Novi kandidati za "cijepanje" zastave EU

Upotreba kovanice od engleske reči "egzit" počela je s gregzitom - dugo najavljivanim, ali nikad realizovanim izlaskom Grčke iz evrozone.

Svijet 27.06.2016 | 21:00
Novi kandidati za "cijepanje" zastave EU
Pošto je Bregzit izveo Veliku Britaniju iz Evropske unije, evroskeptici veruju da će reč egzit, što znači izlazak, ali drugih država, i narednih godina biti glavna vest u medijima.

Razvod, kako deluje, neće biti ni brz ni lak. Dok bi Britanci mogli da budu supružnik koji je zatražio razlaz, ali bi da sačeka jesen za odlazak na sud, ostale evropske prestonice kažu - kad vam nismo dobri, hajde odmah da sve završimo.

”Velika Britanija mora formalno da saopšti da želi da napusti Evropsku uniju u skladu sa članom 50. To samo oni mogu da urade. Ako im je potrebno neko razumno vreme da to urade, mi to poštujemo, ali to ne može da se odlaže beskonačno. Jedno nek bude jasno - dok ne dobijemo takvu informaciju od Britanaca, neće biti preliminarnih razgovora o načinu izlaska iz Unije”, navodi Stefan Sajbert, portparol Angele Merkel.

Maja Bobić iz Evropskog pokreta objašnjava da samo Vlada u Londonu može da aktivira Član 50, čime se pokreće dvogodišnji mehanizam za izlazak iz EU i određenje budućih odnosa.

“Ti odnosi se pre svega odnose na ono što su trgovinski odnosi, pristup tržistu, budžetski doprinosi koje je ta zemlja imala, a koje sada povlači, tako da zaista veliki broj pitanja i iz ekonomije i iz svih ostalih politika iz kojih se zemlja povlači, a to ima nekakve posledice za onaj klub koji ostaje, ali i za zemlju koja izlazi”, kaže Bobić.

A posledice britanskog odlaska bi tek mogle da uslede. Taktika Unije bolje sprečiti nego lečiti nije dala rezultate, pa Briselu sada ostaje samo lečenje. To jest, menjanje evropskog bloka, i politički i ekonomski.

Da li će te reforme EU sačekati u budućoj porodici od 27 članica.

Zemlje koje bi mogle da napuste EU

- Švedska: Desničarska stranka Švedski demokrati želi da država napusti EU, a to podržava 31 odsto građana

- Francuska: Moguća pobeda Marin le Pen, liderke desničarskog Nacionalnog fronta, na izborima mogla bi da pomeri Francusku ka referendumu o EU

- Austrija: Ideja o izlasku Austrije iz EU dobija na podršci od kada je lider krajnje desnice Norbert Hofer za dlaku izgubio na predsedničkim izborima u junu

- Češka Republika - Tri petine Čeha navodi da je nezadovoljno statusom zemlje u EU, posebno posle političkog sukoba zbog pitanja izbeglica

Maja Bobić kaže da evropski lideri moraju da shvate britanski referendum kao otrežnjujuci poziv da se mnogo stvari ozbiljno preispita u Uniji.

“Suočava se sa krizama na način koji nije najčešće najbolji, niti solidaran, niti u skladu sa vrednostima”, ocenjuje Bobić.

Pravno-teorijski, britanski parlament bi mogao i da donese odluku da ne sprovede rezultate referenduma, i da zemlja ostane u EU, ali politički bi to bilo teško izvodljivo.

Izvor: B92

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

cups

27.06.2016 20:35

Spremamo se za izlzak BIH iz EUnije cisto kad udjemo da budemo prvi spremni.

ODGOVORITE
Name

lingua mendum

27.06.2016 21:22

Radije čitam "eksit" a može i "egzit" ali uvijek "adženda" a ne "agenda". Jer što reče Vuk mi pišemo kako čitamo a čitamo kako je napisano, na srpskom naravno. A kad je nešto napisano na engleskom onda obično prevodimo kako oni izgovaraju. Ako kažemo agenda umjesto adženda (i naglasak je drukčiji u ova dva slučaja) Briti bi nam se u sebi nasmijali smatrajući da je to zato što ne znamo engleski.

ODGOVORITE
Name

ale

28.06.2016 01:54

Strane rijeci ne podlijezu pravilma naseg jezika

Name

!!!

27.06.2016 21:58

Nikada VB neće izaći iz EU kada je se narod pitao!!! EU je interesna zajednica moćnih bogati bankara velikih kompanija i oni odlučuju

ODGOVORITE
Name

Razocarenja

27.06.2016 23:45

Vi kad udjete prvo cete morati placati poreze na te kuce-kasarne. Neko je komentärisao kako u SAD-u su brvnare. To je zbog poreza. Onda porezi a basce,prihode,vikendice itd. Drzava manar i ne zeljela mora uslladiti zakone. Sistem pociva na porezima. Trziste ce biti puno robe. Jedino bolje je da cete moci putovati ako vam koji novcic preostane. Posao ce dobiti poneko jer su Arapi sve zauzeli.

ODGOVORITE
Name

samuel

27.06.2016 23:59

Ko prati zbivanja trebao bi da zna da se V.Britnija ve pokajala za svoj referendum. Izgleda da su i oni pokusali samo poput Mileta da referednum iskoriste za politicke poene pa sada kada je maca zakucala na vratanca nesto se pokolebali. Francuzi i Italijani traze da se Britanija sto prije izbaci, a sto se tice Grcke oni su ostali samo zato sto su sve rasprodali. Mislim da ni jedna veca perspektivna firma ili aredrom nije vise u rukama Grka.

ODGOVORITE