Трговина мандатима је политичка пракса


Прелазак из партије у партију и продаја мандата за радно место, фотељу или субвенцију, у Републици Српској није инцидент него политичка пракса.

Република Српска 28.06.2016 | 08:44
Трговина мандатима је политичка пракса
Због одборника прелетача у скоро трећини општина у Републици Српској скупштинска већина је промењена или прекомпонована. Тако је у Козарској Дубици страначке дресове променило више од половине одборника, па локална скупштина ни не личи на ону коју је народ изабрао.

У Српцу, Градишки, Пелагићеву, Језеру, Трнову и Кнежеву локална власт је скоро цео мандат била блокирана, а због неусвајања буџета на удару се нашла и социјала.

"Грађани се питају имају ли избори смисла, јер ми изгласамо једну власт, а одборници је, мешетарењем, потпуно прекроје, водећи рачуна само о својој користи" каже Александар Жоља из Коалиције за слободне изборе „Под лупом“.

У трговини мандатима најчешћа монета је радно место. Тако је у Трнову скупштинска већина срушена када се Шешељев радикал Грујо Влашки приклонио СНСД, који је запослио његовог сина.

Било је и бизарнијих случајева, попут оног челиначког, када је већина прекомпонована на родбинској основи. Према писању медија, кључни је био прелазак Драгана Вуковића из ДНС у коалицију СДС-ПДП. Вуковић је зет председнице локалног ПДП-а Каранфилке Мрђе.

Др Зоран Стојиљковић, професор Факултета политичких наука у Београду, сматра да је једини ефикасан лек против прелетача осуда јавности.

"Кад би прелетач знао да ће га све странке бојкотовати, а јавност презрети, и да грађани више никад неће гласати за њега, два пута би размислио да ли да трговином запечати политичку каријеру" каже Стојиљковић и додаје да је, поготово на локалу, где свако сваког зна, лако закључити уз помоћ којих трикова је неки политичар преко ноћи докторирао или се обогатио.

Политичка аналитичарка Тања Топић тврди да уз прелетаче демократију озбиљно угрожавају и преваре у бирачким одборима и закулисне нагодбе партијских лидера.

"Ипак, од гласања не треба одустајати. Напротив, само већом излазношћу и активним захтевањем одговорности грађани могу затворити маневарски простор за овакве обмане" тврди она.

Слична пракса усталила се и у региону, додају аналитичари, али у Републици Српској ситуацију додатно компликује мешање републичке власти, под водством СНСД, али и власти на нивоу БиХ, коју чине СДС, ПДП и НДП, у локалну комбинаторику.

У тако живописној ситуацији тргује се не само радним местима и фотељама него и пореским олакшицама, субвенцијама и грађевинским локацијама.

Тако опозиција тврди да је Бањалука, променом регулационог плана на Транзиту, којом је предузећу Војина Митровића омогућена изградња бензинске пумпе и хотела, уствари платила спасавање скупштинске већине у Народној скупштини Републике Српске.

Прелазак посланика Митровића из Чавићевог НДП у СНСД једна је од главних пикантерија афере „Папак“. Митровићев син је недавно постао саветник председника РС Милорада Додика.

Додик на фабричкој журци

Маринко Умичевић, некад најжешћи критичар власти у Бањалуци, из ПДП-а је 2014. прешао у владајући СНСД.


Фото: Синиша Пашалић / РАС Србија
Маринко Умичевић

Умичевић је директор Фабрике обуће Бема, која запошљава око 1.000 радника.

Четири месеца након Умичевићевог трансфера, а уочи општих избора, на слављу поводом годишњице Беме, специјални гости су били председник Милорад Додик и премијерка Жељка Цвијановић, а певао је Мирослав Илић.

Додик је тада обећао да ће Република Српска финансијски помоћи „Бему“.

Топић: И грађани тргују гласовима

Фото: Дејан Божић / РАС Србија
Тања Топић

"Трговина мандантима је политичка корупција на коју већина грађана пристаје и чак активно учествује у њој. Имамо и бирача који очекују да му странка или политичар за којег гласају, у замену за глас, обезбеде посао. То је зачарани круг, који у вредносном смислу нема везе са демократијом" оцењује Тања Топић.

Стојиљковић: Проблем партијско запошљавање

"Нема демократије, ако се и главна сестра у сеоској амбуланти бира по партијском кључу, а јавност у томе не види ништа чудно", каже Зоран Стојиљковић.

Тврди да затворене листе, као ни законска решења по којима би мандати били власништво странака, нису решење, јер би то ишло на руку једино страначким олигархијама.

"Такав систем имају у Црној Гори, па се нису усрећили", каже Стојиљковић.

Извор: ЕуроБлиц

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Није само то

28.06.2016 06:56

А каква је разлика кад неко обеца да це представљати градајне у Скупстини града, па оцајницки побјегне у Агенцију за лијекове , у власт, а градјане висе и не познаје, попут ПДП-овог гинеколога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон

28.06.2016 06:58

Груји презиме све каже о његовом поријеклу :-).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ј*беш политичаре

28.06.2016 06:58

Једино рјешење је укинути све новчане накнаде на нивоу Општине,РС и БиХ.Тако да више никог политика неби интересовала и народ би почео да се воли.Политичари=дупеувлакачи=гњиде.Сви исти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

28.06.2016 07:00

Зато нам је како нам је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сирогојно

28.06.2016 07:05

А јес вала Умицевиц пљуво по СНСД-у и Додику...ал пара је слатка..сад је на листи СНСД за одборника Бањалуке..ако не натјера бему тј јадне зене да гласа за њега под претњом отказа,ал су мале сансе за улазак у скупстину..и он је један од папака ал бањалуцких..из пдп у снсд...фукаре фуј....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

28.06.2016 07:18

Све док народ сути на ова прелијетања тога це бити јер уколико људи који се гласали за тога кандидата не дигну глас знаци да се слазу са његовим или њеним поступком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДА СЕ ПИТАМ

28.06.2016 09:03

ДА СЕ ИМАЛО ПИТАМ ЈА БИХ ДИГАО ЉУДЕ НА ПРОТЕСТЕ ПРОТИВ ТОГ ПРЕЛЕТАЦА.ПА КАД ОН НЕ БУДЕ СМИО НА УЛИЦУ ИЗАЦ,ПИТАО БИХ БИЛИ ВИСЕ КО ПРЕЛЕТО.КОД ДОДИКА ТОГ НЕМА ,ОН ИМА ОНЕ СВОЈЕ,ПРЕБИСЕ БРАЦА И ТУ СУ У ПРАВУ.

Name

п

28.06.2016 07:25

ПОТРЕБНЕ СУ НАМ ЗАТВОРЕНЕ ЛИСТЕ И ПРАВИЛО ДА МАНДАТ ПРИПАДА СТРАНЦИ А НЕ ПОЈЕДИНЦУ!!!НАРОД 90 % ГЛАСА ЗА СТРАНКУ А САМО 10 % ЗБОГ ЛИЧНОСТИ ИЗ ТЕ СТРАНКЕ! Јер зашто се иначе кандидати кандидују преко странке, ко не жели у странку нека се кандидује као независни одборник и покуша тако проћи али ни најјача имена се не усудјују на то без подршке страначке машинерије!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан

28.06.2016 08:20

То је једино исправно ријесење, плус укинути накнаде за локални ниво, па би онда у политици били људи који стварно зеле да уцине неке бољитке за своје суградјане.. или да те накнаде буде у смислу дневница 30, 40 КМ по сједници скупштине.. А гдје је накнада 700-800КМ бице и прелетаца.

Name

Ффффф

28.06.2016 10:16

Отворене листе су врхунац демократије, само сто ми као гласаци нисмо одговорни, треба се изврсити притисак на прелетаце а сто се тице накнада оне јесу проблем али не толики, проблем је политицка корупције, јавне набавке и намјестање тендера. Закљуцак: Донас је.

Name

ПРИЈЕДОР

28.06.2016 07:43

НАРОДУ ЈЕ ДОБРО, ЈЕДЕ ТРАВУЉИКУ, ДОКТОРУ НЕ ИДЕ, А ПОГРЕБНА ДРУШТВА ОБАВЉАЈУ ФИНИШЕРСКЕ РАДОВЕ ЗДРАВСТВА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

28.06.2016 07:44

Како јавља ртврс пресједниг додик је одржао говор на престижном кембриђу он је у маниру великог политичара и интелектуалце скромно одлучио да помогне европи. договорена је посјета европски стручњака како би република Српска пренијела своја научна технолошка и техничка рјешења европи јер је европи то једини излаз и начин да опстане. додик се заложио и обећа на помоћ европи како хуманитарну тако и економску. република Српска разматра да отвори границе за пољопривредне производе земаља еу.лидери еу су скрушено захвалили додику на његовој опредијељености да помогне европи како економски тако и на прилагодби правног система договорена је и војна сарадња. додик је обећао и помоћ око здравства и стабилизације пензионог фонда њемачке и француске. по његовим ријечима за републику Српску неће ништа значити излазак Британије из ЕУ јер ће власт републике Српске здушно настављати помагати британски народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

саја

28.06.2016 07:55

Такве вриједности смо установили и онда тако се људи и владају.Не можеш да зарадиш ако се не убациш у странку.А странке имају исти програм.Дај власт да се окористим и ништа више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон

28.06.2016 08:13

Ма није ваљда! Било и бице до вјјека! Амин!

ОДГОВОРИТЕ
Name

универзал

28.06.2016 08:56

МА УМУЦЕВИЦ ЈЕ ЈЕДАН ЈАД ОД ЦОВЈЕКА. ОНИ НЕ МОЗЕ ДА НАПРАВИ НИ ОРГАНИЗАЦИЈУ КОД СВОЈЕ КУЦЕ ПЕЗ ПОМОЦИ РУКОВОДЕЦЕГ КАДРА ИЗ УНИВЕРЗАЛА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дз-голуб

28.06.2016 10:30

Вратити затворене листе.то јест да мандат припада странци и рјесен проблем нема прељетања

ОДГОВОРИТЕ