Нови кандидати за "цијепање" заставе ЕУ

Употреба кованице од енглеске речи "егзит" почела је с грегзитом - дуго најављиваним, али никад реализованим изласком Грчке из еврозоне.

Свијет 27.06.2016 | 21:00
Нови кандидати за "цијепање" заставе ЕУ
Пошто је Брегзит извео Велику Британију из Европске уније, евроскептици верују да ће реч егзит, што значи излазак, али других држава, и наредних година бити главна вест у медијима.

Развод, како делује, неће бити ни брз ни лак. Док би Британци могли да буду супружник који је затражио разлаз, али би да сачека јесен за одлазак на суд, остале европске престонице кажу - кад вам нисмо добри, хајде одмах да све завршимо.

”Велика Британија мора формално да саопшти да жели да напусти Европску унију у складу са чланом 50. То само они могу да ураде. Ако им је потребно неко разумно време да то ураде, ми то поштујемо, али то не може да се одлаже бесконачно. Једно нек буде јасно - док не добијемо такву информацију од Британаца, неће бити прелиминарних разговора о начину изласка из Уније”, наводи Стефан Сајберт, портпарол Ангеле Меркел.

Маја Бобић из Европског покрета објашњава да само Влада у Лондону може да активира Члан 50, чиме се покреће двогодишњи механизам за излазак из ЕУ и одређење будућих односа.

“Ти односи се пре свега односе на оно што су трговински односи, приступ тржисту, буџетски доприноси које је та земља имала, а које сада повлачи, тако да заиста велики број питања и из економије и из свих осталих политика из којих се земља повлачи, а то има некакве последице за онај клуб који остаје, али и за земљу која излази”, каже Бобић.

А последице британског одласка би тек могле да уследе. Тактика Уније боље спречити него лечити није дала резултате, па Бриселу сада остаје само лечење. То јест, мењање европског блока, и политички и економски.

Да ли ће те реформе ЕУ сачекати у будућој породици од 27 чланица.

Земље које би могле да напусте ЕУ

- Шведска: Десничарска странка Шведски демократи жели да држава напусти ЕУ, а то подржава 31 одсто грађана

- Француска: Могућа победа Марин ле Пен, лидерке десничарског Националног фронта, на изборима могла би да помери Француску ка референдуму о ЕУ

- Аустрија: Идеја о изласку Аустрије из ЕУ добија на подршци од када је лидер крајње деснице Норберт Хофер за длаку изгубио на председничким изборима у јуну

- Чешка Република - Три петине Чеха наводи да је незадовољно статусом земље у ЕУ, посебно после политичког сукоба због питања избеглица

Маја Бобић каже да европски лидери морају да схвате британски референдум као отрежњујуци позив да се много ствари озбиљно преиспита у Унији.

“Суочава се са кризама на начин који није најчешће најбољи, нити солидаран, нити у складу са вредностима”, оцењује Бобић.

Правно-теоријски, британски парламент би могао и да донесе одлуку да не спроведе резултате референдума, и да земља остане у ЕУ, али политички би то било тешко изводљиво.

Извор: Б92

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

цупс

27.06.2016 20:35

Спремамо се за излзак БИХ из ЕУније цисто кад удјемо да будемо први спремни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лингуа мендум

27.06.2016 21:22

Радије читам "ексит" а може и "егзит" али увијек "аџенда" а не "агенда". Јер што рече Вук ми пишемо како читамо а читамо како је написано, на српском наравно. А кад је нешто написано на енглеском онда обично преводимо како они изговарају. Ако кажемо агенда умјесто аџенда (и нагласак је друкчији у ова два случаја) Брити би нам се у себи насмијали сматрајући да је то зато што не знамо енглески.

ОДГОВОРИТЕ
Name

але

28.06.2016 01:54

Стране ријеци не подлијезу правилма насег језика

Name

!!!

27.06.2016 21:58

Никада ВБ неће изаћи из ЕУ када је се народ питао!!! ЕУ је интересна заједница моћних богати банкара великих компанија и они одлучују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разоцарења

27.06.2016 23:45

Ви кад удјете прво цете морати плацати порезе на те куце-касарне. Неко је коментäрисао како у САД-у су брвнаре. То је због пореза. Онда порези а басце,приходе,викендице итд. Дрзава манар и не зељела мора услладити законе. Систем поцива на порезима. Трзисте це бити пуно робе. Једино боље је да цете моци путовати ако вам који новциц преостане. Посао це добити понеко јер су Арапи све заузели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

самуел

27.06.2016 23:59

Ко прати збивања требао би да зна да се В.Бритнија ве покајала за свој референдум. Изгледа да су и они покусали само попут Милета да рефереднум искористе за политицке поене па сада када је маца закуцала на вратанца несто се поколебали. Французи и Италијани тразе да се Британија сто прије избаци, а сто се тице Грцке они су остали само зато сто су све распродали. Мислим да ни једна веца перспективна фирма или аредром није висе у рукама Грка.

ОДГОВОРИТЕ