Zavičaj slavi heroje Republike Srpske

Članovi porodica poginulih boraca, saborci, predstavnici Boračke organizacije, lokalne uprave, okupili su se ispred centralnog spomen- obeležja u Ugljeviku na kom je isklesano 301 ime poginulog borca Vojske Republike Srpske. Položeni su venci i cveće i pomen-parastosom i zajedničkom molitvom odata počast poginulim borcima koji su od Kosovskog boja do današnjih dana polagali živote za krst časni i veru pravoslavnu.

Republika Srpska 28.06.2016 | 13:05
Zavičaj slavi heroje Republike Srpske
Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić, kaže da je tradicija da se u predvečerje Vidovdana zajedničkom molitvom Ugljevičani sećaju svih poginulih sprskih junaka. "Naša dužnost i obaveza je da poštujemo i negujemo sećanja na srpske junake koji su živote dali da bi srpski narod opstao na ovim prostorima i živeo u slobodi", rekao je Perić. "Žrtve ovih junaka nikada ne smeju biti zaboravljene, a obaveza svih nas je da njihove porodice materijalno pomognemo u ovim teškim vremenima."

Predsednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković rekao je da je molitveni skup upriličen da žrtva poginulih saboraca ne padne u zaborav i da „dok postoji Boračka organizacija njihov značaj neće pokriti nikakav veo zaborava".

Vidovdan je slava Vojske Republike Srpske. Više od 3000 Ugljevičana bili su borci Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske, 301 ih je poginulo, a 648 je ranjeno. Prva majevička brigada odlikovana je ordenom Nemanjića.

Majka poginulog borca Sara Gajić pohvalila je dobar odnos lokalne vlasti i Boračke organizacije prema palim borcima i njihovim porodicama.
"Sin Mićo Gajić je poginuo sa 20 godina, drugi sin je preminuo od posledica srčanog udara, a suprug se ubio, jer nije mogao da podnese svu tragediju", priča majka heroja Republike Srpske. "Dobila sam stan kao majka poginulog borca i mogu da pohvalim dobar odnos koji imam sa rukovodstvom opštine Ugljevik i Boračke organizacije Ugljevika.

BN televizija (V.M.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

NIJE SVE JEDNO

28.06.2016 13:21

NEČIJI SINOVI SU DALI ŽIVOTE ZA REPUBLIKU SRPSKU, A NEČIJI SINOVI (TROJKE) PLJAČKAJU REPUBLIKU SRPSKU. MINISTRE PODNESI OSTAVKU ILI UHAPSI MILU.

ODGOVORITE