Откривен споменик Светом кнезу Лазару

Директор Канцеларије за Косово и Метохију у Влади Србије Марко Ђурић свечано је данас открио споменик Светом кнезу Лазару у сјеверном дијелу Косовске Митровице.

Србија 28.06.2016 | 22:54
Откривен споменик Светом кнезу Лазару
"Лазар је овде да остане, јер су и Срби овде да остану. Да смо могли подигли бисмо споменик да буде висок до неба, да се види са сваке тачке кугле земаљске, али ипак и овакав, велики је толико да га не могу никуда одавде понети и превише је леп и блистав да би га икада могли оставити", рекао је Ђурић, честитајући Видовдан окупљеним грађанима.

Он је истакао да се Србија не може вољети без Косова и Метохије.

"Видовданска заклетва коју изговарамо на Косову и Метохији није само наша, то мора бити заклетва читавог српског народа", рекао је Ђурић.

Он је навео да српски народ "не би постојао да није био загледан у прошлост, да кроз читаву своју нововјековну историју није градио будућност на темељима старе славе и са Косовом на уснама и срцу".



"Косовска легенда има своју моралну и духовну компоненту и поучава нас како да будемо бољи људи", рекао је Ђурић.

Он је додао да се "порука да је Косовски бој изгубљен због неслоге и издаје провлачи кроз читаву српску нововјековну историју као злокобни подсјетник и упозорење".

"Ни данас порука о важности слоге и јединства није ништа мање актуелна и истинита него у време Карађорђа или балканских и светских ратова", рекао је Ђурић додавши да у будућност се не може ићи без јасних и чврстих друштвених вриједности и идеала.

Ђурић је захвалио премијеру Србије Александру Вучићу на снази и визији што је подржао постављање споменика Светом кнезу Лазару.

"Многе Видовдане ћемо славити у будућности сваки пут мудрији, све сложнији и све јачи, клањајући се сенима косовских јунака", поручио је Ђурић.

Извор: СРНА
Фото: СРНА

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

мистер x

28.06.2016 17:47

Неце он дуго ту опстати,вјеруј те ми то је непотребни инат Срба,Тако се само ствара атвосфера нетрпељивости и пркања другој страни,

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

28.06.2016 19:12

Лазар прстом показује Србима на Србију,да ли то назнака нових сеоба......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Метохијанац

29.06.2016 12:42

Лазар прстом показује на 'јужно од Ибра' тј.на остатак Косова и Метохије, ти сада покушај да поново протумачиш симболику

Name

Азем Власи

28.06.2016 19:46

Данас у Београду зиви висе Албанаца него сто има Срба на цитавом косову.Мјењај те имовину док мозете,после це бити касно.Залосно колико се манипулисе Са Србима на косову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

28.06.2016 19:57

Ако су га подигли. Српском кнезу на српској земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђуро Ђурић

28.06.2016 20:29

Колико ли је коштао овај споменик? Колико су се још додатно "уградиле" политичке структуре? Српски народ у Србији нема шта да једе, а они граде кич споменике и перу новац, е туго моја. Али највећа ми је мука када видим како ми "прекодрински Срби" видимо као врхунац наше политике уједињење са биједном у сваком погледу Србијом, умјесто да тежимо Европској Унији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

28.06.2016 21:55

Сwи сте wи до сад сто сте даwали коментаре изрод сљам и фукаре белосwетске ⛪️⛪️⛪️

Name

Милос

28.06.2016 22:04

А ти дјуро пакуј кофере и праwац еwропска унија и благостање

Name

прогресивни

29.06.2016 12:07

А народ на Косову има ли шта да једе? Срамота шта србијанске власти раде, Косово им само муниција за изборе и изговор за фотеље и плате...

ОДГОВОРИТЕ