Čović: Dodik i ja smo bili sa Lajčakom

"U Predsjedništvu BiH nije bilo i neće biti preglasavanja'', izjavio je danas u Sarajevu hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović. On smatra da je trenutna politička kriza u BiH rezultat nerješenih odnosa između političkih partija iz Republike Srpske, a BiH je talac tih odnosa.

Bosna i Hercegovina 28.06.2016 | 17:00
Čović: Dodik i ja smo bili sa Lajčakom
"U BiH postoji politička kriza za koju je dijelom odgovorna i odluka direktora Agencije za statistiku BiH o objavi rezultata popisa'', kaže Dragan Čović i priznaje da je izigran raniji politički dogovor da se objava tih rezultata prolongira do kraja godine. Ipak, otkriva Čović, politički lideri juče su se ponovo sastali u pokušaju da nađu rješenje prihvatljivo za sve kako bi na neki način otvorili vrata za rješavanje problema oko SSP-a.
 
"Razgovarali smo da li postoji mogućnost da Savjet ministara donese određene odluke, a ja sam jasno rekao da će članovi Savjeta ministara iz HDZ-a podržati sve ono što može biti kompromis. Mislim da su u sljedeći dan-dva moguće nove aktivnosti oko popisa kako bi preduprijedili neke odluke'', kaže Čović.
 
Lider HDZ-a i hrvatski član Predsjedništva tvrdi da u BiH nisu svi iskreni kada je u pitanju Evropski put zemlje te da treba dobro razmisliti šta znači neprihvatanje šanse koju nam je Evropska unija pružila. Dodaje da je pregovarački tim BiH postigao maksimum u pregovorima o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te da nisu tačne tvrdnje da bi potpisivanje tog Sporazuma uništilo domaći poljoprivredu koja bi izgubila milione.
 
"Koji milioni? Mi ćemo imati milionske gubitke zato što ćemo ostati bez evropskih fondova i zatvoriti komunikaciju sa tržištem Evropske unije. Bojim se da se neko poigrava sa čitavim procesom i da preko toga želi riješiti neke druge probleme. Prvo je uslov bio popis, a sada most preko Save. 

Ne može se to stavljati u kontekst sa našim evropkom putem, sa SSP-om i sa zaštitom domaće proizvodnje'', smatra Čović i podsjeća da BiH do kraja sedmice mora riješti pitanje SSP-a ako želi da Evropska unija prihvati njenu aplikaciju za članstvo, javio je novinar BN televizije iz Sarajeva.
 
Čović smatra da je izvor problema sukob srpskih političkih partija, ali da BiH ne smije biti talac tih odnosa. Na pitanje da li on, kao osvjedočeni prijatelj Milorada Dodika, može uticati na njegove stavove u vezi SSP-a odgovara:

"A ne, ja sam svoje odradio. Obavio sam razgovor sa Dodikom, a razgovarali smo zajedno i sa Lajčakom. Razgovarao sam sa Ivanićem, Bosićem, Borenovićem. Mislim da oni moraju između sebe reščistiti te odnose jer mi ne smijemo biti taoci tih procesa'', tvdi Čović, ali ističe da se ipak nada da će se za dva-tri dana izaći iz svega ovoga.
 
"Problem BiH je nedostatak povjerenja i dok to ne rješimo neće biti napredka'', ističe Čović i zaključuje da izjave pojedinih političara, lokalnih zvaničnika, ali i vjerskih lidera ne doprinose procesu uspostavljanja povjerenja u BiH.

BN televizija

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

blbl

28.06.2016 15:13

Ako ste samo ti i Dodik sreli Lajcaka ne znaci li to da ste vas dvojica dogovarali iza ledja Bakiru? To je izgleda dopusteno .

ODGOVORITE
Name

Leko

28.06.2016 15:20

Koja je ovo politicka kurva nije znao za odluku o popisu njegovog potrcka Jukica a za odgadjanje zakona o igrama za srecu je znao,samo mi nije jasno kako se nenapravi strateski sporazum sa bosnjacima mada to dodik trenutno i ne moze uraditi.

ODGOVORITE
Name

mileta

28.06.2016 15:39

Meni jako, jako mnogo govori da se on sastaje sa Dodikom a ne sa Ivanicem koji ima istu funkciju kao on. Ili to samo dokazuje da se za sve pita Dodik a ne Ivanic. Samo ako svi kazu da je u BH potreban konsenzus gdje je je na tom sastanku sa Lajcakom i Izetbegovic jer znamo u BH ima 3-4 puta vise bosnjaka nego Hrvata, a Mladen Ivanic je lijepo rekao da se ocekuje se da ce na popisu 2002. godine broj bosnjaka biti veci nego broj Srba i Hrvata zajedno

ODGOVORITE
Name

luka

28.06.2016 15:59

Covic i Dodik se moraju dogovarati ako treba i Bakiru iza ledja jer neki dan Mladen Ivanic u intervijuu Ljubici Gojkic lijepo objasni da ce oko 2020 broj muslimjana u BH biti veci neko broj Srba i Hrvata zajedno. Doduse preko 90% Hrvata koiji zive u BH vec imaju i drzavljanstvo Hrvatke kao rezervno

ODGOVORITE
Name

Kiki

29.06.2016 01:54

Mislis ako se njih dvojica dogovaraju Bakiru iza ledja da ce Bosnje se manje penjat na svoje hanume??? Ne kontam ja tu tvoju taktiku.

Name

Gagi

28.06.2016 17:35

Put prema EU za njih, Dodika, Čovića i Izetbegovića, znači put na robiju.To je sva istina i sve dok se oni nešto pitaju, ova rupa od zemlje neće mrdnuti ni milimetra prema EU.

ODGOVORITE
Name

Geography

28.06.2016 21:46

Baš tako, zato narode bježite odavde čim prije jer mi nikad nećemo ući u EU . Mi ćemo da se valjamo u blatu nacionalizma i narednih 50 godina a zato vrijeme ovi uz dogovor pljačkaju svako svoj narod, vjerovatno se tako štite nacionalni interesi

Name

srbin bd bih

29.06.2016 07:33

Evo moji srbi da vam kazem sta mislim ovom svemu stase zbiva i rs bih nama nemogu bosnjaci biti krivi sto nas je sve manje u bih i ne samo u bih ! Mi smo sami sebi krivi ! evo zasto . Zasto se mladi ne zene zasto ne stvaraju porodice u svojoj zemlji trebase odg ponasati a ne pricati nema posla vidi nije vrijeme za stvaranje porodice itd i onda bosnjaci pokrali popis .Razmislimo dali smo mi krivi za ovo sto nam se dogadja ajd da vas cujem sada i pun mije k...c svega

ODGOVORITE
Name

Pixy

29.06.2016 08:37

Čović je izgleda opelješio RS što je mogao...sad mu ostalo da pelješi pojedince (Mile, Kaja, Tegeltija...itd) ali to neće biti izvodljivo. Njihova marka je veća nego naših 10.

ODGOVORITE