Kako je "Sultan" postao "saveznik"?!

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u jednom danu od “Sultana sa Bosfora“ postao značajan “faktor mira i stabilnosti“.

Svijet 28.06.2016 | 09:55
Kako je "Sultan" postao "saveznik"?!
Ponedeljak 27. jun će ostati upisan u modernoj istoriji Turske upisan kao dan kada je njihov lider zabeležio “het – trik“.

Sve je počelo još u nedelju, kada je navedeno da je postignuto primirje u odnosima Izraela i Turske, što je zvanično objavljeno dan kasnije, usledilo je i dugo čekano izvinjenje predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, ali i zeleno svetlo iz Brisela za nastavak evrointegracija.

Ta tri pitanja su mesecima bila na dnevnom redu i prestavljala su kamen spoticanja u odnosima Ankare sa ostatkom sveta, svaka iz svog razloga.

Ključni događaj je svakako “duboko izvinjenje“ koje je Erdogan uputio ruskom kolegi, a na to se od novembra, kada su turske vojne snage iznad granice Sirije i Turske oborile ruski borbeni avion, da bi potom, na tlu, brutalno bio ubijen ruski pilot.

Sve što je usledilo zatim ličilo je na konflikt koji nema ko i kako da reši, Moskva je udarala u klin, optužujući Ankaru za saradnju sa džihadistima i tražeći hitno izvinjenje, dok je iz turske prestonice konstantno udarano u ploču – činilo se da je izvinjenje potez koji ponosni Erdogan neće sebi dozvoliti.

Kada je došlo do zaoštravanja između Moskve i Ankare, kao moguća “saveznička zamena“ pojavio se Izrael, ali je prepreka bilo šestogodišnje “neprihvatanje“ dve države. I tu je došlo do izvinjenja, Tel Aviv je zatražio oproštaj zbog ubijanja turskim pripadnika humanitarnih organizacija u Gazi, Ankara je to prihvatila i stvoreni su uslovi za ponovnu razmenu diplomata, što nije bio slučaj u prethodnih šest godina.

Na sve to, stigla je i potvrda da će 30. juna biti održana Međuvladina konferecija Evropske unije i Turske, na kojoj će biti otvorena nova poglavlja u pristupnim pregovorima između Brisela i Ankare.

Zvaničnici Evropske unije su naveli da je održavanje tog sastanka utanačeno mnogo ranije i da je deo sveukupnog sporazuma dve strane o rešavanju migrantske krize, bez obzira na to što se vraćanje izbeglica i dalje odvija veoma sporo i sa konstantnim prekidima.

Izvor: B92
Foto: Getty Images

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

ff

28.06.2016 08:07

Turci polako ulaze u Srbiju , otvaraju se firme kao i u Rsu

ODGOVORITE
Name

progresivni

28.06.2016 10:15

Mišljenja sam da Turska predstavlja faktor stabilnosti i progresa, te da će biti od velike koristi u našime EU i NATO integracijama. Turska je nama bila od znatno veće praktične pomoći nego Rusije u skorijoj prošlosti,l te je red za naše lidere da se probude iz svoga nacionalističkog sna i počnu djelovati pragmatično.

Name

Boxon

28.06.2016 11:10

Moji preci su govorili da psu i turčinu ne treba vjerovati.

ODGOVORITE
Name

Md

28.06.2016 21:10

Nije čudo ko je počinio najveće ratne zločine u prošlom ratu kad su te tako preci učili.

Name

kiki

28.06.2016 23:23

Preci su ti imali sindrom 520.