Прекинуто суђење због вријеђања судије

У Суду БиХ данас је прекинуто суђење ратном команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику ове војске Сабахудину Мухићу за злочине над српским заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године због, како је образложено, неприкладног понашања свједока Тужилаштва БиХ Ибрана Мустафића.

Босна и Херцеговина 28.06.2016 | 10:44
Прекинуто суђење због вријеђања судије
Предсјевајући Судског вијећа Шабан Максумић каже да је суђење прекинуто ради заштити дигнитета суда.

На самом почетку суђења одбрана оптуженог Орића информисала је Суд да посједује документацију из које се види да је Мустафић стоодстотни инвалид са дијагнозом "трајно поремећене личности", те је на тај начин настојала да оспори кредибилитет свједока.

Приликом давања личних података, Мустафић је рекао да је способан за данашње суђење и да се "осјећа изванредно". Међутим, више је пута упозорен да даје кратке и јасне одговоре без додатних образложења.

Мустафић је напоменуо да је са оптуженим Орићем у ближем сродству и да је спреман да због својих изјава буде изложен чак и кривичном гоњењу.

С обзиром на начин на који је свједок комуницирао са судом, судија Максумић је прекинуо суђење да би тужилац разговарао са свједоком и утврдио да ли је способан за данашњи исказ.

Након краће паузе, Суд је одлучио да данашње саслушање буде прекинуто те предложио судско вјештачење ради утврђивања Мустафићеве процесне способности.

Тужлац Мирослав Јањић рекао је да ће се у наредних неколико дана изјаснити да ли ће саслушати овог свједока, који се, додао је, до сада није овако понашао.

Орић и Мухић оптужени су да су 1992. године у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљеника српске националности - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Наредно рочиште заказано је за 12. јули.

Извор: Срна

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

е Босанцероси

28.06.2016 09:02

Мислите даце вам проци то да вам наједанпут свједок полуди ! Мада не сумњам дасте сви нецу да казем ста мада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познаник

28.06.2016 10:08

Шта је тек требао хашки суд Шеши да вјештачи након његових наступа. Настављају се игре без граница у режији Суда БиХ.

Name

ДИК

28.06.2016 09:21

Бескрајне су могућности( на нашим судовима) да се избјегне правично суђење и да се процес доведе до краја. А тек да пресуде неког као Орића?

ОДГОВОРИТЕ
Name

УГ

28.06.2016 09:48

Хехе . Нађеш будалу за свједока и нема суђења . Да није полудијо од злочина што је починијо са рођом ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

самуел

28.06.2016 10:19

Није ваљда сада проблем око овог једног свједока ако је Насер убио како се тврди 3000 срба требало би да има довољно свједока за тако један масован злоцин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДУХ

28.06.2016 10:35

Тако је кад немас свједока онда морас плацати а незнас какве цес добити

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

28.06.2016 12:18

Свим расположивим средствима, новцем, уцјенама, дискредитацијом свједока и другим методама, нормално уз помоћ тзв.суда тзв. бих, треба спријечити да истина дође на видјело. Мустафић је потпуно кредибилан свједок, а што се његово свједочење не поклапа са лажима сарајевског режима, то је њихов проблем. Истину на видјело и ништа више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЕКИЦ

28.06.2016 17:47

НАСЕР ОРИЦ ОСЛОБОДЗЕН ОПТУЗБИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

28.06.2016 21:07

Насер Ориц није никада био комадант војске БиХ. Дакле,новинари се понасају као и овај свједок.

ОДГОВОРИТЕ