Завичај слави хероје Републике Српске

Чланови породица погинулих бораца, саборци, представници Борачке организације, локалне управе, окупили су се испред централног спомен- обележја у Угљевику на ком је исклесано 301 име погинулог борца Војске Републике Српске. Положени су венци и цвеће и помен-парастосом и заједничком молитвом одата почаст погинулим борцима који су од Косовског боја до данашњих дана полагали животе за крст часни и веру православну.

Република Српска 28.06.2016 | 13:05
Завичај слави хероје Републике Српске
Начелник општине Угљевик Василије Перић, каже да је традиција да се у предвечерје Видовдана заједничком молитвом Угљевичани сећају свих погинулих спрских јунака. "Наша дужност и обавеза је да поштујемо и негујемо сећања на српске јунаке који су животе дали да би српски народ опстао на овим просторима и живео у слободи", рекао је Перић. "Жртве ових јунака никада не смеју бити заборављене, а обавеза свих нас је да њихове породице материјално помогнемо у овим тешким временима."

Председник Борачке организације Угљевика Јован Маринковић рекао је да је молитвени скуп уприличен да жртва погинулих сабораца не падне у заборав и да „док постоји Борачка организација њихов значај неће покрити никакав вео заборава".

Видовдан је слава Војске Републике Српске. Више од 3000 Угљевичана били су борци Прве мајевичке бригаде Војске Републике Српске, 301 их је погинуло, а 648 је рањено. Прва мајевичка бригада одликована је орденом Немањића.

Мајка погинулог борца Сара Гајић похвалила је добар однос локалне власти и Борачке организације према палим борцима и њиховим породицама.
"Син Мићо Гајић је погинуо са 20 година, други син је преминуо од последица срчаног удара, а супруг се убио, јер није могао да поднесе сву трагедију", прича мајка хероја Републике Српске. "Добила сам стан као мајка погинулог борца и могу да похвалим добар однос који имам са руководством општине Угљевик и Борачке организације Угљевика.

БН телевизија (В.М.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

НИЈЕ СВЕ ЈЕДНО

28.06.2016 11:21

НЕЧИЈИ СИНОВИ СУ ДАЛИ ЖИВОТЕ ЗА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ, А НЕЧИЈИ СИНОВИ (ТРОЈКЕ) ПЉАЧКАЈУ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ. МИНИСТРЕ ПОДНЕСИ ОСТАВКУ ИЛИ УХАПСИ МИЛУ.

ОДГОВОРИТЕ