Бурсаћ: Одбијте Додиков орден!

Након вијести да ће предсједник Републике Српске Милорад Додик додијелити орден бившем предсједнику Уругваја Јосеу Мујици, јавности се обратио новинар и колумниста портала БУКА, Драган Бурсаћ.

Република Српска 27.06.2016 | 16:20
Бурсаћ: Одбијте Додиков орден!
Текст је преузет са портала БУКА, а преносимо га у цјелости:

 "То су људи којима су потребни адвокати, корумпиране судије и батинаши како би доказали своје поштење. То су људи на чији помен се мрачи небо у овом дијелу, иначе, прелијепе Босне и Херцеговине. То су људи, који Вама, Државнику свјетског гласа указују лажно поштовање, док истовремено пљују по властитој држави и државности.

Поштовани Предсједниче,

Ја не знамо посве сигурно да ли сте Мухица, Мухика или Мујица.

Али знам да сте били предсједник једне суверене државе. Уругваја. Хвала Вам што сте дошли да посјетите наше крајеве.

Ви можда не знате, али сте јако искориштени. Један бивши редитељ и један предсједник државе, која то није, у здруженом хахарском подухвату, уручиће Вам данас орден.

Вама, Предсједниче то више-мање ништа не значи, али нама становницима ове земље значи. Заправо, баш зато што сте били интернет сензација, што сте познати диљем свијета, значи нам толико да Вас морамо обавијестити како сте ПРЕВАРЕНИ. Као особа, као човјек од угледа и интегритета и као бивши предсједник једне суверене државе.

Као што рекох, орден Вам уручује човјек који влада безмало двије деценије у сиромашнијем дијелу најсиромашније европске државе и човјек који гради градове и Потемкинова села, у тој истој држави јер му је овај први то омогућио. Ви нећете на свом пропутовању видјети нити сиромашне, нити потребите, нити обесправљене, нити постиђене.

Они ће се сакрити од колоне аутомобила, од силника и моћника. Сакриће се од срамоте и биједе. Јер искрен и обесправљен човјек је задржао још само унцу срама. А, искреног и сиромашног је срамота од Вас и због Вас.

Предсједниче Мухика, видите, Ви сте возили стару бубу. Овдје већина, дакле већина народа, не може себи од примања приуштити нити бицикл. Ви сте познати по свом аскетском, готово сиромашном начину живота ,а овдје већина људи захваљујући политичким вођама живи испод те границе сиромаштва. Ви сте били обзирни и смјерни, према својој функцији и према људима којима сте подносили рачуне...

Са друге стране, исти ти који ће Вас одликовати у задњих више од деценију промијенили су аутомобила у вриједности од неколико милиона евра. Најмање. Ти исти који ће Вас одликовали, бахате се у лимузинама, у својим кабинетима, у својим вилама, у својим градовима, у својим губернијама. Само, то им није омогућило нити ројалистичко наслијеђе плаве крви, нити пословна и радна умјешност. Не! Богати су зато што су отимали од народа. Зато што су злоупотријебили своје функције до изнемоглости. Годинама. Деценијама. Отимали су од истог тог народа у чије име Вам данас орден додјељују.

Морате да схватите, господине Предсједниче како је ријеч о класичним кабадахијама, робовласницима, који посједују земљу са људима као пратећим алатом. Овдје још ни средњи вијек није покуцао на врата.

Људи попут Вас, правични, умни, скромни, са знањем и потенцијалима да руководе, овдје се зову будале. Те "будале", оне које су задржале унцу самопоштовања одавно су напустиле ову земљу. Остали "будале" раде за горе наведене робовласнике који Вам орден додјељују.

А, тај орден који добијете, господине Предсједниче, није орден за вас. О, не! Ви сте за њих аномалија, која показује како НЕ ТРЕБА РАДИТИ.

Видите, тај орден је намијењен њима. Вас искориштавају у јефтине предизборне сврхе. Ви сте за њих пролазна атракција, коју ће капитализирати. Ништа више.

Да ли би Ви, предсједниче Мухика, дозволили да у Вашој земљи кабадахије додјељују ордење у народно име, не би ли се самопромовисали? Наравно да не би? Да ли би допустили да се неко поиграва са драгим гостом, злоупотребљава његову пажњу и доброту? Не би.

Вјероватно би провјерили, ко је човјек који је направио себи ни више, ни мање него читав град. Ко је заиста Емир Кустурица? Да ли је шеик, олигарх, нафташ? Јер умјетници градове немају. Вјероватно би се у Уругвају добро замислили прије сусрета са таквим човјеком.

Знам, у Уругвају је немогуће бити предсједник ентитета и доживљавати себе као главног гаучоса, при том се јавно поносећи бахаћењем, простаклуком и примитивизмом, истовремено пљујући властиту државу. У Уругвају је то немогуће, али Вам зато у нашој земљи орден дају.

Добићете Орден заставе Републике Српске са сребреним вијенцем. Златни се вјероватно чува за неког мало мање скромног. У образложењу стоји, неко вам је рекао сигурно, како орден примате за тријумф једнакости, као велики борац за права сиромашних и обесправљених.

Какво лицемјерје!

Орден Вам уручују људи који су до глади осиромашили свој властити народ. Орден Вам уручују борци за права богатих и повлаштених. Орден Вам уручују сијачи страха и безнађа. Људи од чијих злокобних сијенки не можете видјети како им живи народ.

Знам да ће до Вас доћи овај текст. На било који начин. Знам да Вам пристојност једног поштеног човјека неће дозволити да направите скандал и одбијете орден, мада би то било сјајно.

Али.

Отићете у своју земљу, отићете у слободан свијет. Искористите свој утицај. Утицај човјека од поштења и интегритета и провјерите, са ким сте били у друштву данас.

То су људи којима су потребни адвокати, корумпиране судије и батинаши како би доказали своје поштење. То су људи на чији помен се мрачи небо у овом дијелу, иначе, прелијепе Босне и Херцеговине. То су људи, који Вама, Државнику свјетског гласа указују лажно поштовање, док истовремено пљују по властитој држави и државности.

То није у реду! То је лоше. Видите Ви у очима људи страх, летаргију и укоченост. Мудар сте човјек, можете то препознати. Распитајте се ко су Милорад Додик и Емир Кустурица, предсједниче Мухица.

Зашто? Зато што велика већина нас НИЈЕ као та два човјека. То нам је уз породице један од основних репера хуманости, људскости, скромности и животних свјетоназора. Ми живимо у држави гдје је једно од фундаменталних етичких и људских начела НЕ БИТИ Милорад Додик и Емир Кустурица.

Зато Вас молим и обавјештавам, да преиспитате односе, људе и околности под којим сте добили орден.

То није Ваш ниво, Ваш свијет, Ваше поштење. Није то Ваша мисија која је била инспирација милионима људи.

Будите оно што јесте, ништа више од тога и све ће вам бити јасно.

Пуно здравља, среће и дугог живота Вам желим, а Милораду Додиику и Емиру Кустурици, желим да своју моћ, парадржавну и параинтелектуалну проживе у аскези у којој сте Ви живјели за вријеме вашег предсједничког мандата од 2010. до 2015. Желим им да се исто тако, попут Вас, добровољно повуку са позиције моћи и власти.

Вјерујте, то је за њих највећа клетва. Ето о каквим се људима ради. Ето ко Вам додјељује орден.

Схватићете врло брзо ко су. Јер, уље и вода, као људи и нељуди, не могу се помијешати".

Извор: Бука

Коментари / 55

Оставите коментар
Name

Милан

27.06.2016 14:24

Додик дјели ордјење коме стигне само не онима кои су стварали РС ,толико о Додику Лопову !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

27.06.2016 14:47

Свака ти је на мјесту господине Бурсац

Name

Толеранција

27.06.2016 18:52

Ово господин, ха ха, ово је јадо!

Name

сова

28.06.2016 06:33

Зашто ли овај успоредјује једну бубу произведену у серијама од неколико милиона и те мерцедесе произведене у неколио стотина хиљада. А не помену власнике хеликоптера, авиона наравно државних у приватном власништву. Да нисмо у робовласништву био би додо цар. Но свеједно. Све мање омладине, а све већа незапосленост. Све је то последица ових и оваквих.. Може им се. А ко ради за оне друге, наравно они који помажу расељавање које је у експанзији...Бог све види.

Name

Тодоровић

27.06.2016 14:31

Бивши редитељ! Па Кустурица је академик свјетских размјера, то што желе да га прикажу као лопова, корумпираног итд је стандардна болест српског народа-љубомора. Умјесто да се поносимо што овакав човјек призна своје поријекло и репрезентује нас боље него било који политичар ми пљујемо по њему.Посебно су ми драге његове колумне гдје гази Сидрана, читао сам их више пута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јасмин

27.06.2016 15:28

Е мој Тодоре из авиона се види да си тешки националиста!

Name

@тоторовицу

27.06.2016 16:42

Да му није било Сидрана никада филм неби снимио. Јос увијек би лијепио филмске тракеу кинотеци.

Name

Реално проматрано

27.06.2016 17:57

Само глупи Срби, а јесмо глупи, види се у задњих сто и висе година резултате те глупости и недостатка одговорне националне стратегије. Енглези мисле 100 година унапријед, Спанци су у средњем вијеку реконквистом неутралисали муслимане. Након Првог рата, краљ Александар ништа није урадио, а могао је, средити ствари са Сиптарима, а он је покушавао дисциплинирати Хрвате и Словенце. Сад поштујемо конвертите који то користе за лицну добит. уз подршку режима. Част Меси и Андрицу.

Name

Реала

27.06.2016 18:34

Реално си фасиста

Name

НОВО

27.06.2016 14:31

БРАВО БУРСО ЦАРЕ, КАО И ОБИЧНО ОДЛИЧАН ЧЛАНАК У КОМЕ ЈЕ РЕЧЕНА ЈЕДИНА ПРАВА ИСТИНА О ДОГАЂАЊИМА И ПРИЛИКАМА У РС. ШТЕТА САМО ШТО ЈЕ ВЕЛИКА ВЕЋИНА ЉУДИ У РС ПОЛУПИСМЕНА И ЗА ОВО ШТО СИ НАПИСАО ЋЕ РЕЋИ ДА ЈЕ ИЗДАЈА РС. ОНИ ГЛЕДАЈУ САМО РТРС ГДЈЕ НОВИНАРИ НИ НА WЦ НЕ ИДУ А ДА НЕ ПИТАЈУ ШЕФОВЕ У СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

27.06.2016 14:52

Ја шта ти је овде браво, неки небитан лик блати такве величине! Ужас, шта се све зове новинаром! Пих

Name

МАРИЈА

27.06.2016 15:12

Битан лик ,боте смраду,а дудук је више небитан

Name

Роле

27.06.2016 14:32

бурсац ,нема вецег мујице од тебе.Ти и таквих,на срецу је 0,00001%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре роле

27.06.2016 14:55

Ма браво интелигенцијо, ко год несто казе против ових црвених злотвора и лазних антиглобалиста који милионе скривају по рацунима на "трулом" западу, и који би и оца продали (сто Богду сто Мурата) за саку долара( не рубаља ни слуцајно) одмах је Мујица. Е па муво подгузна висе волим и Ибру и Меху и Мујицу који имају свој став и не повијају главу пред лазним ауторитетима, вец скутоносе и пазове лазних месија и умисљених "водја" који се цују по газдиној гузици па да су и св САва лицно

Name

ПД

27.06.2016 15:10

РОЛЕ ,БУРСАЋ ТИ ЗАТРЕСО КАВЕЗ

Name

Вук

27.06.2016 15:27

Подобро си у заблуди Ролерчино једна.

Name

стеван

27.06.2016 14:55

Јбга Мухика,ко ти је крив сто ниси згрто док си био у прилици,требо си доци код насих првака да те мало науце, сад једи ордење,ваљда си се бар ордења досад накупио

ОДГОВОРИТЕ
Name

М.Митар

27.06.2016 19:46

Тешка си ти будалчина ! Друго, која Босна и Херцеговина,ово је Република Српска . Треће, описмени се ...

Name

БурсаћСпинМајстор

27.06.2016 14:55

Нек си се ти поново испљувао и по Републици Српској, успут. Онако, босанскохерцеговачки. ХахахаХ и запјенио! Ј.бо те Додик и ти њега, опчињени сте њиме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

27.06.2016 17:00

Научила је то матер рватица небој се ти ...

Name

страх

27.06.2016 17:01

ЗАСТО ПОЈЕДИНЦЕ БОЛИ ИСТИНА ИЛИ СТЕ ВИ ПРЕСПАВАЛИ ГОДИНЕ ВЛАДАВИНЕ ЈЕДНЕ БЕЗ СРУПУЛОЗНЕ ОСОБЕ ПА ПОБОГУ РЕЦИ МИ ГДЕ ЈЕ ТО БУРСАЦ ЗАРИБО У ОВОМ ЦЛАНКУ СВЕ ЈЕ ИСТИНА НЕ ЗЕЛИМ ЗЛО РС. АЛИ ЈЕ ОВО СВЕ ИСТИНА ЗАТО ОТВОРИ ОЦИ НАРОДЕ РС. ПА ЈЕДАН КАБАДАХИЈА КОЈИ ИМА ВЛАСТИТИ АВИОН ХЕЛИКОПТЕР АУТА НАЈНОВИЈА КУПЉЕНА ПАРАМА ОБЕСПРАВЉЕНИХ ГРАДЗАНА НАРОДА СРБА У РС. ОБЕЦАЊА И ЛАЗИ ДИКЛЕ

Name

xxx

27.06.2016 15:00

Нема вецих антиглобалиста од доде и кусте ал у паприкама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока Каматар

27.06.2016 15:03

Ма цекај мало,ово је онај председник сто узгаја краве и козе и вози ону стару фолцику а плату поклонио сиромаснима.Немогуце да ови наси овакви какви су таквом цовјеку дају некакав орден.Циме су се они угледали на њега. Толико су бахати да се са оволиком људском велицином спрдају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

27.06.2016 15:13

Је ли ово извор Бука или БРУКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ама

27.06.2016 15:19

И бука и брука, увек само кука, од своје негативе, не види нас зиве.

Name

истина

27.06.2016 15:29

РС и ми који трпимо овакво стање које тренутно влада, смо једина БРУКА!

Name

Зеро

27.06.2016 16:57

Дно дна! Овакви хоће преко Кусте да се прославе, а немају везе са животом. Продају се за сомун!

Name

само ја

27.06.2016 17:04

могу се кладити да му је додик и оно мало сто себи оставља изнамио или?

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

27.06.2016 17:19

Остаце без те бубе ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милутин

27.06.2016 17:53

Ко је ова будала.БИХ никад неце бити моја дрзава

Name

брзи

27.06.2016 18:09

Иди леци СЕ јадо.

Name

цупс

27.06.2016 18:15

Ко овдје прица о дрзави ?

Name

истина

27.06.2016 18:44

што ови бошњаци воле српске портале :) можете да сањате о унитарној босни, остаћете сами у свом дуњалуку јањичари

ОДГОВОРИТЕ
Name

само ја

27.06.2016 18:55

Милане сједи, јединица!

Name

yугословен

27.06.2016 19:09

.... .... ДРУГУ ТИТУ

Name

XY

27.06.2016 20:18

Јадници и ситне дусе нису ни свјесни колико су се јос срозали и смањили у својим лазним велицинама .

ОДГОВОРИТЕ
Name

бојан

27.06.2016 23:32

А, наш је пресједник скроман човек. Он као поштује овога.? Умјетник продаје филимске трикове да снимања. Воле стати поред проветених вредности тако се као и они ваде пред светом.Исто тако је Куста ударио на Ђаковица, доводе га, својатају. Ај, мало бурека, скоро печен.

Name

марко

28.06.2016 06:09

ЦИЛИМ АГА ЛАКТАСЕНКО,ДЕЛИ НАРИДНО,,ВЕЛИКИ БОРАЦ ЗА НАРОД,ОД РАТА,ФУЈ,БАГРО,КПЗ,ФООЦАА

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

28.06.2016 08:04

Е,"марко" -мехо..Иди у федерацију на форум..Зивио Предсједник Републике Српске-ускоро НЕЗАВИСНЕ..

Name

Краиснк

28.06.2016 07:09

Ниси ти истина ти лазес. Постен и искрен србин и искрен муслиман су исти за нормална и образована цовјека постоје само добри и лоси људи назалост ти припадас овим другим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрекава ц добој

28.06.2016 07:24

Све док босна теце кроз добој ја сам босанац и говоррицу босански а посавац нека говори посавски и ако босна утице у саву њезина вода није нестала .цехотињо моја у дрину утеци цехотиња остани

ОДГОВОРИТЕ
Name

доми

28.06.2016 07:25

БРАВО,БРАВО СВАКУ РИЈЕЦ ПОТПИСУЈЕМ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

XY

28.06.2016 08:00

10

ОДГОВОРИТЕ
Name

мисли својом главом

28.06.2016 08:33

Маестрално! Одавно нисам прочитао нешто што тако добро описује нашу стварност

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОЈА

28.06.2016 10:36

ДОДИК ЈЕ ТРЕБАО УРУГВАЈСКОМ ПРЕДСЈЕДНИКУ НАГРАДУ ДОДИЈЕЛИТИ У СВОЈОЈ ВИЛИ НА ДЕДИЊУ ДА ВИДИ КАКО СЕ КОД НАШ ПРЕДСЈЕДНИК БОРИ ЗА СИРОТИЊУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

лука

28.06.2016 10:43

ДА ЈЕ СЕ МУХИНКА ДОЂЕ У РЕПУБЛИКУ СРПСКУ ДА СЕ БОРИ ЗА ПРАВА СИРОМАШНИХ БИО БИ ПРОГЛАШЕН НАЈВЕЋИМ ИЗДАЈНИКОМ И ПОСЛУШНИКОМ БАКИРА ИЗЕТБЕГОВИЋА

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИМА

28.06.2016 10:45

МУХИНКИ ЈЕ ТРЕБАО УРУЧИТИ ОРДЕН МИЛЕ РАДИШИЋ , КАЈА И БУДИМИР СТАНКОВИЋ

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОЈА

28.06.2016 10:55

ДОДЈЕЛА ОРДЕНА ЈЕ ТРЕБАЛА БИТИ У ЗГРАДИ ГРАНД ТРЕЈДА- ПА ДА ВИДИ МУХИНКА ШТА ЈЕ ЈЕДНАКОСТ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДАРКО

28.06.2016 11:08

МУХИНКА ДРАГИ БРАТЕ АЛ ТЕ ОВИ ИЗЛЕВАТИШЕ И ИСКОРИСТИШЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

моки

28.06.2016 11:19

Чиста 5

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОЈА

28.06.2016 11:53

БЈЕЖИ МУХИНКА У УРУГВАЈ УКРАШЋЕ ТИ ОВИ И ТУ ПОЛОВНУ ФОЛЦИКУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки

28.06.2016 12:28

Драган Бурсац је казао све сто треба.Све сто мисли И осјеца сваки Србин од цасти И образа. Хвала ти на храбрости И врхунски сроценим реценицама. Моје дубоко постовање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

28.06.2016 12:40

Богатаси бахати зар им је био потребан један скроман и постен цовек да уздигну себе. Срамота! Ниста њима није свето!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИМА

28.06.2016 13:11

Бјежи Мухинка и не окрећи се сине. Нити знаш гдје си дошо а ни код кога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МУХИНКА

28.06.2016 13:20

Медаљу не враћам сви ви што пишете негативно о Кустурици и Додику сте такозвани коментатори

ОДГОВОРИТЕ