EU: Britanija napolje i engleski jezik takođe?

Evropski parlament pozvao je danas Britaniju da što pre započne proces izlaska iz Evropske unije nakon što su Britanci na referendumu većinom podržali tu opciju.

Svijet 28.06.2016 | 17:40
EU: Britanija napolje i engleski jezik takođe?
"Volja građana mora da bude potpuno poštovana, počev od aktiviranja člana 50 što pre", kaže se u rezolucije koju su danas usvojili poslanici EP na vanrednoj sednici.

Za rezoluciju glasalo je 395, protiv 200, dok je 71 poslanika bilo uzdržano, prenosi AFP.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker danas nije koristio engleski jezik tokom govora u Evropskom parlamentu.

Junker, koji po tradiciji, barem jedan deo svog obraćanja parlamentarcima izgovori na engleskom jeziku kao jednom od zvaničnih jezika Unije, danas je pričao samo na nemačkom i francuskom, prenele su agencije.

Ipak, engleski je upotrebio samo kada se u jednom trenutku obratio lideru britanske evroskeptične stranke UKIP i pokreta za Bregzit Najdželu Faražu upitavši ga zašto je tu.

"Iznenađen sam što ste ovde. Borite se za izlazak. Britanci su glasali za izlazak. Zašto ste vi ovde?", rekao je Junker.

Engleski, glavni radni jezik u institucijama Evropske unije, možda neće više biti zvanični jezik EU kada Velika Britanija bude napustila blok, izjavila je juče predsednica Komiteta za ustavna pitanja Evropskog parlamenta Danuta Hubner, preneo je Rojters.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da je zvanični Brisel spreman da odmah danas sa Londonom pokrene pregovore o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

"Evropa je spremna da započne proces razvoda, ako treba danas, bez ikakvog entuzijazma. Ovo nije scenario koji smo zamišljali", rekao je Tusk novinarima u Briselu, a prenela je agencija AFP.

On je ranije izjavio da će u septembru u Bratislavi biti održan sastanak lidera 27 država članica Evropske unije na temu budućnosti EU nakon referenduma u Britaniji, na kojem se većina građana izjasnila za izlazak iz Unije.

Tusk je podsetio da EU neće moći za započne pregovore o izlasku Britanije sve dok vlada u Londonu i formalno ne izrazi svoju nameru za napuštanje bloka, prenela je agencija AP.

"To je jedini zakonski put kojim ovaj proces mora da ide", naveo je Tusk.

PRIJATELJI, BRAĆO, DRUGOVI...

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je danas, po dolasku na samit EU u Briselu, da želi "najbliže moguće" odnose s Unijom nakon što je Velika Britanija glasala za napuštanje bloka.

AFP prenosi da je Kameron dodao da bi odvajanje trebalo da bude "što konstruktivnije moguće". Agencija navodi da je prilikom dolaska na samit, koji treba da ode sa funkcije tokom narednih nedelja, britanski premijer kazao novinarima da će "težiti najbližem mogućem odnosu u oblasti trgovine i saradnje na polju bezbednosti".

AP prenosi da je Kameron takođe insistirao da britanski narod "ne sme da okrene leđa Evropi". "Ove zemlje su naši susedi, naši prijatelji, naši saveznici, naši partneri", rekao je Kameron.

Izvor: Agencije
Foto: Philippe Huguen/Getty images

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Hm

28.06.2016 17:16

Ko je sledeći?

ODGOVORITE
Name

UG

28.06.2016 18:01

Došo čova zbog nadnice.

ODGOVORITE
Name

He he

28.06.2016 18:12

Gdje Hrvatska i Slovenija udju, to ne opstaje.

ODGOVORITE
Name

re

28.06.2016 18:46

Samo Srbija da neudze sve ce biti ok nemere covjek sad ziviti odnjih jos nisu u EU zamisli kako ce tek kasnije biti

Name

Justice

28.06.2016 19:13

Hahahahahaha separatisti