Видовданске свечаности у Српцу

Велики празник Српске православне цркве - Видовдан, у србачкој општини обиљежава се бројним вјерским, културним и спортским манифестацијама, а најсвечаније је у Бајинцима гдје мјештани овог села Видовдан прослављају као сеоску славу.

Република Српска 27.06.2016 | 15:30
Видовданске свечаности у Српцу
Тродневне вечаности у овом селу почеле су ноћним турниром у малом фудбалу у организацији мјесног Фудбалског клуба "Младост" и Коњичког клуба „Неаполитано“, а настављене јучерашњим турниром у боћању.

У склопу обиљежавања овог празника, Културно-умјетничко друштво „Младост“ Црквене општине Стапари синоћ је организовало „Видовдански сабор фолклора“ на којем је осим домаћина учествовало још пет друштава из Србије, Црне Горе и Републике Српске: УА „Чивија“ из Шапца, КУД „Пива“ из Плужина, КПУУ „Тарас Шевченко“ из Бањалуке, ФУГ „Мотајички вук“ из Ситнеша и КУДМ „Босиљак“ из Дервенте.

Концерт је одржан у дворани Основне школе „Доситеј Обрадовић“ у Разбоју, која је била премала да прими све посјетиоце који су били презадовољни наступом и кореографијама свих учесника.



Централна Видовданска свечаност одржаче се сутра у Бајинцима. Програм почиње у 11 часова дефилеом коњских кола, фијакера и јахаћих коња. Потом слиједе трке коња у свим категоријама, те такмичење у вожњи фијакера.

ЦНакон богослужења у мјесној Цркви великомученика кнеза Лазара, служиће се парастос, положити цвијеће и запалити свијеће на Спомен- обиљежју за погинуле борце Војске Републике Српске у последњем одмбрамбено-отаџбинском рату из овог краја.

Видовданска свечаност у Бајинцима наставиће се фудбалским сусретима и наступом културно-умјетничких друштава из општине Србац. Видовданско окупљање мјештана Бајинаца траје непрекидно више од једног вијека, чиме се његују и чувају српски обичаји и значајни догађаји из историје српског народа.

БН телевизија/С.К.

Коментари / 0

Оставите коментар