ЕУ: Британија напоље и енглески језик такође?

Европски парламент позвао је данас Британију да што пре започне процес изласка из Европске уније након што су Британци на референдуму већином подржали ту опцију.

Свијет 28.06.2016 | 17:40
ЕУ: Британија напоље и енглески језик такође?
"Воља грађана мора да буде потпуно поштована, почев од активирања члана 50 што пре", каже се у резолуције коју су данас усвојили посланици ЕП на ванредној седници.

За резолуцију гласало је 395, против 200, док је 71 посланика било уздржано, преноси АФП.

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер данас није користио енглески језик током говора у Европском парламенту.

Јункер, који по традицији, барем један део свог обраћања парламентарцима изговори на енглеском језику као једном од званичних језика Уније, данас је причао само на немачком и француском, пренеле су агенције.

Ипак, енглески је употребио само када се у једном тренутку обратио лидеру британске евроскептичне странке УКИП и покрета за Брегзит Најџелу Фаражу упитавши га зашто је ту.

"Изненађен сам што сте овде. Борите се за излазак. Британци су гласали за излазак. Зашто сте ви овде?", рекао је Јункер.

Енглески, главни радни језик у институцијама Европске уније, можда неће више бити званични језик ЕУ када Велика Британија буде напустила блок, изјавила је јуче председница Комитета за уставна питања Европског парламента Данута Хубнер, пренео је Ројтерс.

Председник Европског савета Доналд Туск изјавио је да је званични Брисел спреман да одмах данас са Лондоном покрене преговоре о изласку Велике Британије из Европске уније.

"Европа је спремна да започне процес развода, ако треба данас, без икаквог ентузијазма. Ово није сценарио који смо замишљали", рекао је Туск новинарима у Бриселу, а пренела је агенција АФП.

Он је раније изјавио да ће у септембру у Братислави бити одржан састанак лидера 27 држава чланица Европске уније на тему будућности ЕУ након референдума у Британији, на којем се већина грађана изјаснила за излазак из Уније.

Туск је подсетио да ЕУ неће моћи за започне преговоре о изласку Британије све док влада у Лондону и формално не изрази своју намеру за напуштање блока, пренела је агенција АП.

"То је једини законски пут којим овај процес мора да иде", навео је Туск.

ПРИЈАТЕЉИ, БРАЋО, ДРУГОВИ...

Британски премијер Дејвид Камерон изјавио је данас, по доласку на самит ЕУ у Бриселу, да жели "најближе могуће" односе с Унијом након што је Велика Британија гласала за напуштање блока.

АФП преноси да је Камерон додао да би одвајање требало да буде "што конструктивније могуће". Агенција наводи да је приликом доласка на самит, који треба да оде са функције током наредних недеља, британски премијер казао новинарима да ће "тежити најближем могућем односу у области трговине и сарадње на пољу безбедности".

АП преноси да је Камерон такође инсистирао да британски народ "не сме да окрене леђа Европи". "Ове земље су наши суседи, наши пријатељи, наши савезници, наши партнери", рекао је Камерон.

Извор: Агенције
Фото: Пхилиппе Хугуен/Геттy имагес

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Хм

28.06.2016 17:16

Ко је следећи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

УГ

28.06.2016 18:01

Дошо чова због наднице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе

28.06.2016 18:12

Гдје Хрватска и Словенија удју, то не опстаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.06.2016 18:46

Само Србија да неудзе све це бити ок немере цовјек сад зивити одњих јос нису у ЕУ замисли како це тек касније бити

Name

Јустице

28.06.2016 19:13

Хахахахахаха сепаратисти