Како је "Султан" постао "савезник"?!

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је у једном дану од “Султана са Босфора“ постао значајан “фактор мира и стабилности“.

Свијет 28.06.2016 | 09:55
Како је "Султан" постао "савезник"?!
Понедељак 27. јун ће остати уписан у модерној историји Турске уписан као дан када је њихов лидер забележио “хет – трик“.

Све је почело још у недељу, када је наведено да је постигнуто примирје у односима Израела и Турске, што је званично објављено дан касније, уследило је и дуго чекано извињење председнику Русије Владимиру Путину, али и зелено светло из Брисела за наставак евроинтеграција.

Та три питања су месецима била на дневном реду и престављала су камен спотицања у односима Анкаре са остатком света, свака из свог разлога.

Кључни догађај је свакако “дубоко извињење“ које је Ердоган упутио руском колеги, а на то се од новембра, када су турске војне снаге изнад границе Сирије и Турске обориле руски борбени авион, да би потом, на тлу, брутално био убијен руски пилот.

Све што је уследило затим личило је на конфликт који нема ко и како да реши, Москва је ударала у клин, оптужујући Анкару за сарадњу са џихадистима и тражећи хитно извињење, док је из турске престонице константно ударано у плочу – чинило се да је извињење потез који поносни Ердоган неће себи дозволити.

Када је дошло до заоштравања између Москве и Анкаре, као могућа “савезничка замена“ појавио се Израел, али је препрека било шестогодишње “неприхватање“ две државе. И ту је дошло до извињења, Тел Авив је затражио опроштај због убијања турским припадника хуманитарних организација у Гази, Анкара је то прихватила и створени су услови за поновну размену дипломата, што није био случај у претходних шест година.

На све то, стигла је и потврда да ће 30. јуна бити одржана Међувладина конфереција Европске уније и Турске, на којој ће бити отворена нова поглавља у приступним преговорима између Брисела и Анкаре.

Званичници Европске уније су навели да је одржавање тог састанка утаначено много раније и да је део свеукупног споразума две стране о решавању мигрантске кризе, без обзира на то што се враћање избеглица и даље одвија веома споро и са константним прекидима.

Извор: Б92
Фото: Геттy Имагес

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

фф

28.06.2016 08:07

Турци полако улазе у Србију , отварају се фирме као и у Рсу

ОДГОВОРИТЕ
Name

прогресивни

28.06.2016 10:15

Мишљења сам да Турска представља фактор стабилности и прогреса, те да ће бити од велике користи у нашиме ЕУ и НАТО интеграцијама. Турска је нама била од знатно веће практичне помоћи него Русије у скоријој прошлости,л те је ред за наше лидере да се пробуде из свога националистичког сна и почну дјеловати прагматично.

Name

Боxон

28.06.2016 11:10

Моји преци су говорили да псу и турчину не треба вјеровати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

28.06.2016 21:10

Није чудо ко је починио највеће ратне злочине у прошлом рату кад су те тако преци учили.

Name

кики

28.06.2016 23:23

Преци су ти имали синдром 520.