Човић: Додик и ја смо били са Лајчаком

"У Предсједништву БиХ није било и неће бити прегласавања'', изјавио је данас у Сарајеву хрватски члан Предсједништва Драган Човић. Он сматра да је тренутна политичка криза у БиХ резултат нерјешених односа између политичких партија из Републике Српске, а БиХ је талац тих односа.

Босна и Херцеговина 28.06.2016 | 17:00
Човић: Додик и ја смо били са Лајчаком
"У БиХ постоји политичка криза за коју је дијелом одговорна и одлука директора Агенције за статистику БиХ о објави резултата пописа'', каже Драган Човић и признаје да је изигран ранији политички договор да се објава тих резултата пролонгира до краја године. Ипак, открива Човић, политички лидери јуче су се поново састали у покушају да нађу рјешење прихватљиво за све како би на неки начин отворили врата за рјешавање проблема око ССП-а.
 
"Разговарали смо да ли постоји могућност да Савјет министара донесе одређене одлуке, а ја сам јасно рекао да ће чланови Савјета министара из ХДЗ-а подржати све оно што може бити компромис. Мислим да су у сљедећи дан-два могуће нове активности око пописа како би предуприједили неке одлуке'', каже Човић.
 
Лидер ХДЗ-а и хрватски члан Предсједништва тврди да у БиХ нису сви искрени када је у питању Европски пут земље те да треба добро размислити шта значи неприхватање шансе коју нам је Европска унија пружила. Додаје да је преговарачки тим БиХ постигао максимум у преговорима о адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању те да нису тачне тврдње да би потписивање тог Споразума уништило домаћи пољопривреду која би изгубила милионе.
 
"Који милиони? Ми ћемо имати милионске губитке зато што ћемо остати без европских фондова и затворити комуникацију са тржиштем Европске уније. Бојим се да се неко поиграва са читавим процесом и да преко тога жели ријешити неке друге проблеме. Прво је услов био попис, а сада мост преко Саве. 

Не може се то стављати у контекст са нашим европком путем, са ССП-ом и са заштитом домаће производње'', сматра Човић и подсјећа да БиХ до краја седмице мора ријешти питање ССП-а ако жели да Европска унија прихвати њену апликацију за чланство, јавио је новинар БН телевизије из Сарајева.
 
Човић сматра да је извор проблема сукоб српских политичких партија, али да БиХ не смије бити талац тих односа. На питање да ли он, као освједочени пријатељ Милорада Додика, може утицати на његове ставове у вези ССП-а одговара:

"А не, ја сам своје одрадио. Обавио сам разговор са Додиком, а разговарали смо заједно и са Лајчаком. Разговарао сам са Иванићем, Босићем, Бореновићем. Мислим да они морају између себе решчистити те односе јер ми не смијемо бити таоци тих процеса'', твди Човић, али истиче да се ипак нада да ће се за два-три дана изаћи из свега овога.
 
"Проблем БиХ је недостатак повјерења и док то не рјешимо неће бити напредка'', истиче Човић и закључује да изјаве појединих политичара, локалних званичника, али и вјерских лидера не доприносе процесу успостављања повјерења у БиХ.

БН телевизија

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

блбл

28.06.2016 15:13

Ако сте само ти и Додик срели Лајцака не знаци ли то да сте вас двојица договарали иза ледја Бакиру? То је изгледа допустено .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леко

28.06.2016 15:20

Која је ово политицка курва није знао за одлуку о попису његовог потрцка Јукица а за одгадјање закона о играма за срецу је знао,само ми није јасно како се ненаправи стратески споразум са босњацима мада то додик тренутно и не мозе урадити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милета

28.06.2016 15:39

Мени јако, јако много говори да се он састаје са Додиком а не са Иваницем који има исту функцију као он. Или то само доказује да се за све пита Додик а не Иваниц. Само ако сви казу да је у БХ потребан консензус гдје је је на том састанку са Лајцаком и Изетбеговиц јер знамо у БХ има 3-4 пута висе босњака него Хрвата, а Младен Иваниц је лијепо рекао да се оцекује се да це на попису 2002. године број босњака бити веци него број Срба и Хрвата заједно

ОДГОВОРИТЕ
Name

лука

28.06.2016 15:59

Цовиц и Додик се морају договарати ако треба и Бакиру иза ледја јер неки дан Младен Иваниц у интервијуу Љубици Гојкиц лијепо објасни да це око 2020 број муслимјана у БХ бити веци неко број Срба и Хрвата заједно. Додусе преко 90% Хрвата коији зиве у БХ вец имају и дрзављанство Хрватке као резервно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

29.06.2016 01:54

Мислис ако се њих двојица договарају Бакиру иза ледја да це Босње се мање пењат на своје хануме??? Не контам ја ту твоју тактику.

Name

Гаги

28.06.2016 17:35

Пут према ЕУ за њих, Додика, Човића и Изетбеговића, значи пут на робију.То је сва истина и све док се они нешто питају, ова рупа од земље неће мрднути ни милиметра према ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

28.06.2016 21:46

Баш тако, зато народе бјежите одавде чим прије јер ми никад нећемо ући у ЕУ . Ми ћемо да се ваљамо у блату национализма и наредних 50 година а зато вријеме ови уз договор пљачкају свако свој народ, вјероватно се тако штите национални интереси

Name

србин бд бих

29.06.2016 07:33

Ево моји срби да вам казем ста мислим овом свему стасе збива и рс бих нама немогу босњаци бити криви сто нас је све мање у бих и не само у бих ! Ми смо сами себи криви ! ево засто . Засто се млади не зене засто не стварају породице у својој земљи требасе одг понасати а не прицати нема посла види није вријеме за стварање породице итд и онда босњаци покрали попис .Размислимо дали смо ми криви за ово сто нам се догадја ајд да вас цујем сада и пун мије к...ц свега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиxy

29.06.2016 08:37

Човић је изгледа опељешио РС што је могао...сад му остало да пељеши појединце (Миле, Каја, Тегелтија...итд) али то неће бити изводљиво. Њихова марка је већа него наших 10.

ОДГОВОРИТЕ