Vidovdanske svečanosti u Srpcu

Veliki praznik Srpske pravoslavne crkve - Vidovdan, u srbačkoj opštini obilježava se brojnim vjerskim, kulturnim i sportskim manifestacijama, a najsvečanije je u Bajincima gdje mještani ovog sela Vidovdan proslavljaju kao seosku slavu.

Republika Srpska 27.06.2016 | 15:30
Vidovdanske svečanosti u Srpcu
Trodnevne večanosti u ovom selu počele su noćnim turnirom u malom fudbalu u organizaciji mjesnog Fudbalskog kluba "Mladost" i Konjičkog kluba „Neapolitano“, a nastavljene jučerašnjim turnirom u boćanju.

U sklopu obilježavanja ovog praznika, Kulturno-umjetničko društvo „Mladost“ Crkvene opštine Stapari sinoć je organizovalo „Vidovdanski sabor folklora“ na kojem je osim domaćina učestvovalo još pet društava iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske: UA „Čivija“ iz Šapca, KUD „Piva“ iz Plužina, KPUU „Taras Ševčenko“ iz Banjaluke, FUG „Motajički vuk“ iz Sitneša i KUDM „Bosiljak“ iz Dervente.

Koncert je održan u dvorani Osnovne škole „Dositej Obradović“ u Razboju, koja je bila premala da primi sve posjetioce koji su bili prezadovoljni nastupom i koreografijama svih učesnika.



Centralna Vidovdanska svečanost održače se sutra u Bajincima. Program počinje u 11 časova defileom konjskih kola, fijakera i jahaćih konja. Potom slijede trke konja u svim kategorijama, te takmičenje u vožnji fijakera.

CNakon bogosluženja u mjesnoj Crkvi velikomučenika kneza Lazara, služiće se parastos, položiti cvijeće i zapaliti svijeće na Spomen- obilježju za poginule borce Vojske Republike Srpske u poslednjem odmbrambeno-otadžbinskom ratu iz ovog kraja.

Vidovdanska svečanost u Bajincima nastaviće se fudbalskim susretima i nastupom kulturno-umjetničkih društava iz opštine Srbac. Vidovdansko okupljanje mještana Bajinaca traje neprekidno više od jednog vijeka, čime se njeguju i čuvaju srpski običaji i značajni događaji iz istorije srpskog naroda.

BN televizija/S.K.

Komentari / 0

Ostavite komentar