Ništa od kolektivnog ugovora u Srpskoj

Sjednica Ekonomsko – socijalnog savjeta je doživjela potpuni krah. Socijalni partneri se nisu ništa dogovorili, svi rokovi su istekli, a samim tim i opšti kolektivni ugovor. Iako važi svega još dva dana, izvjesno je da dogovora neće biti, a obračun plata, broj dana godišnjih odmora, plaćanje prekovremenog rada i visina toplog obroka zavise isključivo od volje Vlade Srpske.

Republika Srpska 28.06.2016 | 19:52
Ništa od kolektivnog ugovora u Srpskoj
Od opšteg kolektivnog ugovora u Republici Srpskoj nema ništa. Sjednica ekonomskog socijalnog savjeta doživjela je debakl, a socijalni partneri nisu ništa dogovorili. Opšti kolektivni ugovor ističe za dva dana, a obračun plate visi u vazduhu.

„Nije nam ni obavezan, vjerujte mi, ako već ovako ide. Mi ćemo pozvati svoje granske članice da bi prije svega pokušali granski dogovoriti, a to ide dosta dobro“, kaže Dragutin Škrebić predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

“Ustav jasno kaže da se plate uređuju Zakonom o platama i to je Vlada uradila za svoje službenike, a kada je u pitanju realni sektor – isključivo kolektivnim ugovorom”, kazala je predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić.

Crvena linija za poslodavce za topli obrok je 99 maraka, sindikat zahtijeva 187. Sijevale su varnice i po pitanju plaćanja prekovremenog rada i rada državnim praznicima.

Sindikalci ne daju godišnji odmor ispod 20 dana plus jedan dan na svake tri godine, a poslodavci traže da se taj isti dan dobija tek svaku petu godinu radnog staža.

U Vladi Srpske su se odlučili na već izvjesni korak – korišćenje člana 134 Zakona o radu. Vlada će o svim spornim tačkama dati svoj sud i staviti pečat na njih.

Sjednica Ekonomsko – socijalnog savjeta je zakazana vanredno nakon četiri neuspjela sastanka socijalnih partnera. Opšti kolektivni ugovor je produžavan već dva puta, a ističe 30. juna.



BN televizija

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Homo sapiens

28.06.2016 18:28

Bilo bi normalno, moralno i ljudski opravdano da svi ucesnici razgovora (pregovora), daju ostavke na funkcije koje "obavljaju". Obzirom da je u ovoj zemlji sve okrenuto naopacke, takav nivo svijesti i odgovornosti je nemoguce ocekivati. Sta je ciniti? REVOLUCIJA I BORBA ili napustanje ovih prostora.

ODGOVORITE
Name

građanin

28.06.2016 18:33

Što nije uneseno u Zakon o radu, a mnogoštošta nije, neka se regulište kolektivnim ugovorom. Ko će dati za topli obrok 187km, zar ima neko topli obrok još u ovoj zemlji. A što se tiče godišnjeg odmora malo je na 5 godina staža 1. dan. Pod nebom RS nema dogovora ni oko čega izgleda.

ODGOVORITE
Name

Nije valjda?

28.06.2016 19:02

Nije valjda jedan od pregovaraca na strani poslodavaca i Janko Petrovic iz Bratunca koji je do prije petnaestak godina svercovao gorivo preko Drine, a danas biznismen koji , po svjedocenju mnogih, maksimalno izrabljuje i maltretira zaposlene u pilani. NARODE PROBUDI SE.

ODGOVORITE
Name

Kiki

28.06.2016 22:26

Pa ni nema vise radnika u RS-u. Srbi su za policiju i politicare. Radnike ste jos 92 poslali na zapad.Ja mislim da se nece tek tako vratiti, mozda kad budu u penziji. Ovo sto sad nazivaju radnicima to su budzetlije,cinovnici,postari,zdravstveni radnici itd.

ODGOVORITE
Name

Radnik

29.06.2016 07:07

Jadni radnici sa ovakvim predstavnicima sindikata I poslodavaca , kao I vlade.

ODGOVORITE
Name

Vlada???

01.07.2016 19:36

Vlada je, zajedno sa tzv. poslodavcima i vodila ovaj scenarij: da ne dodje do dogovora, jer je izmedju Vlade i poslodavaca, vec ranije postignut dogovor da se ovako dogovdi kako se dogodilo i da onda Vlada, kao, neutralno PRESUDI. Gospodo iz Vlade, natjerajte, vec jednom VEIKE da izmire svoje obaveze i prema radnicima, a i prema svima drugima u RS kojima je duzna. Sve drugo VAS smijesta u istu tikvu sa tzv. poslodavcima-lopovima.

ODGOVORITE