Шукало: Увођење полицијске државе

Посланици Странке Напредна Српска Адам Шукало и Горан Ђорђић одржали су данас испред Станице јавне безбједности Градишка ванредну конференцију за медије, на којој су изразили протест због „употребе силе и хапшења“ адвоката Милана Малешевића, које се десило током рације у кафићу „База“ у Градишци у ноћи између суботе и недјеље.

Република Српска 28.06.2016 | 14:24
Шукало: Увођење полицијске државе
Шукало је рекао да је полиција прекршила низ процедура у овом случају, да је полицијски службеник без икаквих упозорења насрнуо на Малешевића и да га је заједно са још седам полицајаца брутално претукао.

„Даље су класичним репресивним начином рада наставили тортуру према Малешевићу у Станици полиције у Градишци, гдје су га држали у притвору 14 часова и гдје неколико часова нису жељели да му кажу зашто је приведен, каква је рација била у питању, те нису жељели да се представе“, навео је Шукало.

Он је упозорио полицију да према важећим законима Републике Срспке сваки грађанин има право да пита каква је акција у току и ко је тај полицијски службеник који жели да га легитимише. „Малешевић је урадио све што сваки грађанин има право, а полиција је злоупотријебила свој службени положај“, закључио је Шукало.

Шукало је реаговао и на јучерашњу изјаву директора Полиције Републике Срспке Гојака Васића да „када полиција врши рације по угоститељским објектима грађани морају да ћуте и не смију да реагују“. „То би у преводу значило да грађани могу само да ћуте на понижавања и бруталност полиције.

То је најава свега онога што смо упозоравали приликом усвајања закона о полицији, да се на мала врата уводи полицијска држава у Републици Српској“, истакао је Шукало. Он је рекао да су Малешевићу сугерисали да се обрати Одбору за жалбе и Одбору за безбједност Народне Скупштине Републике Српске и додао да ће пратити овај случај до краја и поставити посланичко питање.

Посланик Напредне Српске у Народној скупштини Републике Српске Горан Ђорђић рекао је да је полиција Републике Српске несумњиво прекршила своја овлашћења. „Полиција има право да ради рације у кафићима, али ако грађанин који је легитимисан само тражи од службеника да се представи и да му персира, а полиција на то одговори тако што га брутално претуку, то је заиста ван памети.

Не можемо дозволити да нам се полицијски службеници у два поподне обраћају нормално, а у два ујутру као да хватају терористе првог степена“, рекао је Ђорђић. Ђорђић је нагалсио да ће тражити да се до краја проведе унутрашња контрола у Полицији и да се казне полицајци који су прекорачили овлашћења.

Он је истакао да су прије годину и по дана тражили да Градишка због најфреквентнијег граничног прелаза добије Станицу јавне безбједности и Јединицу за подршку и да то сада само формално добро изгледа. „Прије годину дана имали смо неовлашћен упад полиције у зграду Општине Градишка. Имамо неријешене случајеве убистава, хапшења грађана Градишке у другим државама који су на килограме опојних дрога преносили преко граница“, истакао је Ђорђић.

Након конференције за медије, Шукало и Ђорђић су о случају употребе силе и притварања адвоката Милана Малешевића разговарали са начелником Станице јавне безбједности Градишка Бојаном Шкорићем. Они су истакли да ће сачекати реакцију МУП-а Српске и да, ако не буде реакције, не искључују могућност да позову грађане на протест испред Станице јавне безбједности у Градишци.

Пејка Медић / БН телевизија

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

грађанин

28.06.2016 12:31

Ћути Шукало, гадно нам се пиште Кажу мораш ћутати и радити шта ти полиција наређује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једино Śуки има

28.06.2016 12:48

Једино Шуки има петље да стане кундак министру на црту! Браво мајсторе и то испред станице полиције говорис о криминалу у полицији!!! Респект!!!

Name

Хондурас

28.06.2016 12:58

Слажем се. Респект. Туга је што је једини. Колико видим ни стручна јавност, колеге, не заштитише колегу. Све је ово отишло у ...

Name

Модрица

28.06.2016 12:32

У Модрици у станици је исти слуцај полиција се друзи са криминалцима ,једу и пију заједно и одају информације .........

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИЈЕДОР

28.06.2016 12:33

МИНИСТРЕ ПОДНЕСИ ОСТАВКУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

шука

28.06.2016 12:37

Овај Шукало зна све детаље, као да је цијело вријеме био уз Малешевића. Или га је неко "информисао" и дао му инструкције шта да прича за медије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

28.06.2016 12:37

„Малешевић је урадио све што сваки грађанин има право, а полиција је злоупотријебила свој службени положај“, закључио је Шукало...Не бих рекао да је "полиција" злоупотријебила свој службени положај него се тих осам полицајаца понашало ван службених овлаштења, дакле прекорачили су овлаштења, и за то ће дисциплински одговарати. Одговараће и кривично након што их тај адвокат тужи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

28.06.2016 12:43

Ма дајте господине Шмукало. По вама грађани ће ускоро имати право да врше рацију и легитимисање полицајаца у јавним објектима, па могуће и у полицијским станицама. Тај надмени адвокат је, највјероватније, својом ароганцијом изазвао инцидент и добио оно што је и тражио. Свједоци смо свакојаких насртаја на припаднике полиције, од физичких до оружаних, па није ни чудо зашто се тако полицајци односе према надменим. Потпуна подршка, дијелу часних и поштених припадника полиције, који за мале паре ''имају посла'' са разним профилима личности. Управо је тај надмени адвокат, човјек који познаје право и правду, требао помоћи полицајцима и повиновати се њиховом захтјеву, а не отежавати њихов посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добар дан инспекторе

28.06.2016 12:51

А то сте ви иза овог коментара. Како иде кафа са локалним кримосима и дилерима дроге из Градиске? Бројите ситно?

Name

Мики

28.06.2016 13:05

Ниси ти Лија Па зар човјек нема право да га полицајац ословљава са Ви док обавља службену радњу легитимисања а такодје је дужан да се и он идентификује полицијском значком/легитимацијом Све остало је анархија

Name

за Лију

28.06.2016 19:14

Драги, сиротоумни "Лија". Ако су по теби ти "полицајци" радили како треба,засто се крију? Засто не изадју и казу,ево ја сам тај,то сам урадио и захтевам суд и сведоке,да би показао своје "постење" и рад по "закону". Него као и увек, јаки у групи од десетак истих или слицних и са лисицама на рукама зртве а после се завлаце у мисију рупу и надају се да це да се затаска инцидент како би могли даље да раде исто.

Name

ре за Лију

29.06.2016 15:29

Драги ''богатоумни'', требао би знати да МУП Републике Српске није портал већ озбиљна институција, која ће и у овом случају, у складу са законом и прописаном процедуром која се зове унутрашња истрага, утврдити све чињенице у вези овог догађаја. Ако су полицајци прекорачили своја, законом прописана овлаштења, свакако ће одговарати. Ако постоји елемената кривичног дјела, тиме ће се бавити Тужилаштво Републике Српске а потом и Суд Републике Српске. Дакле, ''богатоумни'' сиротану, полиција у Републици Српској није изнад закона, како ви који све знате, мислите. У крајњем случају, ево новинара нека прате ток истраге и о томе обавјесте јавност. Уједно да одговорим Микију. Друже, није полицајац увијек обавезан показивати службену легитимацију и полицијску значку, посебно ако је у прописној униформи. Има случајева у којима је законом прописано када полицајац није у обавези показивати службену легитимацију, аједан од тих је, када би том радњом довео себе у опасност од напада. Буквалоно, показујем службену легитимацију и у том тренутку добијем ударац песницом или нож у прса. Ради едукације, пронађи Закон о полицијским службеницима у Републици Српској и мало читај.

Name

за лију

30.06.2016 23:08

А кад је полицајац задњи пут добио песницу или ноз од ОБИЦНОГ народа зивота ти? Не лупај

Name

дивља јабука

28.06.2016 13:29

Шукало друже, за тебе ће гласати пар интелектуалаца и то је све. Ово није народ за 21 вијек, ово је народ 13-тог вијека, а ти, моја маленкост, и још неки споменути, залутали смо овдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

28.06.2016 16:01

Ха, ха , ха, сваки циго свога коња хвали!

Name

нини

29.06.2016 11:44

Ја види и сукнути се пробудијо јаког цовјека онце 200 гласова на јесн

Name

омерта

28.06.2016 13:30

Полиција из пелагицева се увлаци јаким људима у буљу а над ситном рибом скупљају поене

ОДГОВОРИТЕ
Name

Докле по глави

28.06.2016 13:32

Овај народ ако се не побуни проће исто као и Малешевић. И Слобо је исто тако радио па се зна гдје је завршио кад га је народ најурио. Браво за Адама и све његове Напредњаке једини су они опозиција овој корумпираној власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац за заједништво

28.06.2016 13:49

Протест најавите на вријеме да организујемо долазак из удаљенијих крајева

ОДГОВОРИТЕ
Name

гаврило

28.06.2016 13:52

ре-лија.Лијо.лијо,срам те било.Гдје то нападају полицију?Не позивај се на Независне и прескочи сукобе са кримосима приликом растаљивања..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полицајац

28.06.2016 14:00

Сто нико не написе имена полицајца и командира који су све закували и поцели

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимир БЛ

28.06.2016 14:07

У овој дрзави гдје се свакодневно врси привредни криминал и корупција у спрези са политиком на највисем нивоу, која разара сваку пору друства и директно погадја сваког појединца доводеци му квалитет зивота на ниво Зимбабвеа, гдје се то догадја малтене отворен додатно вриједјајуци интелигенцију сваког од нас, особа којој ј задатак да нас од тога спаси, један од "лидера" опозиције се ухватио слуцаја неког НН појединца кога ја у 02.00 цаса у кафани током цугања исамарала полиција!!! Уместо да нас на дрзавном новоу спасава од криминала, да рјесава милионске афере, да рјесава папке, Митровице и остале бројне афере. Али таква је наса опозиција, нема му.а да уцини сустинске промјене које су теске, неко се ухватио ове "безнацајне ствари", јер то има добар одјек у јавности, противникје пар полицајаца, немаризика а добитак ке загарантован. Мозда на овим изборима ухвати јос 200 гласова...

ОДГОВОРИТЕ
Name

брзи

28.06.2016 15:37

Где је био овај до сада?

Name

Срамно

28.06.2016 17:13

Видим да докони градисцанци ликују сто је неко претучен

Name

Бобан

28.06.2016 17:31

Сад кад се адвокат врати у Градишку, како би био кандидат за изборе испред Сукалове странке. Тешко нама са оваквим адвокатима, назови политичарима и полицији. Сто не напишу у колико је сати била рација и до када је радно вријеме локала?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

28.06.2016 22:53

Како си се разоткрио па ти си био у рацији, реци у колико је било?

Name

Гост

30.06.2016 09:05

Полиција је у локал досла у 1 и 5 Радно вријеме је до 1 У том тренутку у локалу је била музика,упаљена сва свјетла,пице висе није услузивугасенауслузиванои су се спремали да оду. По закону је толеранција пола сата од краја радног времена да се сви гости разидју. И није била рација јер су полицајци приликом тразења лицних докумената изрицито казали да се ради о рутинској контроли

Name

БЛ

29.06.2016 08:44

Ууу...какав "еxперт" за Законе...нити један ниси процитао, а коментарисес их...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мата

29.06.2016 10:19

Немас ти појма ,Сукало о полицијским овластењима нити о законима,распитај се како се проводи пол.радња рација и ко је дузан само да се престави поцетком наведене;млатис празну сламу и покусавс скупити 5 или 6 гласова висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

29.06.2016 11:35

А ви из опозиције сједите и цекајте. Посаљите Иваница на јос којис астанак са Додиком умјесто да окупирате улице и не одустајете данима ако треба.

ОДГОВОРИТЕ