Otkriven spomenik Svetom knezu Lazaru

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marko Đurić svečano je danas otkrio spomenik Svetom knezu Lazaru u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Srbija 28.06.2016 | 22:54
Otkriven spomenik Svetom knezu Lazaru
"Lazar je ovde da ostane, jer su i Srbi ovde da ostanu. Da smo mogli podigli bismo spomenik da bude visok do neba, da se vidi sa svake tačke kugle zemaljske, ali ipak i ovakav, veliki je toliko da ga ne mogu nikuda odavde poneti i previše je lep i blistav da bi ga ikada mogli ostaviti", rekao je Đurić, čestitajući Vidovdan okupljenim građanima.

On je istakao da se Srbija ne može voljeti bez Kosova i Metohije.

"Vidovdanska zakletva koju izgovaramo na Kosovu i Metohiji nije samo naša, to mora biti zakletva čitavog srpskog naroda", rekao je Đurić.

On je naveo da srpski narod "ne bi postojao da nije bio zagledan u prošlost, da kroz čitavu svoju novovjekovnu istoriju nije gradio budućnost na temeljima stare slave i sa Kosovom na usnama i srcu".



"Kosovska legenda ima svoju moralnu i duhovnu komponentu i poučava nas kako da budemo bolji ljudi", rekao je Đurić.

On je dodao da se "poruka da je Kosovski boj izgubljen zbog nesloge i izdaje provlači kroz čitavu srpsku novovjekovnu istoriju kao zlokobni podsjetnik i upozorenje".

"Ni danas poruka o važnosti sloge i jedinstva nije ništa manje aktuelna i istinita nego u vreme Karađorđa ili balkanskih i svetskih ratova", rekao je Đurić dodavši da u budućnost se ne može ići bez jasnih i čvrstih društvenih vrijednosti i ideala.

Đurić je zahvalio premijeru Srbije Aleksandru Vučiću na snazi i viziji što je podržao postavljanje spomenika Svetom knezu Lazaru.

"Mnoge Vidovdane ćemo slaviti u budućnosti svaki put mudriji, sve složniji i sve jači, klanjajući se senima kosovskih junaka", poručio je Đurić.

Izvor: SRNA
Foto: SRNA

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

mister x

28.06.2016 19:47

Nece on dugo tu opstati,vjeruj te mi to je nepotrebni inat Srba,Tako se samo stvara atvosfera netrpeljivosti i prkanja drugoj strani,

ODGOVORITE
Name

zumba

28.06.2016 21:12

Lazar prstom pokazuje Srbima na Srbiju,da li to naznaka novih seoba......

ODGOVORITE
Name

Metohijanac

29.06.2016 14:42

Лазар прстом показује на 'јужно од Ибра' тј.на остатак Косова и Метохије, ти сада покушај да поново протумачиш симболику

Name

Azem Vlasi

28.06.2016 21:46

Danas u Beogradu zivi vise Albanaca nego sto ima Srba na citavom kosovu.Mjenjaj te imovinu dok mozete,posle ce biti kasno.Zalosno koliko se manipulise Sa Srbima na kosovu.

ODGOVORITE
Name

Dejan

28.06.2016 21:57

Ako su ga podigli. Srpskom knezu na srpskoj zemlji.

ODGOVORITE
Name

Đuro Đurić

28.06.2016 22:29

Koliko li je koštao ovaj spomenik? Koliko su se još dodatno "ugradile" političke strukture? Srpski narod u Srbiji nema šta da jede, a oni grade kič spomenike i peru novac, e tugo moja. Ali najveća mi je muka kada vidim kako mi "prekodrinski Srbi" vidimo kao vrhunac naše politike ujedinjenje sa bijednom u svakom pogledu Srbijom, umjesto da težimo Evropskoj Uniji.

ODGOVORITE
Name

Milos

28.06.2016 23:55

Swi ste wi do sad sto ste dawali komentare izrod sljam i fukare beloswetske ⛪️⛪️⛪️

Name

Milos

29.06.2016 00:04

A ti djuro pakuj kofere i prawac ewropska unija i blagostanje

Name

progresivni

29.06.2016 14:07

A narod na Kosovu ima li šta da jede? Sramota šta srbijanske vlasti rade, Kosovo im samo municija za izbore i izgovor za fotelje i plate...

ODGOVORITE