Šukalo: Uvođenje policijske države

Poslanici Stranke Napredna Srpska Adam Šukalo i Goran Đorđić održali su danas ispred Stanice javne bezbjednosti Gradiška vanrednu konferenciju za medije, na kojoj su izrazili protest zbog „upotrebe sile i hapšenja“ advokata Milana Maleševića, koje se desilo tokom racije u kafiću „Baza“ u Gradišci u noći između subote i nedjelje.

Republika Srpska 28.06.2016 | 14:24
Šukalo: Uvođenje policijske države
Šukalo je rekao da je policija prekršila niz procedura u ovom slučaju, da je policijski službenik bez ikakvih upozorenja nasrnuo na Maleševića i da ga je zajedno sa još sedam policajaca brutalno pretukao.

„Dalje su klasičnim represivnim načinom rada nastavili torturu prema Maleševiću u Stanici policije u Gradišci, gdje su ga držali u pritvoru 14 časova i gdje nekoliko časova nisu željeli da mu kažu zašto je priveden, kakva je racija bila u pitanju, te nisu željeli da se predstave“, naveo je Šukalo.

On je upozorio policiju da prema važećim zakonima Republike Srspke svaki građanin ima pravo da pita kakva je akcija u toku i ko je taj policijski službenik koji želi da ga legitimiše. „Malešević je uradio sve što svaki građanin ima pravo, a policija je zloupotrijebila svoj službeni položaj“, zaključio je Šukalo.

Šukalo je reagovao i na jučerašnju izjavu direktora Policije Republike Srspke Gojaka Vasića da „kada policija vrši racije po ugostiteljskim objektima građani moraju da ćute i ne smiju da reaguju“. „To bi u prevodu značilo da građani mogu samo da ćute na ponižavanja i brutalnost policije.

To je najava svega onoga što smo upozoravali prilikom usvajanja zakona o policiji, da se na mala vrata uvodi policijska država u Republici Srpskoj“, istakao je Šukalo. On je rekao da su Maleševiću sugerisali da se obrati Odboru za žalbe i Odboru za bezbjednost Narodne Skupštine Republike Srpske i dodao da će pratiti ovaj slučaj do kraja i postaviti poslaničko pitanje.

Poslanik Napredne Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Goran Đorđić rekao je da je policija Republike Srpske nesumnjivo prekršila svoja ovlašćenja. „Policija ima pravo da radi racije u kafićima, ali ako građanin koji je legitimisan samo traži od službenika da se predstavi i da mu persira, a policija na to odgovori tako što ga brutalno pretuku, to je zaista van pameti.

Ne možemo dozvoliti da nam se policijski službenici u dva popodne obraćaju normalno, a u dva ujutru kao da hvataju teroriste prvog stepena“, rekao je Đorđić. Đorđić je nagalsio da će tražiti da se do kraja provede unutrašnja kontrola u Policiji i da se kazne policajci koji su prekoračili ovlašćenja.

On je istakao da su prije godinu i po dana tražili da Gradiška zbog najfrekventnijeg graničnog prelaza dobije Stanicu javne bezbjednosti i Jedinicu za podršku i da to sada samo formalno dobro izgleda. „Prije godinu dana imali smo neovlašćen upad policije u zgradu Opštine Gradiška. Imamo neriješene slučajeve ubistava, hapšenja građana Gradiške u drugim državama koji su na kilograme opojnih droga prenosili preko granica“, istakao je Đorđić.

Nakon konferencije za medije, Šukalo i Đorđić su o slučaju upotrebe sile i pritvaranja advokata Milana Maleševića razgovarali sa načelnikom Stanice javne bezbjednosti Gradiška Bojanom Škorićem. Oni su istakli da će sačekati reakciju MUP-a Srpske i da, ako ne bude reakcije, ne isključuju mogućnost da pozovu građane na protest ispred Stanice javne bezbjednosti u Gradišci.

Pejka Medić / BN televizija

Komentari / 30

Ostavite komentar
Name

građanin

28.06.2016 12:31

Ćuti Šukalo, gadno nam se pište Kažu moraš ćutati i raditi šta ti policija naređuje.

ODGOVORITE
Name

Jedino Śuki ima

28.06.2016 12:48

Jedino Šuki ima petlje da stane kundak ministru na crtu! Bravo majstore i to ispred stanice policije govoris o kriminalu u policiji!!! Respekt!!!

Name

Honduras

28.06.2016 12:58

Slažem se. Respekt. Tuga je što je jedini. Koliko vidim ni stručna javnost, kolege, ne zaštitiše kolegu. Sve je ovo otišlo u ...

Name

Modrica

28.06.2016 12:32

U Modrici u stanici je isti slucaj policija se druzi sa kriminalcima ,jedu i piju zajedno i odaju informacije .........

ODGOVORITE
Name

PRIJEDOR

28.06.2016 12:33

MINISTRE PODNESI OSTAVKU!

ODGOVORITE
Name

šuka

28.06.2016 12:37

Ovaj Šukalo zna sve detalje, kao da je cijelo vrijeme bio uz Maleševića. Ili ga je neko "informisao" i dao mu instrukcije šta da priča za medije.

ODGOVORITE
Name

Hm

28.06.2016 12:37

„Malešević je uradio sve što svaki građanin ima pravo, a policija je zloupotrijebila svoj službeni položaj“, zaključio je Šukalo...Ne bih rekao da je "policija" zloupotrijebila svoj službeni položaj nego se tih osam policajaca ponašalo van službenih ovlaštenja, dakle prekoračili su ovlaštenja, i za to će disciplinski odgovarati. Odgovaraće i krivično nakon što ih taj advokat tuži.

ODGOVORITE
Name

Лија

28.06.2016 12:43

Ма дајте господине Шмукало. По вама грађани ће ускоро имати право да врше рацију и легитимисање полицајаца у јавним објектима, па могуће и у полицијским станицама. Тај надмени адвокат је, највјероватније, својом ароганцијом изазвао инцидент и добио оно што је и тражио. Свједоци смо свакојаких насртаја на припаднике полиције, од физичких до оружаних, па није ни чудо зашто се тако полицајци односе према надменим. Потпуна подршка, дијелу часних и поштених припадника полиције, који за мале паре ''имају посла'' са разним профилима личности. Управо је тај надмени адвокат, човјек који познаје право и правду, требао помоћи полицајцима и повиновати се њиховом захтјеву, а не отежавати њихов посао.

ODGOVORITE
Name

Dobar dan inspektore

28.06.2016 12:51

A to ste vi iza ovog komentara. Kako ide kafa sa lokalnim krimosima i dilerima droge iz Gradiske? Brojite sitno?

Name

Miki

28.06.2016 13:05

Nisi ti Lija Pa zar čovjek nema pravo da ga policajac oslovljava sa Vi dok obavlja službenu radnju legitimisanja a takodje je dužan da se i on identifikuje policijskom značkom/legitimacijom Sve ostalo je anarhija

Name

za Liju

28.06.2016 19:14

Dragi, sirotoumni "Lija". Ako su po tebi ti "policajci" radili kako treba,zasto se kriju? Zasto ne izadju i kazu,evo ja sam taj,to sam uradio i zahtevam sud i svedoke,da bi pokazao svoje "postenje" i rad po "zakonu". Nego kao i uvek, jaki u grupi od desetak istih ili slicnih i sa lisicama na rukama zrtve a posle se zavlace u misiju rupu i nadaju se da ce da se zataska incident kako bi mogli dalje da rade isto.

Name

ре за Лију

29.06.2016 15:29

Драги ''богатоумни'', требао би знати да МУП Републике Српске није портал већ озбиљна институција, која ће и у овом случају, у складу са законом и прописаном процедуром која се зове унутрашња истрага, утврдити све чињенице у вези овог догађаја. Ако су полицајци прекорачили своја, законом прописана овлаштења, свакако ће одговарати. Ако постоји елемената кривичног дјела, тиме ће се бавити Тужилаштво Републике Српске а потом и Суд Републике Српске. Дакле, ''богатоумни'' сиротану, полиција у Републици Српској није изнад закона, како ви који све знате, мислите. У крајњем случају, ево новинара нека прате ток истраге и о томе обавјесте јавност. Уједно да одговорим Микију. Друже, није полицајац увијек обавезан показивати службену легитимацију и полицијску значку, посебно ако је у прописној униформи. Има случајева у којима је законом прописано када полицајац није у обавези показивати службену легитимацију, аједан од тих је, када би том радњом довео себе у опасност од напада. Буквалоно, показујем службену легитимацију и у том тренутку добијем ударац песницом или нож у прса. Ради едукације, пронађи Закон о полицијским службеницима у Републици Српској и мало читај.

Name

za liju

30.06.2016 23:08

A kad je policajac zadnji put dobio pesnicu ili noz od OBICNOG naroda zivota ti? Ne lupaj

Name

divlja jabuka

28.06.2016 13:29

Šukalo druže, za tebe će glasati par intelektualaca i to je sve. Ovo nije narod za 21 vijek, ovo je narod 13-tog vijeka, a ti, moja malenkost, i još neki spomenuti, zalutali smo ovdje.

ODGOVORITE
Name

Goran

28.06.2016 16:01

Ha, ha , ha, svaki cigo svoga konja hvali!

Name

nini

29.06.2016 11:44

Ja vidi i suknuti se probudijo jakog covjeka once 200 glasova na jesn

Name

omerta

28.06.2016 13:30

Policija iz pelagiceva se uvlaci jakim ljudima u bulju a nad sitnom ribom skupljaju poene

ODGOVORITE
Name

Dokle po glavi

28.06.2016 13:32

Ovaj narod ako se ne pobuni proće isto kao i Malešević. I Slobo je isto tako radio pa se zna gdje je završio kad ga je narod najurio. Bravo za Adama i sve njegove Naprednjake jedini su oni opozicija ovoj korumpiranoj vlasti.

ODGOVORITE
Name

borac za zajedništvo

28.06.2016 13:49

Protest najavite na vrijeme da organizujemo dolazak iz udaljenijih krajeva

ODGOVORITE
Name

gavrilo

28.06.2016 13:52

re-lija.Lijo.lijo,sram te bilo.Gdje to napadaju policiju?Ne pozivaj se na Nezavisne i preskoči sukobe sa krimosima prilikom rastaljivanja..

ODGOVORITE
Name

Policajac

28.06.2016 14:00

Sto niko ne napise imena policajca i komandira koji su sve zakuvali i poceli

ODGOVORITE
Name

Vladimir BL

28.06.2016 14:07

U ovoj drzavi gdje se svakodnevno vrsi privredni kriminal i korupcija u sprezi sa politikom na najvisem nivou, koja razara svaku poru drustva i direktno pogadja svakog pojedinca dovodeci mu kvalitet zivota na nivo Zimbabvea, gdje se to dogadja maltene otvoren dodatno vrijedjajuci inteligenciju svakog od nas, osoba kojoj j zadatak da nas od toga spasi, jedan od "lidera" opozicije se uhvatio slucaja nekog NN pojedinca koga ja u 02.00 casa u kafani tokom cuganja isamarala policija!!! Umesto da nas na drzavnom novou spasava od kriminala, da rjesava milionske afere, da rjesava papke, Mitrovice i ostale brojne afere. Ali takva je nasa opozicija, nema mu.a da ucini sustinske promjene koje su teske, neko se uhvatio ove "beznacajne stvari", jer to ima dobar odjek u javnosti, protivnikje par policajaca, nemarizika a dobitak ke zagarantovan. Mozda na ovim izborima uhvati jos 200 glasova...

ODGOVORITE
Name

brzi

28.06.2016 15:37

Gde je bio ovaj do sada?

Name

Sramno

28.06.2016 17:13

Vidim da dokoni gradiscanci likuju sto je neko pretučen

Name

Boban

28.06.2016 17:31

Sad kad se advokat vrati u Gradišku, kako bi bio kandidat za izbore ispred Sukalove stranke. Teško nama sa ovakvim advokatima, nazovi političarima i policiji. Sto ne napišu u koliko je sati bila racija i do kada je radno vrijeme lokala?

ODGOVORITE
Name

Ha ha

28.06.2016 22:53

Kako si se razotkrio pa ti si bio u raciji, reci u koliko je bilo?

Name

Gost

30.06.2016 09:05

Policija je u lokal dosla u 1 i 5 Radno vrijeme je do 1 U tom trenutku u lokalu je bila muzika,upaljena sva svjetla,pice vise nije usluzivugasenausluzivanoi su se spremali da odu. Po zakonu je tolerancija pola sata od kraja radnog vremena da se svi gosti razidju. I nije bila racija jer su policajci prilikom trazenja licnih dokumenata izricito kazali da se radi o rutinskoj kontroli

Name

BL

29.06.2016 08:44

Uuu...kakav "expert" za Zakone...niti jedan nisi procitao, a komentarises ih...

ODGOVORITE
Name

Mata

29.06.2016 10:19

Nemas ti pojma ,Sukalo o policijskim ovlastenjima niti o zakonima,raspitaj se kako se provodi pol.radnja racija i ko je duzan samo da se prestavi pocetkom navedene;mlatis praznu slamu i pokusavs skupiti 5 ili 6 glasova vise.

ODGOVORITE
Name

bl

29.06.2016 11:35

A vi iz opozicije sjedite i cekajte. Posaljite Ivanica na jos kojis astanak sa Dodikom umjesto da okupirate ulice i ne odustajete danima ako treba.

ODGOVORITE