Vitaminski vodič za savršenu kožu

Moćno oružije u brobi protiv bora nisu samo kvalitetne kreme, važno je da znate njihove najmoćnije sastojke i zašto su dobri baš za vašu kožu.

Zdravlje 28.06.2016 | 09:59
Vitaminski vodič za savršenu kožu
Vitamin A

Poznat kao: Protivnik starenja

Vitamin A dolazi u obliku retinola ili retinil palmitata. Oba se smatraju antioksidantima, ali je retinol snažniji oblik. "Retinol se pretvara u retinolsku kiselinu kada se nađe u koži i to ima sličan efekat kao i retinoidi u preparatima", kaže estetski stručnjak za slavne Rene Rulo. "Ovi sastojci stimulišu kolagen i lučenje fibroblasta, koji navode kožu da se podmladi. Uopšteno govoreći, retinol će obnoviti površinu kože i omekšati bore i nabore na koži. To je najbolji direktno nanosiv preparat za podmlađivanje koji imamo na raspolaganju."

Kome je namenjen: Rulo preporučuje korišćenje retinil palmitata u dvedesetim, radi sprečavanja oštećenja kože, i prelazak na retinol u tridesetim.

Vitamin B3

Poznat kao: Hidrator i vitamin koji ublažava crvenilo

Povećava proizvodnju ceramida i jača funkciju barijere kože, što je ključ za očuvanje hidratantnosti, držeći podalje sve što bi kožu moglo iziritirati i zagaditi na neki način. B3 poznat je i kao prva pomoć kod post upalnih hiperpigmentacija, naročito onih nastalih od akni, izjednačujići ten velikom brzinom.

Kome je namnjen: Svakome ko ima rošavu, suvu ili hiper osetljivu kožu. Prirodna hidratacija počinje da slabi u periodu od 30-ih do 40-ih godina, tada je pravo vreme da svoj organizam počnete.

Vitamin C

Poznat kao: Posvetljivač

U pitanju je antioksidant koji se direktno nanosi na telo i ima dokazano jak efekat u sprečavanju uticaja koji izazivaju bore, opuštanje kože i starenje uopšte. "Postoji u puno raznih oblika, ali opšteprihvaćeno pravilo je da ako imate osetljivu kožu, morate naći stabilan preparat, poznat i kao "formula bez peckanja", jer vitamin C može biti dosta kiselinast." kaže Rulo, i preporučuje izbegavanje askorbične i L-askorbične kiseline u korist sastojka znanog pod imenom magnezijum askorbil fosfat. "Kiselina ima pH vrednost manju od naše kože, i iritiraće je; ako sastojak nema reč "kiselina" na kraju, nežniji je." Nekiselinski oblici vitamina obično bivaju i stabilniji i ne oksidiraju tako brzo na svetlu (drugim rečima, svaki put kad otvorite ambalažu) te tako neće izlapiti i izgubiti jačinu delovanja tako brzo kao što će se desiti sa asorbičnom kiselinom.

Vitamin E

Poznat kao: Reparativni hidrator

Vitamin E je antioksidant koji smanjuje stvaranje slobodnih radikala i sprečava gubljenje vlažnosti kože. Zbog toga ćete ga naći u proizvodima poput za posle sunčanje, kao i onima za borbu protiv strija, te smanjenje ožiljaka.

Kome je namenjen: Genralno u svakom proizvodi bilo bi poželjno da se vitamin E nađe makar 1%.

Super žena
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar