Витамински водич за савршену кожу

Моћно оружије у броби против бора нису само квалитетне креме, важно је да знате њихове најмоћније састојке и зашто су добри баш за вашу кожу.

Здравље 28.06.2016 | 09:59
Витамински водич за савршену кожу
Витамин А

Познат као: Противник старења

Витамин А долази у облику ретинола или ретинил палмитата. Оба се сматрају антиоксидантима, али је ретинол снажнији облик. "Ретинол се претвара у ретинолску киселину када се нађе у кожи и то има сличан ефекат као и ретиноиди у препаратима", каже естетски стручњак за славне Рене Руло. "Ови састојци стимулишу колаген и лучење фибробласта, који наводе кожу да се подмлади. Уопштено говорећи, ретинол ће обновити површину коже и омекшати боре и наборе на кожи. То је најбољи директно наносив препарат за подмлађивање који имамо на располагању."

Коме је намењен: Руло препоручује коришћење ретинил палмитата у дведесетим, ради спречавања оштећења коже, и прелазак на ретинол у тридесетим.

Витамин Б3

Познат као: Хидратор и витамин који ублажава црвенило

Повећава производњу церамида и јача функцију баријере коже, што је кључ за очување хидратантности, држећи подаље све што би кожу могло изиритирати и загадити на неки начин. Б3 познат је и као прва помоћ код пост упалних хиперпигментација, нарочито оних насталих од акни, изједначујићи тен великом брзином.

Коме је намњен: Свакоме ко има рошаву, суву или хипер осетљиву кожу. Природна хидратација почиње да слаби у периоду од 30-их до 40-их година, тада је право време да свој организам почнете.

Витамин Ц

Познат као: Посветљивач

У питању је антиоксидант који се директно наноси на тело и има доказано јак ефекат у спречавању утицаја који изазивају боре, опуштање коже и старење уопште. "Постоји у пуно разних облика, али општеприхваћено правило је да ако имате осетљиву кожу, морате наћи стабилан препарат, познат и као "формула без пецкања", јер витамин Ц може бити доста киселинаст." каже Руло, и препоручује избегавање аскорбичне и Л-аскорбичне киселине у корист састојка знаног под именом магнезијум аскорбил фосфат. "Киселина има пХ вредност мању од наше коже, и иритираће је; ако састојак нема реч "киселина" на крају, нежнији је." Некиселински облици витамина обично бивају и стабилнији и не оксидирају тако брзо на светлу (другим речима, сваки пут кад отворите амбалажу) те тако неће излапити и изгубити јачину деловања тако брзо као што ће се десити са асорбичном киселином.

Витамин Е

Познат као: Репаративни хидратор

Витамин Е је антиоксидант који смањује стварање слободних радикала и спречава губљење влажности коже. Због тога ћете га наћи у производима попут за после сунчање, као и онима за борбу против стрија, те смањење ожиљака.

Коме је намењен: Генрално у сваком производи било би пожељно да се витамин Е нађе макар 1%.

Супер жена
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар