Prekinuto suđenje zbog vrijeđanja sudije

U Sudu BiH danas je prekinuto suđenje ratnom komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku ove vojske Sabahudinu Muhiću za zločine nad srpskim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine zbog, kako je obrazloženo, neprikladnog ponašanja svjedoka Tužilaštva BiH Ibrana Mustafića.

Bosna i Hercegovina 28.06.2016 | 10:44
Prekinuto suđenje zbog vrijeđanja sudije
Predsjevajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić kaže da je suđenje prekinuto radi zaštiti digniteta suda.

Na samom početku suđenja odbrana optuženog Orića informisala je Sud da posjeduje dokumentaciju iz koje se vidi da je Mustafić stoodstotni invalid sa dijagnozom "trajno poremećene ličnosti", te je na taj način nastojala da ospori kredibilitet svjedoka.

Prilikom davanja ličnih podataka, Mustafić je rekao da je sposoban za današnje suđenje i da se "osjeća izvanredno". Međutim, više je puta upozoren da daje kratke i jasne odgovore bez dodatnih obrazloženja.

Mustafić je napomenuo da je sa optuženim Orićem u bližem srodstvu i da je spreman da zbog svojih izjava bude izložen čak i krivičnom gonjenju.

S obzirom na način na koji je svjedok komunicirao sa sudom, sudija Maksumić je prekinuo suđenje da bi tužilac razgovarao sa svjedokom i utvrdio da li je sposoban za današnji iskaz.

Nakon kraće pauze, Sud je odlučio da današnje saslušanje bude prekinuto te predložio sudsko vještačenje radi utvrđivanja Mustafićeve procesne sposobnosti.

Tužlac Miroslav Janjić rekao je da će se u narednih nekoliko dana izjasniti da li će saslušati ovog svjedoka, koji se, dodao je, do sada nije ovako ponašao.

Orić i Muhić optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Naredno ročište zakazano je za 12. juli.

Izvor: Srna

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

e Bosancerosi

28.06.2016 09:02

Mislite dace vam proci to da vam najedanput svjedok poludi ! Mada ne sumnjam daste svi necu da kazem sta mada

ODGOVORITE
Name

Poznanik

28.06.2016 10:08

Šta je tek trebao haški sud Šeši da vještači nakon njegovih nastupa. Nastavljaju se igre bez granica u režiji Suda BiH.

Name

DIK

28.06.2016 09:21

Beskrajne su mogućnosti( na našim sudovima) da se izbjegne pravično suđenje i da se proces dovede do kraja. A tek da presude nekog kao Orića?

ODGOVORITE
Name

UG

28.06.2016 09:48

Hehe . Nađeš budalu za svjedoka i nema suđenja . Da nije poludijo od zločina što je počinijo sa rođom ?

ODGOVORITE
Name

samuel

28.06.2016 10:19

Nije valjda sada problem oko ovog jednog svjedoka ako je Naser ubio kako se tvrdi 3000 srba trebalo bi da ima dovoljno svjedoka za tako jedan masovan zlocin.

ODGOVORITE
Name

DUH

28.06.2016 10:35

Tako je kad nemas svjedoka onda moras placati a neznas kakve ces dobiti

ODGOVORITE
Name

kameleon

28.06.2016 12:18

Svim raspoloživim sredstvima, novcem, ucjenama, diskreditacijom svjedoka i drugim metodama, normalno uz pomoć tzv.suda tzv. bih, treba spriječiti da istina dođe na vidjelo. Mustafić je potpuno kredibilan svjedok, a što se njegovo svjedočenje ne poklapa sa lažima sarajevskog režima, to je njihov problem. Istinu na vidjelo i ništa više.

ODGOVORITE
Name

CEKIC

28.06.2016 17:47

NASER ORIC OSLOBODZEN OPTUZBI.

ODGOVORITE
Name

Kiki

28.06.2016 21:07

Naser Oric nije nikada bio komadant vojske BiH. Dakle,novinari se ponasaju kao i ovaj svjedok.

ODGOVORITE