Lazareva kletva pokosila Topolu!

Prema predanju Topola je pre Kosova bila velika i mnogoljudna, a pružala se od Lukara do Rekovca.

Srbija 28.06.2016 | 12:33
Lazareva kletva pokosila Topolu!
Knez Lazar je 1389. prokleo jagodinsko selo, zato što je odatle na Kosovo trebalo da pođe 700 konjanika, a otišla su samo sedmorica.

Selo Topola kod Jagodine ima svega sedam domaćinstava, baš kao u kletvi kneza Lazara, koji je 1389. to selo prokleo da „nikad nema više od sedam kuća“.

Prema predanju Topola je pre Kosova bila velika i mnogoljudna, a pružala se od Lukara do Rekovca. Na Kosovo je iz tog sela trebalo da pođe 700 konjanika, ali su otišla samo semorica, otuda i broj sedam u Lazarevoj kletvi.

Iako se za selo zna već vekovima, danas u njemu uglavnom žive doseljenici, dok starosedelaca nema. Broj stanovnika se smanjivao, kao što je knez u kletvi rekao.
 
Selo bez telefona

Sada je Topola zaseok Mesne zajednice Medojevac. Polako se gasi, nema javnog prevoza ni fiksnih telefona, putevi nisu asfaltirani.

"Svi su nas zaboravili, samo još koji novinar dođe. Više niko i ne zalazi u naše selo. Putevi su se smanjili za metar i po, kuće su opustele, biciklima i magarcima prelazimo po nekoliko kilometara do puta gde čekamo autobus", kažu meštani.

-Znamo za Lazarevu kletvu, svi to znaju u okolini. Kuće su oronule, stare su više od sto godina. To više niko ne može da popravi, jer su od slame, blata i drveta.

Lazareva kletva

„Ko je srbin i srpskoga roda, a ne došao na boj na Kosovo, ne imao od srca poroda, ni muškoga ni devojačkoga, od ruke mu ništa ne rodilo, rujno vino ni pšenica bela, rđom kapo dok mu je kolena."

"Gasi se Topola, stigla nas je Lazareva kletva. U selu je teško, mnogi napuštaju selo, jer nema posla. Sveli smo se na sedam živih domaćinstava, a to su: Avramovići, Đorđevići, Stojadinovići, Andrejići, , Radosavljevići, domaćinstvo komšije Miodraga i moje. Kako je Lazar rekao tako se i obistinilo. Ni ja nisam poreklom odavde, nego iz Dragoševca, odakle su došli moji dedovi", priča Milenko Andrejić, dodajući „da nema uslova da se selo oporavi i ponovo oživi“.

Izvor: Srbija Danas/Srpski telegraf

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

tonac

28.06.2016 10:50

Jeli to sa audio snimka prepisano sta je Lazar reko

ODGOVORITE
Name

cvrle

28.06.2016 11:00

A kakva će kletva stići SNSD detertere i profitere , dezerteri su uvijek isti .

ODGOVORITE
Name

Dragan

28.06.2016 11:14

Sigla ih je! Moraju da se pate u direktorskim foteljama, da namiruju alave žene i švalerke. :D Mi koji smo pušku nosili, tih briga nemamo.

Name

Goran

28.06.2016 11:02

Stigao je vas Vucic

ODGOVORITE
Name

Md

28.06.2016 16:33

Ciganska posla.

ODGOVORITE