је у овој земљи све окренуто наопацке, такав ниво свијести и одговорности је немогуце оцекивати. Ста је цинити? РЕВОЛУЦИЈА И БОРБА или напустање ових простора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађанин

28.06.2016 18:33

Што није унесено у Закон о раду, а многоштошта није, нека се регулиште колективним уговором. Ко ће дати за топли оброк 187км, зар има неко топли оброк још у овој земљи. А што се тиче годишњег одмора мало је на 5 година стажа 1. дан. Под небом РС нема договора ни око чега изгледа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није ваљда?

28.06.2016 19:02

Није ваљда један од преговараца на страни послодаваца и Јанко Петровиц из Братунца који је до прије петнаестак година сверцовао гориво преко Дрине, а данас бизнисмен који , по свједоцењу многих, максимално израбљује и малтретира запослене у пилани. НАРОДЕ ПРОБУДИ СЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

28.06.2016 22:26

Па ни нема висе радника у РС-у. Срби су за полицију и политицаре. Раднике сте јос 92 послали на запад.Ја мислим да се неце тек тако вратити, мозда кад буду у пензији. Ово сто сад називају радницима то су будзетлије,циновници,постари,здравствени радници итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

29.06.2016 07:07

Јадни радници са оваквим представницима синдиката И послодаваца , као И владе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влада???

01.07.2016 19:36

Влада је, заједно са тзв. послодавцима и водила овај сценариј: да не додје до договора, јер је измедју Владе и послодаваца, вец раније постигнут договор да се овако договди како се догодило и да онда Влада, као, неутрално ПРЕСУДИ. Господо из Владе, натјерајте, вец једном ВЕИКЕ да измире своје обавезе и према радницима, а и према свима другима у РС којима је дузна. Све друго ВАС смијеста у исту тикву са тзв. послодавцима-лоповима.

ОДГОВОРИТЕ