Лазарева клетва покосила Тополу!

Према предању Топола је пре Косова била велика и многољудна, а пружала се од Лукара до Рековца.

Србија 28.06.2016 | 12:33
Лазарева клетва покосила Тополу!
Кнез Лазар је 1389. проклео јагодинско село, зато што је одатле на Косово требало да пође 700 коњаника, а отишла су само седморица.

Село Топола код Јагодине има свега седам домаћинстава, баш као у клетви кнеза Лазара, који је 1389. то село проклео да „никад нема више од седам кућа“.

Према предању Топола је пре Косова била велика и многољудна, а пружала се од Лукара до Рековца. На Косово је из тог села требало да пође 700 коњаника, али су отишла само семорица, отуда и број седам у Лазаревој клетви.

Иако се за село зна већ вековима, данас у њему углавном живе досељеници, док староседелаца нема. Број становника се смањивао, као што је кнез у клетви рекао.
 
Село без телефона

Сада је Топола засеок Месне заједнице Медојевац. Полако се гаси, нема јавног превоза ни фиксних телефона, путеви нису асфалтирани.

"Сви су нас заборавили, само још који новинар дође. Више нико и не залази у наше село. Путеви су се смањили за метар и по, куће су опустеле, бициклима и магарцима прелазимо по неколико километара до пута где чекамо аутобус", кажу мештани.

-Знамо за Лазареву клетву, сви то знају у околини. Куће су оронуле, старе су више од сто година. То више нико не може да поправи, јер су од сламе, блата и дрвета.

Лазарева клетва

„Ко је србин и српскога рода, а не дошао на бој на Косово, не имао од срца порода, ни мушкога ни девојачкога, од руке му ништа не родило, рујно вино ни пшеница бела, рђом капо док му је колена."

"Гаси се Топола, стигла нас је Лазарева клетва. У селу је тешко, многи напуштају село, јер нема посла. Свели смо се на седам живих домаћинстава, а то су: Аврамовићи, Ђорђевићи, Стојадиновићи, Андрејићи, , Радосављевићи, домаћинство комшије Миодрага и моје. Како је Лазар рекао тако се и обистинило. Ни ја нисам пореклом одавде, него из Драгошевца, одакле су дошли моји дедови", прича Миленко Андрејић, додајући „да нема услова да се село опорави и поново оживи“.

Извор: Србија Данас/Српски телеграф

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

тонац

28.06.2016 10:50

Јели то са аудио снимка преписано ста је Лазар реко

ОДГОВОРИТЕ
Name

цврле

28.06.2016 11:00

А каква ће клетва стићи СНСД детертере и профитере , дезертери су увијек исти .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

28.06.2016 11:14

Сигла их је! Морају да се пате у директорским фотељама, да намирују алаве жене и швалерке. :Д Ми који смо пушку носили, тих брига немамо.

Name

Горан

28.06.2016 11:02

Стигао је вас Вуциц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

28.06.2016 16:33

Циганска посла.

ОДГОВОРИТЕ